Resimlerle Mexmûr; direnç ve umudun hikayesi

Kültür/Sanat Haberleri —

Mexmûr Resim Sergisi

Mexmûr Resim Sergisi

  • Almanya’nın Schwerin kentinde Mexmûrlu genç sanatçıların acıyı, hüznü, umudu ve yaşamı nakşettiği tabloları 14 Temmuz’a kadar sergileniyor. Yaklaşık 30 tablonun sergilendiği Mexmûr Resim Sergisi 14 Temmuz'a kadar gezilebilir. Elde edilecek gelir Şehit Rüstem Cudi (Mexmûr) Kampı’na gönderilecek. Sergi, Schwerin Rojava Grubu, Bielefeld Kürdistan’a Barış ve Umut İnisiyatifi, Macklenburg-Vorpommern Rosa Luxemburg Vakfı ve Volkshochschule (VHS) Schwerin tarafından ortaklaşa organize edildi.

MURAT MANG

Almanya’nın Schwerin kentinde Mexmûrlu genç sanatçıların hayatlarının bir kısa özeti de olan acı, hüzün, umut ve direnci konu alan tabloları sergileniyor. 

Mexmûr mülteci kampı’nın kuruluşundan beri aktif olan resim atölyelerinde üretilen eserleri sergilemek üzere düzenlenen Mexmûr resim sergisi yoğun ilgi görüyor. Serginin 6 Temmuz’daki açılışına, aralarında Volkshochschule direktörü Susanne Kapellusch, Anestezi Uzmanı Dr. Ernst Krefft ve HDP eski Milletvekili Selma Irmak’ın da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Schwerin İntegration sorumlusu Frau Maren Jakobi ise Korona nedeni ile gelemediği sergiye özel selamlarını gönderdi.

Geliri Mexmûr’a

Yaklaşık 30 resmin sergilendiği Mexmûr Resim Sergisi yarın saat 17:00’a kadar gezilebilir. Elde edilecek gelir Şehit Rüstem Cudi (Mexmûr) Kampı’na gönderilecek. Sergi, Schwerin Rojava Grubu, Bielefeld Kürdistan’a Barış ve Umut İnisiyatifi, Macklenburg-Vorpommern Rosa Luxemburg Vakfı ve Volkshochschule (VHS) Schwerin tarafından ortaklaşa organize edildi. Organizasyonda yer alan kurumlar, Avrupa’da yaşayan tüm duyarlı çevrelere seslenerek “Mexmûr halkı ile dayanışmayı büyütelim. Onların çığlıklarına umut olalım” çağrısı yaptılar. Müzik dinletisi sunulan sergide Kürt sanatçı Jiyan Arjîn sesiyle, müzisyen Reinhard Lippert ise piyano dinletisi ile sergiye renk kattı. 

Acı ve umut bir arada

Resim Sergisi VHS direktörü Susanne Kapellusch’un yaptığı açılış konuşması ile başladı. Susanne Kapellusch yaptığı konuşmada, sergideki resimlere atıfta bulunarak, "bireyin yaşanmışlıklarının sanata aktarımı ve bu sanatın toplum üzerinde derin etkileri vardı. Bu resimlerde biz bu etkileri net bir şekilde görüyoruz. Resimler çok ağır yanları olan, savaştan etkilenen resimler. Ayrıca umut içeren resimler” dedi.

Rojava sisteminin temeli 

Sergi’nin açılışında hazır bulunan konuklardan eski HDP Milletvekili Selma Irmak, Mexmûr Kampı’nın nasıl oluştuğu, hangi koşullar altında bugüne geldiği ve sergilenen resimlere ilişkin bir sunum yaptı. Irmak, "1994 yılında boşaltılan köylerden çıkarılan Botanlılar 7 kez yer değiştirdikten sonra, Mexmûr Kampını zor koşullarda kurdular. Bugünkü Rojava sisteminin temeli Mexmûr’da kuruldu. Meclisler, yerel yönetim, kadın, gençlik kurumlaşmasının tümü Sayın Öcalan’ın fikirlerinden esinlenerek oluşturuldu. O insanlar Türk devleti tarafından çölün ortasına, ölüme gönderilmişti. Onlarca çocuk, yaşlı akreplerin ve yılanların kurbanı oldu. Bugün halen Türk devleti bu kampa saldırıyor" şeklinde konuştu.

Anlatmaya bir resim yeter

Selma Irmak sergilenen resimlere atıfta bulunarak, Mexmûrla dayanışma çağrısı yaptı. Irmak şöyle devam etti:“Mexmûr’da bugün 4 binin üzerinde kendi müfredatları ile kendi okullarından mezun olmuş ve BM tarafından tanınmış akademisyenler var. Bu eserler, atölyelerde resim yapmayı öğrenen gençlerin eserleridir. Savaşı, acıyı, hüznü yaşamalarına rağmen umut dolu resimler çiziyorlar. Örneğin, 'İran’da idam edilen bir Kürt gencinin idam sehpasında bir çocuğa gülümseyerek el sallamasının' resmi her şeyi anlatmaya yetiyor. Mexmûr Kampı’nın kimseye zararı yok. Statülerinin tanınmasını ve barış içerisinde yaşmayı istiyorlar. Bu insanlarla dayanışma içinde olmalıyız"

Dr. Krefft: İnsani değil

Yakın zamanda Mexmûr’u ziyaret eden doktorlardan Anestezi Uzmanı Dr. Ernst Krefft de, sergide duygularını konuklarla paylaşarak, Mexmûr’daki gözlemlerini paylaştı. Krefft, "Ambulanslar hastaları Kamp dışındaki bir hastaneye götüremiyor, çünkü Kampa giriş çıkışlar yasak. Zor koşullarda sağlık hizmetleri veriliyor. Bu durum insani değil" diyerek kampta yürütülen sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirme yaptı.

6 Temmuz’da açılışı yapılan Mexmûr resim sergisi  Puschkinstr. 13 adresinde bulunan Volkshochschule’de (Yetişkin Eğitim Merkezi) 14 Temmuz’a kadar ziyarete açık olacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.