Pişmanlık dayatıldı, tahliyesi ertelendi

Fadıl Aydemir

Fadıl Aydemir

  •  Tutsaklığında 30 yılı geride bırakan Fadıl Aydemir, infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Aydemir’in tahliye edilmeme gerekçesi ise yakınıyla yaptığı telefon görüşmesinde söylediği “Bunlar, ‘gel pişman ol’ diye şart koşuyorlar ama biz kabul etmiyoruz” sözleri oldu.

 

MASİS HESKİF/ANKARA

Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) kararı ile TCK 125’ten yargılanarak Şubat 1992 yılından bu yana tutsak tutulan 58 yaşındaki Fadıl Aydemir, infazını tamamlamasına rağmen Erzincan T Tipi'nden tahliye edilmedi. Varto doğumlu Aydemir evli, 3 kız çocuğu sahibi ve çocuklarından biri zihinsel engelli. Ağustos ayında atar topar Erzurum Dumlu Hapishanesi’ne sürgün edilen Aydemir, daha önce Bartın, Çankırı, Erzincan gibi hapishanelerde tutuldu.

Pişman değilsen tahliye yok

Aydemir’in 20 Şubat 2022'de tahliye edilmesi gerekirken, 17 Şubat 2022 tarihinde toplanan Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu “İyi halli” olmadığı gerekçesiyle tahliyesini engelledi. Kurul, Aydemir’in ”iyi halli” olmama gerekçesini ise 1 Mart 2021 tarihinde yaptığı bir telefon konuşmasına bağladı. Aydemir konuşmasında söylediği “Çıkarmazlarsa da boş ver, bir yıl daha yatarız, ne yapalım. Bunlar, ‘gel pişman ol’ diye şart koşuyorlar ama biz kabul etmiyoruz'' cümleleri tahliyesinin ertelenmesine gerekçe olarak sunulmuştu.

İdare ve Gözlem Kurulu 6 ay sonra Aydemir için 4 Ağustos’ta yeniden bir araya geldi. Kurul, Aydemir hakkında aynı gerekçelere dayanarak “iyi halli” olmadığına karar verdi ve Aydemir’in tahliyesini yeniden engelledi. Kurul bir sonraki değerlendirmeyi ise 11 Şubat 2023 tarihine erteledi. Bir telefon konuşmasından dolayı, birden fazla defa cezalandırılan ve 1 yıldır tahliyesi engellenen Aydemir’in durumunu avukatı Zana Yavaş ile konuştuk.

Bir garip gözlem kurulu

Yavaş, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun müvekkili hakkında 4 Ağustos’ta verdiği koşullu salıverme kararından bir gün sonra “Dönem Değerlendirme Kararı” düzenlendiğini ve bu kararda müvekkilinin “iyi halli” olduğunun açıkça belirtildiğini söyledi. Yavaş, “İyi hal’in belirlenmesinde esas alt eşik puan 45 ve üst eşik puan da 80’dir. Değerlendirmede müvekkilin 56.50 dönem puanının olduğu belirtilmiş. Zaten alt eşik puanın 0.50 puan üzerinde puanlanması bile ‘iyi halli’ oluşu için yetecekti, zira önemli olan alt eşik puanının üzerine çıkmaktır. İşin ilginç yanı ise şu; 1 gün arayla verilen 2 karar var. Kararlar aynı İdare ve Gözlem Kurulu tarafından verildi ama birbirine taban tabana zıtlık teşkil ediyor. Daha ilginç olan ise, iki kararın altında imzası olan üyelerden 5 tanesi aynı. Yani aynı 5 üye 1 gün arayla iki zıt karar vermişler” ifadelerini kullandı.

Gerekçesiz ‘ret’ kararı verildi

Aydemir 58 yaşında ve 30 yılı aşkın süredir cezaevinde tutsak. Müvekkilinin sağlığının bozulabileceği konusunda endişelerinin olduğunu belirten Yavaş, tahliye edilmeme kararına karşı İnfaz Hakimliğine itiraz ettiklerini söyledi. İtirazlarının tek bir gerekçe dahi gösterilmeden “tahliye edilmemesi usul ve yasaya uygundur” denilerek reddedildiğini vurgulayan Yavaş, “İnfaz Hakimliğinin ret kararına karşı Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulunduk. Aynı şekilde Ağır Ceza Mahkemesi de tek bir gerekçe belirtmeden İnfaz Hakimliğinin kararını kesin olarak onayladı ve itirazımızı reddetti. Önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapacağız. Ancak Anayasa Mahkemesinin, önündeki dosyaların sayısı ve çözümlerinin de uzun süreceğini dikkate alırsak, AYM kararının gelmesi yılları bulabilir. Bu süre zarfında da müvekkilim haksız bir şekilde verilmiş idari bir kararla, aylarını hatta belki yıllarını cezaevinde geçirmek zorunda kalabilir” şeklinde konuştu.

Bilgi verilmeden sürgün edildi

Yavaş, “Aydemir’in serbest bırakılması için Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun kararlarına itiraz ettik. Sonra  müvekkilim 23 Ağustos’ta kendisine ve bana herhangi bir bilgi verilmeden apar topar Erzurum Dumlu 2. No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na sürgün edildi. Bize de kendisine de hiçbir bildirim veya açıklama yapılmadı, tebligat yok. ‘Hazırlan 15 dakikaya gidiyorsun’ denilerek gönderilmiş” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.