Rojava sınırında hazırlık

Kuzey-Doğu Suriye sınırındaki Türkiye’ye ait askeri mevziler

Kuzey-Doğu Suriye sınırındaki Türkiye’ye ait askeri mevziler

  • Kuzey-Doğu Suriye sınırındaki Türkiye’ye ait askeri mevziler yükseltilirken, bir karakolun yerinin değiştirilmesi için hazırlıklar başladı. Mayınlı arazilerin arka kısmına ise yeni gözetleme kuleleri inşa ediliyor. 

Kuzey-Doğu Suriye sınırındaki Mêrdîn’in sınır ilçeleri olan Nisêbîn (Nusaybin) Artuklu ve Qoser’de (Kızıltepe) yeni askeri uygulamalar hayata geçirilmeye başlandı. Nisêbîn ilçesinde yıllardan bu yana kapalı olan sınır kapısı civarındaki askeri mevziler yükseltilmeye başlandı. Qoser ilçesinde ise Dirbêsîyê Mahallesi’nde yine uzun zamandır kapalı olan sınır kapısının hemen yanı başındaki karakolun taşınması için hazırlıklar sürdürülüyor. Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye kentlerine dönük saldırılarında QSD güçlerinin hedef aldığı karakolun sınırdan uzaklaştırılarak, mahallenin arka tarafına taşınmasına karar verildi. 

Karakolun taşınması için inşaat çalışmaları sürerken, mahalle sakinleri askeri karakolun köyün arkasına taşınmasından rahatsız. Olası bir saldırı durumunda mahallelerinin kalkan olarak kullanılacağı endişesi taşıyan mahalle sakinleri, karakolun mahallenin arkasına taşınması ile birlikte iki ateş arasında kalma endişesi taşıdıklarını aktardı. 

Yeni kuleler kuruluyor

Yine her üç ilçeye bağlı sınır kırsal mahallelerinde, askeri kulelerin yerinin de değiştirilmesine başlandı. Önceki yıllarda kurulan kuleler yerinde bırakılırken, mayınlı arazilerin gerisine yeni kuleler kurulmaya başlandı. Kuleler, ağır taşlardan inşa edilirken, her birinin üstüne kameralar da yerleştiriliyor. 

Kimlik zorunluluğu  

Sınır mahallelerinde ayrıca yurttaşlara da askeri kontrol noktaları ya da karakollara nüfus cüzdanlarını bırakma zorunluluğu getirildi. Arazilerine gitmek isteyen yurttaşlar ve dışarıdan gelenler, nüfus cüzdanlarını askeri noktaya bırakıp arazilere geçiş yapacak. Yurttaşlar, ancak geri döndüklerinde kimliklerini alabiliyor. Söz konusu uygulama nedeniyle arazilerine yaya gidip, araçla dönenler büyük sıkıntı yaşıyor. Yurttaşlar arazilerine rahat gidip gelemedikleri için yer yer askerlerle tartışma yaşıyor. Askerler, uygulamayı sınırdan “kontrolsüz geçişlerin engellenmesi” gerekçesiyle savunuyor. 

Yurttaşlar endişeli

Uygulamanın kendilerini rahatsız ettiğini belirten yurttaşlar, devam etmesi durumunda arazilerini işlemeyi bırakacağını ve göç başlayacağı endişesini dile getirdi. Arazilerine gidiş gelişlerde askeri noktalardan geçmek zorunda kalmak istemediklerini kaydeden yurttaşlar, uygulamaya son verilmesini istedi. MA/MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.