Saddam işgalinden farkı yok
- Son haftalarda Başûre Kurdistan’a dönük sevkıyatların 1996 yılındaki Saddam işgal hareketina benzediğini belirten gazeteci Kasım Seyda, “O zaman Hewlêr’i rejime teslim edip büyük katliamlar yaptılar. Şimdi de KDP’nin egemenliğindeki kentler Türkiye’nin kontrolü altına girmiş durumda” dedi.
Türk devleti, Başûre Kurdistan’a dönük işgal saldırıları ile bölgeyi insansızlaştırmak istiyor. Hristiyan Barış Timleri (Christian Peacemaker Teams/CPT) verilerine göre, son haftalarda en az 200 aile evlerini terk etmek zorunda kaldı. 15 Haziran ile 11 Temmuz arasında Duhok kırsalı en az 285 kere bombalanırken, Amêdiyê kırsalındaki 8 köy saldırılar nedeniyle tamamen boşaltıldı ve 602 köy boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bölgede çok sayıda kontrol noktası kurulurken, Spee Media'ya göre; Türkiye, Suriye'den getirdiği 800'ü aşkın çete üyesini de Metîna ve Amêdiye hattına yerleştirdi.
Bütün bölge’ üs’ oldu
Mezopotamya Haber Ajansı’na konuşan ve Başûre Kurdistan’da çalışma yürüten gazeteci Kasım Seyda, Türkiye’nin yaptığı son askeri sevkiyatları 1996’da Saddam Hüseyin'in işgal harekatına benzeterek, "O zaman Hewlêr’i rejime teslim edip büyük katliamlar yaptılar” hatırlatmasında bulundu.
KDP’nin hakimiyetindeki bölgelerin Türk devletine teslim edildiğine dikkat çeken Seyda, "Türkiye'nin Batîfa, Dêrelok, Amêdiyê, Şêladizê, Bamernê bölgelerinde birkaç noktası vardı. Son saldırılarla birlikte KDP’nin egemenliğindeki kentler de Türkiye’nin kontrolü altına girmiş durumda” dedi.
KDP ve DAiŞ aynı mevzide
KDP ile Türkiye arasındaki işbirliğinin köklü ve tarihsel olduğuna dikkati çeken Seyda, "Yani bugün korkudan veya varlık yokluk sorunu olduğu için Türkiye ile ilişki kurmuyor. Zaten bu köklü işbirliği olmasaydı bir anda bu kadar işgale izin verilecek konuma gelemezlerdi. KDP, açık bir şekilde kendi kontrolündeki yerleri Türkiye’ye açmış durumda. Türkiye de askerleri, silahları ve çeteleriyle Federe Kurdistan Bölgesi topraklarına girdi. Ortaya çıkan belgeler, Türkiye’nin TSK üniforması altında 800 DAİŞ’li çeteyi Metîna ve Amêdiyê bölgeleri arasına yerleştirdiğini gösterdi. KDP, DAİŞ çeteleriyle aynı mevzilerde" diye konuştu.
Irak anlaşmaları askıya almalı
Saldırıları Rojnews’e değerlendiren Iraklı siyasi yorumcu Muhammed Ali Hekim ise, Türk devletinin saldırılarla Irak ve Başûre Kurdistan’ı ekonomik olarak çökertme hedefi güttüğüne de dikkat çekti. “Türkiye, her zaman Irak’ın kalkınma projelerinin önüne geçmeye çalışmıştır. Bunu Irak’taki müttefikleri aracılığıyla da yapmaya çalışıyor” dedi. Irak’ın saldırılara karşı kullanabileceği çok iyi bir baskı kartına sahip olduğunu belirten Hekim, “Bu baskı kartı Türkiye’yle yapılan yıllık 18 milyar doları aşan ticareti durdurmaktır” dedi. Hekim, Irak’ın Avrupa Güvenlik Konseyi ve Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurabileceğini de ekledi.
Bağdat heyeti Süleymaniye’deydi
İşgale dönük tepkiler üzerine Bağdat yönetimi tarafından görevlendirilen Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Ereci’nin Başûre Kurdistan’daki temasları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Hewler’e giderek görüşmelerde bulunan Ereci ve beraberindeki heyet dün YNK Başkanı Bafil Talabani ile bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Bağdat ile bölge yönetimi arasındaki güvenlik koordinasyonunun ele alındığı bildirildi. Ancak işgale dair somut açıklamada bulunulmadı. HABER MERKEZİ
* * *