Raporu etik değil

Kadın Haberleri —

Aysel Tuğluk

Aysel Tuğluk

  • ATK’nin Aysel Tuğluk için verdiği “cezaevinde kalabilir’ raporuna tepki gösteren kadın hukukçular, ATK’nin verdiği kararların siyasi olduğunu belirterek, Tuğluk’un tahliye edilmesini istedi.

ESRA SOLİN DAL-DOĞAN KAYNAK / MA-İSTANBUL

Kürt kadın siyasetçi Aysel Tuğluk hakkında “cezaevinde kalabilir” raporu veren Adli Tıp Kurumu’na tepki gösteren hukukçu kadınlar, ATK’nin verdiği raporla Tuğluk’un sağlığa erişim hakkının elinden aldığını belirtti.

.
Yelda Koçak

Ceza ertelenmeli

Avukat Yelda Koçak, mahkemenin verdiği görevi ve talebi, ATK’nin yerine getirmediğini belirterek, “Mahkeme, ‘Aysel Tuğluk, savunmasını yapabilecek bir durumda mı? Şu anda sağlık durumu nasıldır? Gelip burada savunma yapabilir mi?’ sorusunu soruyor. ATK ise fiillerin işlendiği ve 5 yıl önce işlenen olaylarla ilgili, o dönem ki cezai ehliyetini tartışmış” dedi.

Adli Tıp Kurumu’nun raporunun etik olmadığını söyleyen Koçak, bütün hasta tutsaklar gibi, Tuğluk’un da, onurlu bir tedavi süreci yaşayabilmesi için tahliye edilmesi gerektiğini ve infazının ertelenmesi gerektiğini belirtti.

.
Destina Yıldız

Tuğluk serbest bırakılmalı

Avukat Destina Yıldız, ATK’nin raporunun bilimsellikten uzak ve çelişkili olduğunu söyledi.

ATK’nin, “Hastanın teşhisinde ve tedavisinde, doğrudan bir gözlemi yok” diyen Yıldız, “Tuğluk'un serbest kalmasını istiyoruz” dedi.

.
Özge Serdar

Karar siyasi

Tuğluk'un demans hastalığının cezaevinde tedavisinin mümkün olmadığını belirten Avukat Özge Serdar, “ATK var olma amacının dışına çıkmış durumda. Son zamanlarda özellikle siyasi hasta tutuklulara yönelik ATK’nin verdiği kararlar siyasi kararlardır. Hiçbir karara güvenecek bir durumumuz da yok. Bu yüzden bizde fiili olarak, meşru haklarımızın peşine düşeceğiz. Sokaklarda, baro önünde, adliyelerde, alanlarda her yerde haklı taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Aysel Tuğluk’unda biran önce, serbest bırakılması ve tedavi olması gerekiyor. Onun için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

.
Meral Hanbayat

ATK ölüme yol açıyor 

Tuğluk’un cezalandırıldığını dile getiren avukat Meral Hanbayat, ATK’nin taraflı olduğunu ve kararlarının siyasi olduğunu belirtti. Hanbayat, “Aralık ayından bu yana 9 tutuklu hayatını kaybetti. Bunların çoğu ağır hasta tutukluydu. Üniversite ve devlet hastanelerinin verdiği rapor, infaz ertelemesi için yeterli olmuyor. İnfaz kanunundaki temel düzenlemenin ATK’nin infaz erteleme konusunda ki raporları onaylaması ya da infaz ertelemesi için görüş bildirmesi lazım. Maalesef ATK Adalet Bakanlığına bağlı siyasi bir kurum. Hekimlik değerlerinden uzak değerlendirmelerle hasta tutukluların ölümüne yol açtığını maalesef görüyor ve yaşıyoruz. Bu durum Tuğluk şahsında çarpıcı bir şekilde ortaya çıktı.”

Ağır tecrit koşullarının tutsakların hayatını zorlaştırdığını belirten Hanbayat, tutsakların tedaviye erişim haklarının  engellendiği kaydetti. Hanbayat şöyle dedi: ATK, ölümü an be an yaklaşan tutuklulara da sağlık raporlarına rağmen olumsuz kararlar vererek ölümüne seyirci kalıyor. Tuğluk, bütün hayatı boyunca, hem avukatlık hem de milletvekilliği döneminde hasta tutukluların sesi oldu.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.