QSD operasyonlarla yanıt verdi

Siwêdiyê köyündeki gaz merkezi

Siwêdiyê köyündeki gaz merkezi

  • Türk devletinin 5 gün devam eden altyapı tesisleri ve sivil yerleşimler merkezli hava ve topçu saldırıları dün de devam etti. QSD'nin karşı operasyonlarında ise 30 Türk askeri ve çete elemanı öldürüldü.

QSD, işgalci Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük saldırılarının devam ettiğini, saldırılarda yerleşim alanları ve bölgenin altyapısının doğrudan hedef alındığını duyurdu.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, Türk devletinin 23-24 Kasım’da Rojavayê Kurdistan ve Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük saldırılarıyla ilgili açıklama yaptı. Türk devletinin devam eden saldırılarda özellikle halkın geçimini sağladığı altyapıları ve sivil bölgeleri hedef aldığı belirtilen açıklamada, Türk devletinin suç işlediği vurgulanarak, uluslararası soruşturma istendi. Basın İrtibat Merkezi'nin açıklamasına göre 23 Kasım'daki saldırılar şöyle:

CIZÎRÊ BÖLGESİ

Qamişlo: Mehşûq, Dêrna Qilinga, Gir Henak, Sawyer, Rotan, Til Zîwan, Elî Fero, Hermê Şêxo, Kodo ve Dodan köyleri, 20’den fazla obüs ve doçkayla bombalandı. Şehit merkezinde bir araç SİHA ile bombalandı. Newroz şirketi ve yakıt istasyonu obüs ve havanlarla hedef alındı. Bunun yanı sıra Tirbespiyê ve Dêrna Qilinga köyündeki mazot dağıtım yerleri bombalandı.

FIRAT BÖLGESİ

Girkê Spî: Hoşan, Şorbenîsk, Seyda köyü, Qizelî köyündeki depo, çimento şirketi, obüs, havan ve tankla bombalandı.

Minbic: El Hemam tepesi, Til El Seyada ve Toxar köyü, 10 obüs ve havan topuyla bombalandı.

Basın İrtibat Merkezi, 24 Kasım'daki saldırılarla ilgili de şunları paylaştı:

EFRÎN BÖLGESİ

Soxanekê, Bênê, Maliliyê, Meyasê, Şewarqa, Merenaz, Tatmaraş, Kefer Naya, Îrşadiyê, Elqemiyê, Hirbil, Miniq, Bêlûniyê, Til Medîq, Mişêrfê, Zîwan, Kefer Nasih, Eyn Deqnê ve Şêx Îsa köyleri ile Şehba Barajı ve Til Rifat ilçesine, 200’den fazla obüs ve havan topu atıldı.

CIZÎRÊ BÖLGESİ

Til Temir: Qibûr Qerecna, Gozeliyê, Dirdara, Xelf El Rikbê köylerine 20’den fazla obüs atıldı.

Amûdê: Esediyê, Bobî, Mihemela, Rabîat, Cetel, Til Kêf, Şorik, Xeşafiya, Xirzê, Xanikê, Bîhîra, Cirnikê, Elgaziya, Xirbe Şîhîr, Til Werd, Til Emîr ve Zirgan kasabası, 80’den fazla obüs ve doçkayla hedef alındı. Bu saldırılarda bir QSD savaşçısı şehit düştü, ikisi de yaralandı.

Qamişlo: Neyîf, Til Cîhan, Digirê, Miherikan, Mele Ebas, Mahşûq, Mizgeft, Hatimiyê, Herem Reş, Zorava köylerine 30’dan fazla top atıldı.

FIRAT BÖLGESİ

Kobanê: Zormexar, Til Ehmed Mûnîr, Til Ehmed, Zorava, Ziyaret, Kirbenat, Til Cîşan, Til Ebrê ve Şiyox Foqanî köylerine 50’den fazla obüs, havan ve tank atışı yapıldı.

Girê Spî: Meilek, Dibis, Seyda, Îbrahîm Kirdo köyleri obüs ve havanlarla bombalandı.

Minbic: Boxaz, Koryehûk ve Toxar köylerine, 12’den fazla obüs atıldı.

Türk ordusu 30 kayıp verdi

QSD, meşru savunma hakkı çerçevesinde düzenlendiği operasyonlarda Türk ordusunun 30 asker ve çete elemanı kaybı olduğunu bildirdi. QSD Basın İrtibat Merkezi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre; meşru savunma hakkı çerçevesinde gerçekleştirilen operasyonlarda 12 işgalci Türk askeri ve 18 çete elemanı öldürüldü. Aynı zamanda son 5 günde Türk devleti ve çetelerinin sızma girişimleri engellendi.

 

*****

 

Gaz ve petrol akışı durdu

Türk saldırılarında Ewdê, Gerdahol, Lilan, Dîcle, Zaraba Maşûq ve Gelhesnak petrol istasyonları hasar gördü. Siwêdiyê köyündeki gaz merkezinin vurulması ve Daqil Baqil köyündeki elektrik santralinin tamamen yıkılması, elektrik ve gaz tedariki ciddi olarak etkiliyor. Şehirler, elektrik üreten türbinlerin çalışmaması nedeniyle karanlıkta kaldı.

Türk devleti, 23 Kasım’da (Çarşamba) Qamişlo Kantonu’nun Dêrik ilçesine bağlı Siwêdiyê köyündeki gaz merkezini bombaladı. Bombardıman sonucunda 3 gaz türbininden 2’si, 6 petrol türbininden ise 5’i hizmet dışı kaldı. Kalan her iki türbinde de hasarlar meydana geldi. Koçerat, Dêrik, Girkê Legê, Çilaxa, Tirbespiyê, Qamişlo’da yüzlerce ev ve işyerinin elektrikleri kesildi.

Türk saldırısının ilk gününde Dêrik kırsalındaki Daqil Baqil köyündeki elektrik santrali tamamen yıkıldı ve 65'ten fazla köyün elektriği kesildi. Santralin yıkılması ve hizmet dışı kalması, kış yaklaşırken bölgenin gaz, akaryakıt ve elektrik ihtiyacının karşılanmasında büyük zorlukla karşı karşıya bırakacak. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdulrahman, Türk savaş uçaklarının altyapılara ve petrol tesislerine yönelik geniş çaplı saldırılarının "bölgeyi başarısızlığa uğratma girişimi" olduğunu söyledi. Abdulrahman, North Press'e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin altyapıyı hedef alarak “Rusya, İran ve Suriye rejimi arasında varılan anlaşmayı uygulayıp bölgeyi kaosa sürüklemek ve rejime teslim etmenin yolunu açmak” olduğunu kaydetti. Abdulrahman, "Erdoğan, ABD'nin Kuzey-Doğu Suriye'yi Sezar Yasası'ndan muaf tutmasından memnun değildi, bölgenin istikrarı sağlamaya yönelik bir gelişme kaydedebileceğinden korkuyordu" dedi.

Enerji Kurulu Eşbaşkanı Ziyad Rustem, bakım ekiplerinin yeni saldırı korkusuyla Türk hava saldırılarının petrol, gaz ve enerji tesislerine verdiği hasarı onaramayacağını söyledi. Rustem, Siwêdiyê doğal gaz santralinin Kuzey-Doğu Suriye'de günlük yaklaşık 13 bin tüp kapasiteli gaz üreten tek fabrika olduğunu söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.