Sağlıklı uyunmadığında ne olur?

Toplum/Yaşam Haberleri —

Uykusuzluk

Uykusuzluk

  • Amerikan Kalp Derneği 2022 yılında doktorlara, hastalarına kaç saat uyuduklarını sormanın tansiyonlarını, sigara içme durumlarını, beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını kontrol etmek kadar önemli olduğunu tavsiye etti.

Ancak birçok insan rutin olarak uykuyla savaşıyor. Gündüzleri uyanık kalmak için kafeinli içecekler, geceleri ise sakinleşmek için alkol tüketiliyor. Bazı insanlar ise geceleri çalışıp gündüzleri uyuyor.

Nörobilimciler uykunun zamanlaması kadar miktarının da önemli olduğunu belirtiyor. Örneğin, yeni araştırmalar vücut ritimlerinin hastaların kanser tedavisine verdikleri yanıtlarda rol oynayabileceğini gösteriyor.

Uyku döngüsü, uyku dürtüsü ile uyanık olma ihtiyacını dengeler. Uzun süre uyanık kaldığımızda, uyku dürtümüz devreye girer ve insanlara uyumaları gerektiğini hissettirir.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde Uyku ve Sirkadiyen Sinirbilim Enstitüsü'nün başında bulunan sinirbilimci Russell Foster, yaşamları vücut saati sinyalleriyle senkronize olan insanların daha az yorulduğunu, daha iyi bir ruh haline sahip olduğunu, daha sağlıklı kiloda kaldığını, daha net düşündüğünü ve uzun vadeli sağlık sonuçlarının daha iyi olduğunu söyledi.

Kronik uyku bozukluğu

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi'ne (AASM) göre, yalnızca ABD'de 50 ila 70 milyon kişi bir tür kronik uyku bozukluğu yaşıyor. Sağlıklı bir uyku düzeni olmadığında birçok sorun meydana gelebilir.

Gazete Oksijen’in haberine göre dünya çapında bir milyar insanın obstrüktif uyku apnesinden muzdarip olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda solunum yolu kısa sürelerle tıkanır ve durur.

Amerikan Psikiyatri Birliği'ne göre, yetişkinlerin yaklaşık üçte biri uykuya dalmakta veya uykuda kalmakta güçlük çektiğini ya da çok erken uyanıp tekrar uyuyamadığını belirtiyor. Dünya genelinde uykusuzluğun yaygınlık oranı yüzde 10 ila yüzde 60 arasında değişiyor.

Yeterince uyunmadığında ne olur?

Uykuya duyulan ihtiyaç kişiden kişiye değişebilir ancak ABD Ulusal Uyku Vakfı kılavuzları 18 ila 64 yaş arası için her gece 7 ila 9 saat ve yaşlı yetişkinler için gece başına 7 ila 8 saat öneriyor. Uyku yoksunluğunun, bilişsel bozulmaya neden olduğu da biliniyor. Ne kadar uzun süre uyanık kalınırsa tepki süreleri, kısa süreli hafıza ve mantıksal muhakeme o kadar kötüleşmeye başlıyor.

İyi uyku için öneriler

Araştırmacılar iyi uyku için genellikle her gün aynı saatte yatıp kalkmayı, yatak odasının sessiz, karanlık, dinlendirici ve uygun bir sıcaklıkta olmasını öneriyor. Bunların yanı sıra gün boyu fiziksel olarak aktif olmak, yatmadan önce ağır yemeklerden, kafeinden ve alkolden kaçınmak da uzman önerileri arasında. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.