Psikolog değil, pislik!

Aksaray Cezaevi

Aksaray Cezaevi

  • Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi'ni ziyaret eden ÖHD üyeleri, cezaevi ‘psikoloğu’nun tutsaklara “Terör örgütü ile mücadeleyi başarılı buluyor musunuz?” gibi sorular sorduğunu ve tahliyelerin engellendiğini söyledi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi Hapishane Komisyonu’ndan avukatlar Özgür Çağlar ve Fırat Baykara, önceki gün Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi'ni ziyaret ederek, tutsaklar Metin Gelni, Rıdvan Er, Sait Gürkan, Ahmet Göksu ve Mervan Sungur ile görüştü.

ABD size yardım ediyor mu?

Avukatların görüşme sonrası hazırladığı raporda, Temel Yeşilbaş, İbrahim Al ve Sait Gürkan’ın, İdare ve Gözlem Kurulu’nun “Hapishaneden çıkınca siyaset yapacak mısın? Çıkınca dağa mı gideceksin? Pişman mısın? Abdullah Öcalan hakkında ne düşünüyorsun? Gabar’da petrol çıkmış, ABD size yardım ediyor mu? ABD’yi nasıl görüyorsunuz?” sorularına maruz kaldığı aktarılan raporda, neticede ise tutukluların “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle tahliyelerinin engellendiği kaydedildi. 

Psikoloğun devletinin başarısı

Raporun devamında da şunlar yer aldı: “Psikoloğun meslek etiği ile bağdaşmayan 'Devletimiz 40 yıldır terör örgütü ile mücadele ediyor, bu mücadeleyi başarılı buluyor musunuz?’, ‘Dağdan bir terörist gelip eylem yapsa yardım eder misiniz veya onu şikayet eder misiniz?’,  ‘Eren Bülbül ile ilgili ne düşünüyorsunuz?' gibi sorularak sorduğu, aldığı cevaplarla da mahpusun tavır ve tutumunu Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’na olumsuz yansıttığı, psikoloğun mesleğini icra etmek yerine bu tip sorular sorarak baskı kurduğu ve mahpusun şartlı tahliyesini engelleyici görüş beyan ettiği bize aktarıldı. Cezaevi savcısının ise mahpuslara açıkça 'PKK terör örgütü demediğiniz müddetçe hiçbir şekilde şartlı tahliyelerinizin gerçekleştirilmeyecek' ifade ettiği, mahpusların Anayasada belirtilen düşünce ve kanaatlerin zorla ifade ettirilemeyeceği hatırlatmasına karşılık savcının 'Bunlar hikaye' diyerek geçiştirdiğini ve hukuka aykırı davrandığını tarafımıza belirtildi.” MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.