Safiye Alağaş: Nagihan’ın mücadelesi korkuttu

Kadın Haberleri —

JINNEWS Müdürü Safiye ALAĞAŞ - Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi gazeteci Nagihan AKARSEL

JINNEWS Müdürü Safiye ALAĞAŞ - Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi gazeteci Nagihan AKARSEL

  • Cezaevinden mektup gönderen JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş, Başûrê Kurdistan’da katledilen Nagihan Akarsel’i anlattı. Nagihan’ın mücadelesinden korkulduğunu anlatan Alağaş, “Nagihan’ın gülüşünden, mücadelesinden güç alıp yola devam edeceğiz” dedi.

Amed’de Özgür Basın çalışanlarına yönelik 8 Haziran’da düzenlenen bakınlarda tutuklanan 16 gazeteciden JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden Mezopotamya Ajansı'na mektup gönderdi.

Alağaş gönderdiği mektupta Kürt kadın gazetecilere yönelik baskıların gazetecileri korkutmadığını belirtti. 

“İktidar ve erkek devlet, Kürt kadın gazetecilere bu kadar yöneliyorsa demek ki Kürt kadın gazeteciler doğru bir mücadele yürütüyor” diyen Alağaş, mektubunda Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde katledilen Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi, gazeteci Nagihan Akarsel’in katledilişinin nedenlerine de değindi. 

Nagihan öğrenir ve öğretirdi

Nagihan Akarsel ile 2010 yılında Ankara’da tanıştıklarını ve bir süre birlikte çalıştıklarını belirten Alağaş, Akarsel’e ilişkin şunları belirtti: “Onunla tanıştığımda, henüz birkaç yıllık muhabirdim. Tüm bilgisini büyük bir heyecanla gençlerle paylaşmak isteyen bir kadın vardı karşımızda. Bir kadının yaşamına dokunurken, mutlaka öğrenir ve öğretirdi. Yaşamından, mücadelesinden güç aldığım Nagihan, ardında Kürt kadın gazetecilere örnek olan, güç veren bir mücadele bıraktı.” Nagihan Akarsel’in Kürt kadın gazeteciliğine büyük bir emek verdiğini anlatan Alağaş, “Nagihan’ın mücadelesine baktığımızda neden hedef alındığını da anlıyoruz. Yıllardır Jineolojî çalışması yürütüyordu. Jineolojî Kürt kadın mücadelesi ve kadın arkeolojisi açısından oldukça önemli bir yerde duruyor. Jineolojî kadın tarihini, mücadelesini, estetiğini kapsayarak hem kadınlara hem de Kürt kadın gazeteciliğine büyük katkı sundu. Bu nedenle Nagihan’ın katledilmesiyle Kürt kadın mücadelesi, kadın gazetecilerin mücadelesi ve Jineolojî hedef alındı. Erkek zihniyet, Kürt kadınlara yöneliyorsa demek ki Nagihan’ın mücadelesi korkuttu. Aynı zihniyet gazetecilere de saldırıyor” ifadelerinde bulundu. 

Doğru yoldayız

“İktidar, Kürt kadın gazetecilere saldırıyor, gözaltına alıp tutukluyorsa demek ki Kürt gazeteciler doğru bir mücadele yürütüyor” diyerek devam eden Alağaş, kadın mücadelesi karşısında zayıflayan erkek egemen zihniyetin saldırılarını arttırdığını kaydetti. 

Saldırılar, çırpınışlar nafile 

Alağaş, mektubun devamında şöyle dedi: “Erkek egemen zihniyet, özgürlüğe yaklaşan kadına engel olmak için hunharca saldırıyor. Kürt kadın gazetecilere ve Jineolojiye saldırıyorlar. Bizler küllerinden yeniden ve yeniden doğanlarız. Bu saldırılar, çırpınışlar nafile. Kadınlar bir kere özgürlüğün tadını aldı. Özgürlük yolundan şaşmayacaklardır. Erkek egemen zihniyete teslim olmayacağız. Nagihan’ın katledilmesi kadın mücadelesine dönük olduğu için en çok kadınlar bu saldırıyı kabul etmemeli. Daha fazla Jineoloji çalışması etrafında birleşmeli. Biz kadın gazeteciler olarak Nagihan’ın katledilişiyle kadın mücadelesinin büyüyeceğine inanıyoruz. Nagihan’ın gülüşünden, mücadelesinden güç alıp yola devam edeceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.