Rahşan, Kadifekale’nin sönmeyen ateşi

Kadın Haberleri —

  • Rahşan Demirel, Türk devletinin 1992 Newrozu’nu kana bulamasını protesto etmek için bedenini ateşe verdi. Ardından bıraktığı, “İsmet Sezgin'e haber veriyorum; Newroz kutlanacak, lastikle olmazsa bile, canımızla kutlanacak” notu bugün milyonların mesajı oldu.

Rahşan Demirel, Kadifekale’de bedenini ateşe verirken, “Ben kendimi Newroz yapıyorum Kadifekale'de. Newroz kutlanacak... Lastikle olmazsa bile, canımızla kutlanacak!" notunu bıraktı ardından. Rahşan’ın bu mesajını alan kadınlar, yıllardır inkâr, zulüm ve katliamlara karşı alanlara akarak, Newroz ateşini yakıyor.

Rahşan Demirel, 15 Ağustos 1975’te Mêrdîn’in (Mardin) Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde dünyaya gelir, daha 1 yaşında devletin baskılarından dolayı ailesiyle İzmir’e göç etmek zorunda kalır. Ancak İzmir’de Kurdistan’dan bağını koparmaz ve 90’lı yıllarda yaşanan gelişmeleri yakından izler, takip eder. Öyle ki, aldığı her kıyafette kesk, sor û zer renklerinin olmasını tercih eder.

Newroz’u kana buladılar

Jinnews’in Newroz heyecanının yaşandığı bu günlerde Rahşan Demirel’in portresini hazırlarken aynı zamanda 1990’lı yıllarda Kurdistan’da yaşananlara da ayna tutuyor.

O dönem, Türk devletinin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’di. Sezgin'in talimatıyla o dönemin Newroz kutlamalarına yasak getirilmişti.  Ancak, Kürt halkı 1992 Newrozu’nda yasak, baskı, sürgüne aldırmadan ne olursa olsun alanlara çıkarak diriliş ateşinin etrafında halaya duracaktı. Türk devleti, Şirnex merkez ile Cizîr (Cizre) ve Nisêbîn (Nusaybin) ilçelerinde onlarca Kürt’ü katletmiş, kutlamaları kana bulamıştı.

 

 

‘Niye bir şey yapmıyoruz anne?’

Rahşan da İzmir’de yakılan Newroz ateşi etrafında onlarca Kürt’le birleşir. Ancak aklı Kurdistan’da kana bulanan Newrozlardadır. Rahşan, metropollerdeki Kürtlerin mücadeleye katılması gerektiğini, suskunluğun nedenini annesine, "Cizre'de halkımızı katlediyorlar. Kürtleri öldürüyorlar. Biz niye bir şey yapmıyoruz, anne?" sözleriyle dile getirir.

Newroz’un ertesi günü, 22 Mart 1992 sabahı evden çıkarak Kadifekale’ye yönelir. Mazlum Doğan ve Zekiye Alkan’dan aldığı meşaleyi sönmemek üzere burada yakar. 17 yaşındaki Rahşan, eyleminden önce Kürt halkına bir karton üzerine şu notu bırakır: "Ben kendimi Newroz yapıyorum Kadifekale' de. Cizre, Mardin ve Nusaybin'in cevabını vermek zorundayım. Bana sahip çıkın. İsmet Sezgin'e haber veriyorum Newroz kutlanacak… Lastikle olmazsa bile, canımızla kutlanacak!"

* * *

Meşale eylemi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Rahşan’ın eylemini “meşale eylemi” olarak yorumlayıp şunları söylemişti: "İzmir kalesinde Rahşan Demirel adında çok genç bir Kürt kızının direnmesi var. Şimdi oraya taşırılmış bir Kürdistan'ın Mardin gerçekliği var. Yurtseverlik zaten etkilidir. Bu genç kızda bir yandan savaş ve özgürlük tutkusu var. Belli ki, burada kendisini özgürlük savaşımına müthiş vermek ve bir şeyler yapmak istiyor. Oradaki kitlemizin içinde yaşadığı utanç verici koşullar, kendisinin özgürlük ve özgür yaşam anlayışıyla bağdaşmayan alçaltıcı yaşam koşulları, Newroz'un o dirilticiliği ve çekiciliğiyle birleşince, böyle bir meşale eylemi ortaya çıkıyor." İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.