Planımız 8 Mart’ta kadın grevi 

Kadın Haberleri —

Döne Gevher Koyun

Döne Gevher Koyun

  • KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, uzun süredir kadın grevi tartışmalarının olduğunu belirterek, “8 Mart’ı iş bırakma ve grev örgütleme şeklinde yapmayı planlıyoruz” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 40 kentte yaptıkları yaptığı ziyaretlerin ardından 2-3 Ekim’de Ankara’da Kadın Meclisi toplantısını gerçekleştirdi. 100’ün üzerinde kadının katıldığı toplantıda, önümüzdeki sürece dair bir dizi karar alındı. KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, ziyaretleri ve aldıkları kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKP-MHP’nin iktidarının kadın düşmanı politikalarının arttığı bir süreçte toplantılarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Gevher, “Tüm kentlerden bir araya gelerek, kadınların hayatın her alanında yaşadıkları birçok konuyu tartışmak bizim için oldukça önemliydi” dedi.
 
Çalışma hayatındaki sıkıntılar

Salgın hastalık koşullarının çalışma hayatında farklı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini belirten Gevher, “Bazılarımız evden çalıştık, evden çalışırken aynı zamanda çoklu iş tanımlamasıyla karşılaştık. Bu deneyimleri de paylaştığımız bir süreç oldu. Bazı iş kollarımızda çalışma yoğunluğu arttı” diye belirtti. 
 
Cinsiyet eşitsizliği eğitimleri

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine yönelik mekanizmaların oluşturulması için çalışmalar yürüteceklerini dile getiren Gevher, “İş yerlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin verilmesi konusunda tartışmalarımızı sürdüreceğiz. ‘Şiddete sıfır tolerans’ üzerinden bulunduğumuz iş yerlerinde sözleşmeler konusunda ısrarımız olacak" şeklinde konuştu. 
Şiddete uğrayan kadınlar için sığınakların yetersiz olduğuna dikkat çeken Gevher, kadın sığınaklarının artırılması için iş kollarına taleplerini ileteceklerini ifade etti.

Savaş, mültecilik ve kadın emeği konusunda çalıştay

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü haftasında bulundukları her yerde eylem ve etkinlikler düzenleme kararının da alındığını aktaran Gevher, kampanya niteliğinde kadınların iş yerlerinden öneriler istediklerini, bu önerileri 5-6-7 Kasım’da KESK Kadın Meclisi’nde değerlendireceklerini söyledi. Uzun süredir kadın grevi tartışmalarının olduğunu ifade eden Gevher, “Yıllardır gündemimizde ama bu dönem daha fazla öne çıkararak 8 Mart’ı iş bırakma ve grev örgütleme şeklinde yapmayı planlıyoruz. Güvencesiz çalışan kadın arkadaşlara dair örgütlenme planımız var” diye kaydetti.

Gevher, son olarak şunları söyledi: “Aslında yıllardır tartıştığımız birçok konu var ve bu dönem pratik ayağını örgütlemek için ısrarımız olacak. Kreş üzerinden bir kampanya ayağı oluşturmayı düşünüyoruz. Onun dışında savaş, mültecilik ve kadın emeği konusunda çalıştaylar düzenlemek gibi bir düşüncemiz var, barışta ısrarımızı dile getirmeye de devam edeceğiz.”

MA/ANKARA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.