Psikolojik destek merkezi açılmalı

Kadın Haberleri —

Şehîn Omer

Şehîn Omer

  • Psikolojik danışman Şehîn Omer, Halepçe’de psikolojik şiddet oranında artış yaşandığını belirterek, kadınlar için psikolojik danışma merkezinin açılmasını talep etti.

Başûrê Kurdistan’da kadına yönelik şiddet artıyor. Kadın katliamının arttığı bölgede psikolojik şiddet ise kayıt altına dahi alınmıyor. Halepçe kentinde polis departmanı tarafından yayınlanan istatistiklere göre, kadına yönelik şiddetle mücadele haftasında ev içi psikolojik şiddete maruz bırakılan 90 vakadan 66'sı kadın. Psikolojik danışman Şehîn Omer, “Kentte psikolojik şiddete maruz kalan kadınlara psikolojik danışmanlık ve destek sunabilecek bir merkezin bulunmaması, kadınları çözümsüzlüğe itiyor” dedi.

Çabalarımız sonuçsuz kaldı

Başûrê Kurdistan’da sadece Hewlêr ve Silêmanî kentlerinde psikiyatri hastanesinin olduğunu belirten Şehîn Omer şunları belirtti: “Bölge halkı yoksul, psikolojik tedavide kullanılan ilaçların maliyeti yüksek. Bu yüzden halk karşılayamıyor. Yine mesafe oldukça yol uzak ve gidip gelmek bile başlı başına bir maliyet gerektiriyor.” 

Şehîn Omer, Bölgesel Hükümet tarafından Halepçe için bir psikolojik danışmanlık ve destek merkezinin açılmasını defalarca talep ettiklerini, uygun mekan bile ayarladıklarını ancak destek görmedikleri için çabalarının sonuçsuz kaldığını söyledi.

Psikolojik şiddetin de cezai yaptırımı olmalı

Şiddetin bir çok boyutunun olduğunu vurgulayan Şehîn Omer, “Kentte psikolojik şiddete maruz kalan kişi sayısında oldukça artış var. Maruz kaldığı şiddetin bir psikolojik şiddet olduğunu ve bu şiddetin de bir cezai yaptırım gerektirdiği bilincinde olmayan insan sayısı çok fazla. Dolayısıyla gördüğü şiddet karşısında ilgili mercilere herhangi bir şikayette bile bulunmuyor. Durum böyle olunca psikolojik şiddet vakaları da hiçbir şekilde kayıt altına alınmıyor” diye konuştu.

Psikolojik danışman Şehîn Omer psikolojik şiddetle mücadele edebilmek için kadınların başvurabilecekleri bir psikolojik destek merkezinin oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

MÎHRÎBAN SELAM KAKAYÎ / NÛJINHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.