PKK siyaset yapıyor, desteğini de açıklar

Sabri Ok

Sabri Ok

  • KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, PKK'nin zaten ideolojik ve siyasi bir hareket olarak siyaset yaptığını belirterek, "Tabii ki birilerine destek vereceğiz, birilerine vermeyeceğiz. Kime ne kadar destek vereceğimiz, ne kadar vermeyeceğimiz değerlerimize, ideolojimize, siyasetimize, taktiklerimize, stratejimize ve çalışmalarımıza göredir. Görüşlerimizi belirtiriz, birilerinin hoşuna gider veya gitmez" dedi.

Sabri Ok, Stêrk TV’nin 'Özel Program'ına katılarak gündeme dair soruları yanıtladı. AKP ile birlikte devlet içinde bir kilikin iktidar olduğunu belirten Ok, "Erdoğan eliyle Ilımlı İslam’ı geliştirmek istediler. Ortadoğu'dan Afrika'ya kadar böyle bir heyecan yarattılar. Amerika ve Avrupa eliyle bunu ortaya koydular. Bununla birlikte Kürtlere saldırtmak için DAİŞ ve El-Nusra gibi örgütleri de beslediler, finanse ettiler, silahlandırdılar. PKK’yi tasfiye etmek ve Kürt halkının iradesini kırmak için bu örgütlerle hareket ettiler. Avrasyacılardan tutun Ergenekon'un diğer parçalarına kadar hepsi Kürt halkına karşı bir oldu. Çıkarları aynı. Bu devlet, yani AKP/Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık zihniyetini temsil ediyor. Ya böyle devam edecek ya da Türkiye Cumhuriyeti'nin baskıcı zihniyetinde bir kırılma olacak. Uluslararası güçler, siyasetçiler iktidardan desteğini çekti. İktidarlarını sürdürmek için ellerinde hiçbir şey kalmadı. Bundan dolayı AKP-MHP iktidarından ve Türk devletinin 100 yıllık baskıcı zihniyetinden kurtulmak için bu seçim çok önemli" dedi.

Provokasyon ihtimali var

İktidarın seçim öncesi halka karşı ne tür provokasyonlar yapacağının belli olmadığını ama provokasyon ihtimalinin olduğunu kaydeden Ok, "Kaybedecekleri aşikar. Buraya doğru gidiyorlar. Kaybetmemek için de her şeyi yapabilirler.  HPG de seçim öncesi AKP-MHP iktidarının büyük bir savaş başlatma ihtimalinden bahsetti, çünkü ellerinde hiçbir şey kalmadı. Türkiye'nin siyasetini değiştiremezler, demokratikleştiremezler, faşistler, hatta ırkçılar ve DAİŞ ile aynı zihniyete sahipler. Türkiye ekonomisini düzeltemiyorlar, yurt dışına yüz milyarlarca dolar çıkarmışlar, dünyada saklıyorlar, suçlular. Tek bir şey yapmak istiyorlar, o da PKK'ye saldırmak, Kürt halkının iradesini kırmak ve keyifli bir şekilde sonuç aldık tekrar iktidar olacağız, demek istiyorlar. Sadece buna oynuyorlar. Bunun dışında şansları kalmadı" şeklinde konuştu.

Elbette görüşlerimizi söyleriz

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, seçimler, HDP ile Emek ve Özgürlük İttifakı'na dair bir soru üzerine ise AKP’nin TV kanalı A Haber’i izlediklerini ve PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan'ın seçimlere dair sözlerine yeri verildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Way efendim şunu destekliyoruz, bunu desteklemiyoruz, demiş... PKK’yi ne sanıyorlar? PKK zaten ideolojik ve siyasi bir harekettir. Amacımız siyaset yapmak. Tabii ki birilerine destek vereceğiz, birilerine vermeyeceğiz. Kime ne kadar destek vereceğimiz, ne kadar vermeyeceğimiz; değerlerimize, ideolojimize, siyasetimize, taktiklerimize, stratejimize ve çalışmalarımıza göredir. Yani AKP, PKK’den ne istiyor? PKK hiç siyasetten bahsetmesin istiyor. Faşistler elbette PKK’nin siyasetten bahsetmesini istemezler. Elbette siyaset yapıyoruz ama ideolojik bir hareket olarak farklı görev ve sorumluluklarımız var. Siyasi, legal, demokratik hareketler farklıdır. Nasıl çalışma yürüttükleri onların sorumluluğunda ama bizim görevimiz de görüşlerimizi belirtmektir. Elbette birileri bundan istifade edebilir, birilerinin hoşuna gitmeyebilir.

Kürtleri kabul etmiyor

Mesela Kürt halkı için hukuk ve adalet olmadığını söyleyeceğiz. Hayvanların dahi uluslararası alanda hem isimleri  hem de hakları var ama Kürt halkının bir adı yok. Tabii ki Kürtler vardır, meşru hakları vardır ama Türk devleti bunu kabul etmedi. Anayasasında Kürtlere yer vermedi. Bu durum HDP ve demokrat partilere yönelik baskı politikasıyla da görülmektedir. HDP’ye Demokles’in kılıcını sallıyorlar. Sebebi de demokratik, özgürlükçü Türklerin, Kürtlerin, demokrasi güçlerin, sosyalistlerin de içinde yer aldığı bir parti olması. Birçok güç bir arada ve bu iyi bir şey. HDP'nin kapatılma konusu gündemde. Listelerin kesinleştiği gün HDP'nin kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin karar verilecek. Tüm dünya bunu biliyor.

Yeşil Sol Parti kararı doğru

HDP ile Kürt demokratik siyasetçilerin tecrübesi var. Bazı partiler daha önce de kapatıldı, bazı partiler dağıtıldı ama Kürt halkı, demokratik irade, demokrasi güçleri ve diğer topluluklar bu baskılar karşısında her zaman var oluyor, daha da büyüyor. Kürt halkı ve Kürt halkının dostları ile Türkiye'nin demokratik güçleri, sosyalistleri birlikte tavırlarını ortaya koyuyor, demokratik siyaset yapıyor. Seçim var ve HDP ile demokrasi güçleri boyun eğmeyecekler. Bu siyasi saldırılara karşı Yeşil Sol Parti ile seçime girecekler. Çok doğru bir karar. Bize göre de makul olan budur. Herhalde daha önceden hazıklıklarını yapmışlardır. Kürt halkının ve demokratik siyasi hareketinin geçmişten tecrübeleri var. Partilerinin, logolarının değişmesi bir günlük iştir. Öğrenmeli ve oylarını kullanmalıdırlar. Bu durum HDP’ye bir şey kaybettirmez." BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.