Pınar'ın katiline ödül gibi ceza

Kadın Haberleri —

Pınar GÜLTEKİN

Pınar GÜLTEKİN

  • “Vicdanım rahat, heyetin de olsun” diyen Pınar Gültekin’in katili Cemal Metin Avcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası haksız tahrikle 23 yıla indirildi. Pınar Gültekin’in annesi Şefika Gültekin “Kızımı diri diri yaktılar. Hak, hukuk, adalet bu değil” diyerek karara isyan etti.

Muğla’da 21 Temmuz 2020 tarihinde Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ile ona yardım eden aile bireylerinin yargılandığı davanın karar duruşması Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Fail Cemal Metin Avcı ve kardeşi Mertcan Avcı, “Canavarca hisle öldürmek”, failin annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ile ortağı Şükrü Gökhan Orhan ise “Suç delillerini gizlemek” suçundan yargılandı. Duruşmaya, taraf avukatları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, tutuksuz yargılanan Mertcan Avcı, Pınar Gültekin’in ailesi hazır bulunurken, fail Cemal Metin Avcı ise tutuklu bulunduğu Afyon Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutuksuz yargılanan diğer failler ise duruşmaya katılmadı.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve çok sayıda kadın kurumu da takip etti.

 Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ilk olarak söz verilen Gültekin’in annesi Şefika Gültekin, “Ailecek mahvolduk, iki yıldır ilaçla yaşıyorum. Pınar, artık yok, gelmeyecek ama artık adalet yerini bulsun, her gün kadınlar ölmesin” diye belirtti. 

Katil: Vicdanım rahat

Ardından savunması alınan katil Metin Cemal Avcı, Gültekin’i kendisine şantaj yapmakla suçlayarak, katliamı ağır tahrik altında işlediğini iddia etti. Katliamı yalnız işlediğini ileri süren Avcı, “Mahkeme heyeti benim gerçeği söylediğimi biliyor. Hiçbir gözaltı kararı bile olmadan suçumu itiraf ettim. ‘Canavarca hisle’ hareket etmedim. Bu konuda benim vicdanım rahat mahkeme heyetinin de olsun" savunması yaptı. 

Katilin avukatı da, müvekkilinin “Canavarca hisle” hareket etmediğini iddia ederek, şöyle dedi: "Adalet tecelli etsin deniyor ama müvekkilim itiraf edip cesedin yerini gösterdiği için bu aşamaya gelinmiştir yoksa maktulün cesedinin bulunması mümkün değildi. Müvekkil durup dururken ‘Gideyim şu Pınar’ı öldüreyim’ dememiştir. Müvekkilin getirildiği noktaya bakalım.” 

Ödül gibi ceza 

Mahkeme heyeti, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden gelen ATK raporunda, Gültekin’in katledildikten sonra yakıldığının belirlendiğini belirtti. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Cemal Metin Avcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi ancak ardından “haksız tahrik indirimi” uygulayarak, 23 yıla indirdi. Diğer 5 fail hakkında ise beraat kararı verildi. 

Gültekin ailesinin avukatı, davayı istinafa taşıyacaklarını duyurdu. 

Kızımı diri diri yaktılar. Adalet bu değil!

Pınar Gültekin’in annesi Şefika Gültekin dava çıkışında karara tepki göstererek, “Kızımı diri diri yaktılar. Hak, hukuk, adalet bu değil. Kabul etmiyorum” dedi. Baba Sıddık Gültekin ise, “Yarın benim hesabımı kim verecek? 2 senedir boşuna gittik geldik. Karşı taraf çok güçlü. Bu ülkeden adalet beklemiyorum” diye konuştu. 

Davadan çıkan kararı değerlendiren ailenin avukatı Rezan Epözdemir, “Yargılamada cinayet meşrulaştırılmaya çalışıldı. Geldiğimiz noktada biz zaten 2 yıldır bu mahkemeden adalet beklemediğimizi söylüyorduk. Hukuk bugün ölmüştür.” dedi.

MUĞLA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.