Pazara çıkmayacağız

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Pazarcılar, Ankara Toptancı Hali’nin hale getirdiği zamları protesto ederek zamlar geri alınıncaya kadar pazara çıkmama kararı aldı. Pazarcı Onur Ömer Dara ile konuştuk.

MASİS HESKİF/ANKARA

Ankara Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği’ne (ASEMKOM) bağlı Ankara Toptancı Hali yönetimi, pazarcı esnafı uygun görmemesine rağmen hale yeni zamlar getirdi. Yönetim, il dışından gelen ürünlerin çıkış fiyatını 50 kuruştan 1,5 liraya çıkarırken iadesiz olarak gelen kasaların da yüksek fiyattan pazarcılara verilmesine karar verdi. Bu duruma tepki gösteren pazarcılar zamların geri alınmaması durumunda pazara çıkmayacaklarını söyleyerek Toptancı Hali’nde protesto eylemi gerçekleştirdi. Önceki akşam ve dün sabah yapılan eylemlerde “yönetim istifa” sloganı yükseldi. 

Üç katı arttı

Pazarcı Onur Ömer Dara ile haldeki ve pazarcı esnafının son durumunu konuştuk. Ankara Toptancı Hali yönetiminin iki hafta önce bu kararı aldığını ancak uygulamaya yeni koyduğunu söyleyen Omur Ömer Dara şunları aktardı: “Yönetim zam kararını pazarcılara ilk sunduğunda bunun doğru olmadığını belirterek karşı çıkmıştık. Ancak buna rağmen kendi bildiklerini yapıp zamları getirdiler. İl dışından gelen ürünlerin çıkış fiyatını 50 kuruştan 1,5 liraya çıkardılar. Bu, bir parça ürünün hal dükkanından çıkıp pazarcının kamyonuna götürülmesi 1,5 lira demek oluyor. Biz pazarcıların ilk tepki gösterdikleri konu bu. Diğer taraftan iadesiz gelen kasaların da yüksek fiyattan pazarcılara verilmesi kararı verildi. 

Çıkmayacağız

Örneğin gelen kasalardaki ürünlerin fiyatları ne kadarsa kasanın fiyatı da onun üzerinden belirlenip pazarcıya verilmiş oluyor. Pazarcı 100 kasa ürün aldığı zaman o malın fiyatı 10 liraysa ve o kasa 30 kilo geliyorsa 300 lira kasa ücreti ödeyecek duruma geliyor. Bu kasalar da geri iadesi olmadığı için çöpe giden kasalar. Bu tamamıyla pazarcının cebinden çıkacak paralar.”

Dara, tepki gösterdikleri bir diğer konunun da halin giriş çıkışlarına ücretli otopark ve ücretli giriş çıkış meselesi olduğunu söyledi. Getirilen zam ve uygulamalara pazara çıkmayarak yanıt vereceklerini söyleyen Dara, “Şu an sadece dün ve önceki günden ellerinde malı kalanlar ürünlerini pazarda satışa çıkardılar. Çoğu kişi pazara çıkmadı. Bugün de halden mal almadık. Eğer talepler karşılanmazsa da semt pazarlarına çıkmayacağız” dedi. 

Halk açlığa sürüklenecek

“Taleplerimiz karşılanıncaya kadar Ankara’daki bütün pazarcılar hiçbir pazara çıkmayacak” diyen Dara şöyle devam etti: “Pazarcı esnafının çalışamaz hale gelmesi, marketlerin sebze ve meyveyi istedikleri fahiş fiyattan satmaları anlamına gelmesi demektir. Zaten yoksullukla mücadele edip evine üç beş parça ucuz sebze meyve götürmek isteyen halkın daha da açlığa sürüklenmesi anlamına gelmesi demektir” dedi. 

Toptancı Hali yönetiminin kendilerine yansıttığı fiyatlarını ürünlere yansıttıkları takdirde müşterilerin gıdaya daha pahalı erişeceklerini söyleyen Dara, “Zaten ürünün alış fiyatı çok yüksek. Bu sefer halkın omuzuna biraz daha yük binmiş olacak. Bizler, bu yükü hem bizim hem de halkın omuzuna bindirmemek için Ankara Toptancı Hali’ni protesto ediyoruz” diyerek zamların geri alınmasını istedi. 

Zaten para kazanamıyoruz

Dara, “Ülkede artan mazot maliyeti ve poşet maliyeti zaten pazarcıyı çok zor duruma sokmuş durumda. Bu nedenle kâr oranı çok azaldı. Hatta pazarcılar neredeyse para kazanamaz hale geldi. Günlük kazançları bir ay toplamında bir asgari ücretin yarısına gelmiş oldu. Halciler de bu kararı vermelerinin nedeni artan maliyetleri gösteriyorlar. Halbuki bunlar kendi ürünlerine doğal olarak bu maliyetleri yansıtıyorlar. Bu maliyetleri yansıttıkları halde ‘Ben kasadan da nasıl para kazanırım?’, ‘Kasanın kârı en azından benim nakliye masrafımı çıkarsın’ diyerek böyle bir karar aldılar” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.