Poyraz’ın köyünde baskı hiç bitmedi

  • Deniz Poyraz'ın ailesiyle birlikte terk etmek zorunda kaldıkları Ömerli'nin Xirbêmirîşkê köyü de baskılardan nasibini aldı. Boşaltılan köyde evler ve bahçeler zamanla harabeye döndü, geri dönüşler olsa da köyde baskı hiç bitmedi.   

 

Deniz Poyraz, 1983’te Mardin'in Ömerli ilçesine bağlı Xirbêmirîşkê (Tavuklu) köyünde dünyaya geldi. 1980 askeri darbesi ardından başlayan baskılar, 1990'lı yıllarda katmerleşti. Bu süreçte yapılan baskınlarda gözaltına alınan köylülerin arazilerini ekmesine dahi izin verilmedi. 1990’dan itibaren koruculuk dayatmaları daha da yoğunlaşan köyde yurttaşlar karar aşamasına geldi. Koruculuk dayatmasını kabul etmeyen birçok aile başka kentlere göç etti. Poyraz Ailesi de bu süreçte İzmir'e göç etti. Zorla boşaltılan köy, Ömerli ilçe merkezine en yakın köy olmasına rağmen ateşe verilerek, evler talan edildi. 80'i aşkın hanenin olduğu köye 2001-2002 yıllarında 16 aile geri dönüş yaptı. Harabe haline dönen ev ve bahçeleriyle karşılaşan köylüler, el birliğiyle evlerini yeniden inşa etti. Ancak diğer evler ise inşa edilemediği için harabe halini koruyor. 

Dedesi ve amcası da 

Geri dönenler arasından Deniz Poyraz'ın dedesi ve amcası da bulunuyor. Son yıllarda 90’lı yıllardaki gibi devlet terörünün devam ettiği bölgede, Xirbêmirîşkê köyü de nasibine düşeni yaşıyor. 2012’de Ömerli ilçesinin kırsal bölgelerine ilişkin başlatılan soruşturmalarda Xirbêmirîşkê köyünden isimlerin de aralarında olduğu 80 kişi hakkında dava açıldı. Bölgedeki köylerde yaşayan 15 kişi, Eylül 2019’da Ömerli İlçe Jandarma Komutanlığı bahçesine toplatıldı. 1990'lı yıların köy meydanına toplama uygulamasını hatırlatan bu gözaltı sürecinde köylüler darp edildi. O günü anlatan köylüler, “90’lı yılların fotoğrafı gözümüzün önüne geldi” dedi. 

Muhtarları alındı, kayyum atandı

 Köylüler, seçimler oy kullanarak muhtarlarını seçse de 6 ay ardından yerine kayyum atandı. 4 Haziran 2021’de yapılan seçimlerde muhtar adayı olmaması için yoğun baskı yapılınca köyde başka bir isim muhtar olarak seçildi. Baskılardan dolayı yeniden şehre geri dönen köylülerden sadece üç aile sabit kaldı. Yaşananları anlatan köyülüler, güvenlik gerekçesiyle kamera önüne dahi çıkmadı. 

Bitmeyen zulüm

 Xirbêmirîşkê ile birlikte boşaltılan köylerden biri olan hemen karşısındaki Xirbêbelik köyü sakinlerinden Metin Kaya şu an HDP'de Ömerli İlçe Eşbaşkanlığı yapıyor. MA’dan Ahmet Kanbal’a konuşan Kaya, ilçede 30 köyün boşaltıldığını söyledi. Kaya, “Deniz arkadaşımız da bu yüzden İzmir’de bulunuyordu. Eğer kendi topraklarında rahat bir yaşam sürdürebiliyor olsaydı, evet mücadelemiz her zaman var olacaktı ama belki bu olay yaşanmayacaktı” dedi. Köylülerin 40 yıl önce yaşadıklarının şu an farklı versiyonları ile devam ettiğini belirten Kaya, “12 Eylül ile bugünkü süreç arasında bir fark yok. İktidarlar değişmiş olabilir ama Kürt halkına yönelik senaryolar, baskılar aynı devam ediyor.” ifadelerini kullandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.