Patnos Cezaevi'nde işkence sürüyor

Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi

Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi

  • Agirî (Ağrı) Barosu, Patnos L Tipi Cezaevi’ndeki hak ihlallerine ilişkin açıkladığı raporda, cezaevi personelinin tutsaklara söylediği "Esat Oktay’ın yarım kalmış hayallerini gerçekleştireceğiz" sözleri yer aldı. 

Baro Cezaevi ve İşkenceyi Önleme Komisyonu, Patnos L Tipi Cezaevi’ne ilişkin üç aylık raporunu açıkladı. Raporda, Patnos Cezaevi revirinde doktor bulunmadığı, ağır hasta tutsakların hastaneye sevklerinin gerçekleşmediği, hastaneye sevk edilenlere ise ağız içi arama dayatıldığı, dayatmayı kabul etmeyenlerin hastaneye götürülmediği ve haklarında disiplin cezalarının verildiği, ağız içi aramaların süreklileştiği ve işkenceye dönüştüğü belirtildi. 

Gardiyan provokasyonları
 
Bir diğer hak ihlali olarak da cezaevi idaresi ve baş memurların provokatif yaklaşımları gösterildi. Raporda, “Cezaevi personellerinin mahkûmlara karşı kışkırtıcı tavır sergiledikleri, mahkumların karşı çıkmaları halinde müdahalede bulundukları, birkaç gün ara ile provakatif yaklaşımlarla yapılarak oda baskınlarının sıklaştırıldığı, eşyalarının tamamının dağıtılarak zarar verildiği, arama esnasında arama yapan memurlarca maket bıçakları ile nevresimlerinin kesildiği” ifadelerine yer verildi. 
 
Esat Oktay özentileri
 
Dikkat çeken bir diğer ihlal de şu ifadelerle rapora yansıdı:  “Cezaevi yönetiminin yakın zamanda aynı koridordaki bazı koğuşları boşalttığını, bilinçli olarak yan koğuşlara özellikle tecavüz, istismar suçlarından hükümlü/tutuklu olan adli kişileri alarak kendilerinin yaşam hakkını ve ruhsal sağlıklarını kasten tehlikeye koydukları, baş memur ile birlikte hazır kuvvetten sorumlu memurun kendilerine karşı fiziksel ve psikolojik baskı yaptıklarını ve bahse konu kişilerin ‘Esat Oktay’ın yarım kalmış hayallerini gerçekleştireceğiz’ şeklinde beyanlarının olduğu, diğer memurların kendilerine önyargılı yaklaştığını ve hatta gardiyanların tedavi esnasında doktor ile kendileri arasına girdikleri ve kendilerini aşağıladıkları için tedavilerinin sekteye uğradığı, farklı koğuşlarda bulunan tanıdık mahpuslar ile selamlaşma durumlarının tespit edilmesi durumunda çok uzun süre boyunca hücre cezasına çarptırıldıkları ve bazı arkadaşlarının sakallarının zorla kestirilmeye çalışıldığı aktarılmıştır.”
Yaşanan insanlık dışı uygulamalara karşı tutsakların 24 Ocak 2023'te açlık grevine girdikleri, ancak depremler nedeniyle eylemin 8 Şubat 2023'te sonlandırıldığının altı çizilen raporda, keyfi uygulamalarla son dönemde 20 kişinin sürgün edildiğine yer verildi.
 
Tecrit uygulanıyor
 
Cezaevinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan tutsakların tecrit altında tutulduğu belirtilen raporda, “Ağırlaştırılmış hapis cezası ile hüküm giyen mahkûmların sosyalleşmesinin önüne geçilerek günde sadece bir saat tek başına havalandırmaya çıkmalarına izin verilmektedir. Aynı şekilde bu kişilerin sosyal aktivitelere de katılmalarına izin verilmemektedir. 25 yıldan fazla hükümlü olan A. E. son 5 yıldır 2 kişilik koğuşta tutulmaktadır. Diğer mahkumlarla görüşmelerine izin verilmemekte adeta tecrit uygulanmaktadır” denildi. 
Raporun devamında Patnos Cezaevi’nde artarak süren hak ihlalleri şöyle sıralandı:
* Keyifli disiplin soruşturmaları,
* Yüksek elektrik faturaları,
* Yenilmeyecek derecede kötü yemekler,
* Su sorunu,
* Sevk taleplerinin reddi, 
* Dilekçelerin işleme alınmaması, 
* Keyfi aramaların sürekliliği,
* Denetimli serbestliğin gaspı.
 
Baro'nun önerdikleri
 
Raporun sonuç kısmında Agirî Barosu’nun şu önerilerine yer verildi:
* Hak ihlallerinin sonlandırılarak, idarenin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmesi,
* İşkence uygulamalarına son verilerek, tutuklulara işkenceye maruz bırakanlar hakkında derhal etkin soruşturma başlatılması,
* Tutuklulara yönelik tecridin sonlandırılması
* Cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin önüne geçilmesi,
* Mahpuslara derhal tıbbi bakım ve sağlıklı yaşama hakkının sağlanması,
* Okuma ve yazma materyallerine el konulmasına son verilmesi,
* Ağır hasta tutukluların infazının ertelenmesi, diğer hasta tutukluların ise sağlık haklarının kullanabilmesi sağlanmalı. AĞRI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.