Sağlıkçıların grev hakkını engelliyor

  • AKP-MHP tarafından Meclis’e getirilen Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini ilişkin düzenlemeleri içeren “Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni eleştiren SES Amed Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, “Talebimiz, sağlıktaki emek meslek örgütleriyle birlikte bir çalışma yapılması ve güvenlikçi zihniyet dışında sonuca varılması” dedi. 

YILMAZ KAYA/AMED

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini ilişkin düzenlemeleri içeren “Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. SES Amed Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, paketin içine başka hesapları da önceleyen maddeler konulduğunu belirterek, “Mesela ‘Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçunun konusunun sağlık hizmetleri olması durumunda verilecek ceza altıda bir oranına kadar artırılacak’ diyor. Şunu demeye çalışıyor; herhangi bir grevi de kamu hizmetinin engellenmesi kapsamına alabilir ve bunu dava konusu yapabilir. Nihayetinde grev hakkının engellenmesi üzerinedir” dedi. 

Amaçları bağcıyı dövmek

Yasa tasarısında sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin bir teklif bulunduğunu vurgulayan Güldiken, “Ancak bir paragrafın içinde bir cümle geçiyor. ‘Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçları tutuklamaya ilişkin katalog suçlar kapsamında değerlendirilecektir.’ Bu, bütün teklifin içinde bir cümle ile sağlıkta şiddet engellenemez. Talebimiz, sağlıktaki emek meslek örgütleriyle birlikte bir çalışma yapılması ve güvenlikçi zihniyet dışında sonuca varılması. Bunlara kalsa ‘Her hastaneye X ray cihazı koyalım’ derler. Onu da peşkeş çekerler. Amaçları üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek” şeklinde konuştu. 

Yıldızhan yaşananları anlatmıştı

Geçtiğimiz günlerde Rosa Kadın Derneği’ne yönelik yapılan ev baskınlarında gözaltına alınarak tutuklanan SES Amed Şube Sekreteri Fatma Yıldızhan, tutuklanmadan önce gazetemize, Amed Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde yaşanan taciz ve şiddeti anlattı. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde yaşanan tacizin ilk defa karşılaştıkları bir durum olmadığını, kurumda çalışanlar ile bakım evindeki çocuklara yönelik sözlü taciz ve şiddetin sürekli yaşandığını ifade eden Yıldızhan, "Sendika olarak defalarca gündeme getirdik, ancak işlem başlatılmadı. Nadiren formalite soruşturma açıldı ama sonuç alamadık. Şikayette bulunanlar hakkında ise ciddi biçimde baskı uygulandı" dedi. 

İktidarın yaklaşımından

"Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde yöneticilerin kendi görüşlerini yansıtan ahlaki dayatma ve kadınları aşağılayan cinsiyetçi yaklaşımlar sergileniyor" diyen Yıldızhan, "Kadınlar sürekli korkutulup baskı altına alınıyor. Kadın soruşturma talep ettiğinde bu kez mobing başlıyor. Bu durum artık genelleşmiş durumda. Sözlü şiddet ve mobing uygulama sayısı oldukça fazla. Toplumsal olarak kadına rol biçme temel amaçlarıdır. İktidarın yaklaşımdan bağımsız değildir. İktidardan aldıkları güç ile kadınlara karşı sözlü taciz ve şiddet uygulanıyor" şeklinde konuştu.

Yıldızhan, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün egemen erkek düzenini en derinden yaşayan bir kurum olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: "Kadın konuk evlerine yaklaşımlarını da biliyoruz. Bu durum İktidarın kendine göre makul kadın yaratma rejiminden bağımsız değildir. Bakanlık ise suskun kalıyor. Ciddi tedirginliklerimiz var. Bir zihniyetten cesaret alınıyor. Bakım evlerindeki çocuklara da kendi düşündükleri yaşam tarzı dayatılıyor. Kız yetiştirme yurdunda koruma ve bakım evindeki kız çocuklarının mahremiyetini hiçe sayarak dolapları ve özel eşyaları karıştırılıyor. Giyim ve kıyafetlerine müdahale ediliyor. Evde bakım ile verilen destek öyle bir noktaya getirilerek, iktidarın lütfuymuş gibi 'Sen kabul edildin' yaklaşımı var. Ayrıca, yardım adı altında sosyal medyada paylaşılarak propaganda yapılıyor. Birilerinin lütfu değil bu, sosyal devletin gereğidir bu yardımlar."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.