Renklerle travmayı yansıtıyor

Kültür/Sanat Haberleri —

Aslı Filiz

Aslı Filiz

  • Aslı Filiz’in “Yaşayan Kadınlar” adlı üçüncü kişisel sergisi Hamburg’da Neues Amt sanat galerisinde sanatseverlerle buluşuyor.

M. ZAHİT EKİNCİ / HAMBURG

Aslı Filiz’in “Yaşayan Kadınlar” adlı üçüncü kişisel sergisi Hamburg’da Neues Amt sanat galerisinde sanatseverlerle buluşuyor. Erkek egemen sistemin öldürdüğü kadınları resim yoluyla yaşatmayı amaçlayan Filiz’in sergisinde Jîna Amînî’den Garibe Gezer’e, Aysel Tuğluk’a kadar 20’yi aşkın eser bulunuyor.

Tara Jaff’ın mini konseriyle 15 Aralık’ta başlayan sergide Aslı Filiz yaptığı konuşmada “Erkek egemen sistemin katlettiği kadınları gücümün yettiği kadarı ile yaşatmak istedim. Katledilen kadınların isimlerini zikrederek ve onların elindeki bayrakları taşıyarak kadınları yaşatabiliriz. Jin jiyan azadî bizim topraklarımızın sloganı ve Jîna Amînî ile birlikte tüm dünyanın sloganı oldu. Ben de bizim sloganımıza sahip çıkarak Jin jiyan azadî diyorum” dedi.

Kültürel etkinlikler sürdü

“Das Geraubte Glück/Çalınan Mutluluk” kitabının yazarı Rukiye Çankıran, “Kuzeydoğu Suriye’de Kadın Devrimi” yazarı Anja Flach ve “Bize Kalan İz” isimli kitabın yazarı Ali Yürekli kitaplarını okuma etkinliklerine katıldı. “Taş Bina ve Diğerleri” kitabını okuyacak Aslı Erdoğan sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamazken sanatçı Ayşe Glass da mini bir konser verdi.

Kadın cinayetlerine öfke

Filiz’in 13 yaşındaki oğlu Ronî de “Travmatik Çığlıklar” adlı iki çalışmasıyla sergiye katılırken, sergide çocuklar için de özel bir program yapıldı. Çocuklar sergiyi dolaştıktan sonra birlikte resim çizildi ve ardından çocuklara çeşitli hediyeler verilerek sergiye dair sohbet edildi. Ziyaretçi defterine de çok sayıda konuk görüşlerini yazarken, kadın cinayetlerine olan tepkisini de dile getirdi.

Çocuklarla cıvıl cıvıldı

Sergiye gösterilen ilgiden memnun olduğunu belirten Aslı Filiz, “Özellikle ilk gün çok kalabalıktı. Birçok insandan anlatılan hikaye aynı olsa da işleyiş biçimim, tarzım ve bunları renklerle anlatma biçimimle ilgili olumlu yönde eleştiriler aldım. Çocuklarla yaptığımız etkinlik de çok keyifliydi. Cıvıl cıvıldı buralar” dedi.

Travmayı renklerle anlatıyor

“Hikayelerimiz ne kadar acı ve travmatik olsa da bunları renklerle anlatmayı çok önemsiyorum. Sergiye gelen insanların bu acıya tanıklık etmelerini istiyorum” diyen Filiz, “Özgür kadın mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlara adanan sergimin ana teması bizim topraklarda yaşamını bulduktan sonra tüm dünya kadınlarının ortak sloganı olan Jin Jiyan Azadî. Jîna Amînî bir Kürt kadını olarak bu mücadelenin sembol isimlerinden birisi oldu. Ben de çalışmalarımla hem kadın mücadelesine katkı sunmak hem de bu değerlerin kadın ve insanlık tarihine mal edilmesi için renklerle çalışıyorum” diye belirtti. 

Ayna ve toprak

Eserlerinde saç, ayna gibi materyaller de kullanan Filiz sergide yer alan birkaç eseriyle ilgili şu detayları paylaştı: “Garibe Gezer’e adanan çalışmamda yüzü yerine sadece bir ayna kulandım. Ayna insanlığın kendisiyle yüzleşebileceği en güzel araç. Aynaya bakarak Garibe’yi görelim. Hem onun acısını görelim hem de onun mücadelesinin bir parçası olalım diye. Ağır demans hastası olan Aysel Tuğluk’u resmederken toprak rengini yoğunlukta kullandıktan sonra kırmızı bir çizgi çektim. Kırmızı çizgi ile ‘ona dokunmayın’ mesajını vermek istedim.

Devletin kanlı elleri o tülbent üzerinde

Dersim Katliamı’nda yaşamını yitiren kadınlara adanan çalışmamda her kadın farklı bir renkle anlatılıyor. Ki renk en çok kadına yakışandır. Êzîdî kadınlarının yaşadığı trajediye ait çalışmamda kadının elbisesindekini Tavuskuşu figürünü ilginçtir sadece Êzîdî kadınlar gördü. Cumartesi Anneleri’nin umutlarını ve acılarını anlattığım eserimde onları beyaz tülbentle çizdim. Ama tülbentleri ne kadar beyaz olsa da devletin kanlı elleri hep o beyaz tülbentlerin üstünde oldu.”

15 Aralık’ta başlayan sergi 21 Aralık’ta sona erecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.