Sahte belgelerle tahliyesi engellendi

Tevfik Kalkan

Tevfik Kalkan

  •  Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan 55 yaşındaki Tevfik Kalkan, 30 yıl cezasını doldurmasına rağmen tahliye edilmedi, cezası 1 yıl daha uzatıldı.
  •  Kalkan, ”Bana gönderilen belgeler ile infaz hakimliğine gönderilen belgeler birbirine uymuyor. Bariz bir şekilde sahte işlemler yapılmış” diyerek, tahliyesinin ertelenmesine tepki gösterdi.

DENİZ YILDIZ / İSTANBUL

Tekirdağ Cezaevi’nde tutulan ve 20 Eylül’de tahliye edilmesi gereken hasta tutsak Tevfik Kalkan, “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle tahliye edilmiyor. Kendisine verilen belgelerle hakimliğe gönderilen belgelerin aynı olmadığını belirten Kalkan, sahte belgelerle tahliyesinin engellendiğini söyledi.

Hakkında disiplin cezası bulunan hükümlülerin infazlarının yakılması gündemden düşmüyor. Son dönemlerde ise Özcan Sönmez, Ramazan Durmaz, Menderes Leyla, Mustafa Akan, Soner Öz, Erin Kutdenur, Ali Asker Pamukçu, Resul Baltacı ve Hamdin Demirkıran gibi onlarca tutuklunun infazı yakıldı.

İnfazı yakılan tutsaklardan biri de Tevfik Kalkan. 1966’da Muş’un Varto ilçesine bağlı Teknedüzü köyünde dünyaya gelen Kalkan, 1980’de lise okumak için Ankara’ya gider. Çukurova Hatay Öğretmen Yüksekokulu’nu kazanan Kalkan, 1988’de buradan mezun olur. Van’ın Açgören köyüne tayini çıkan Kalkan, 1990’da ise Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne katılır. 1991’de Muş’un Malazgirt ilçesinde çalışma yürütürken yakalanan Kalkan, ilk olarak Van, daha sonra sırasıyla Amed, Muş, Bartın, Çankırı, Ankara, Kırıkkale cezaevlerinde kalır. Şu an Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor.

Kurumdan şartlı tahliye yorumu

Müebbet hapis cezası alan Kalkan’ın şartlı tahliye tarihi 20 Eylül 2021 idi. Ancak 30 yıldır cezaevinde tutulan 55 yaşındaki Tevfik Kalkan’ın şartlı tahliye talebi Tekirdağ 2. İnfaz Hakimliği tarafından reddedildi. Kurum tarafından yapılan esas yönündeki değerlendirmede “Hükümlü 2016 yılında kuruma geldiği 2019 yılına kadar idari ve uygulamaları protesto etmek amacıyla açlık grevleri gibi eylemlerde bulunmuştur. 2019 yılından sonra herhangi bir disiplin cezası almadığı, disiplin cezası almama nedeninin tutum ve davranışlarının değiştiği yönünde değil şartlı tahliye tarihinin yaklaşması ve iyi halli görünmek istemesinden kaynaklanmaktadır. Kurumda bulunduğu süre içerisinde şartla tahliye tarihi yaklaşana kadar idareyi ve uygulamaları protesto etmiştir” ifadeleri dikkat çekti. 

Pişmanlık duymuyormuş!

“Barındırıldığı odada güvenlik için konulmuş bahçe kameralarının kapatıldığı, bu konuda idareye bilgi vermediği ve iyi niyetli olmadığı, düzen ve güvenliğe karşı olumlu bir tavrının gözlemlenmediği” denilerek adeta niyet okunan değerlendirmede “Kurumda bulunduğu süre zarfında örgüt mensuplarıyla aynı odada kalmıştır. Tahliye olması durumunda toplumsal yaşama uyum sağlayamayacağı, kurum demirbaşını koruma ve tasarruf kurallarına uyumu konusunda net bir değerlendirme yapılmadığı, şartlı tahliye tarihi yaklaşana kadar sürekli protesto ve açlık grevi gibi eylemlerde bulunmuştur. İç sirkülasyon sırasındaki disiplin ve kurallara uyumu noktasında samimi olmadığı ve davranışlarının olumsuz olduğu, toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı, tahliye olması durumunda örgütle bağlantıya geçebileceği ve topluma zarar verebileceği 2019 yılına kadar disiplin cezaları aldığı şartla tahliye tarihinin yaklaşması nedeniyle bu tarihten itibaren disiplin cezası almamaya gayret gösterdiği, amacının idareyi yanıltmak olduğu değerlendirilmiştir” denildi. Gerekçeler arasında Kalkan’ın “pişmanlık duymaması” da sıralandı.

Şartlı tahliyesi reddedildi

İdare ve Gözlem Kurulu’nda yapılan değerlendirmede de benzer ifadeler yer aldı. İnfaz hakimliği “iyi halli” olmadığına karar vererek, durumunun bir yıl sonra 1 Eylül’de yeniden değerlendirilmesine karar verdi.

Uyduruk gerekçelerle infazlar yakılıyor

Kalkan’ın kardeşi Elif Kalkan, ağabeyinin uzun yıllar cezaevinde kaldığını ve bu nedenle birçok sağlık sorunu olduğunu ifade etti. Elif Kalkan, 10 Ekim 2021’de ceza süresinin dolduğunu, ancak infazının yakılarak serbest bırakılmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Yaklaşık iki yıldır başka cezaevine sevkini istedik ancak aldıramadık. Kendi parası ile aldığı radyoyu bozduğu, tasarruf kurallarına uymadığı gibi anlamsız nedenler ileri sürülerek talebimize olumsuz yanıt verildi. Tekirdağ Cezaevi yönetimi birçok arkadaşın infazlarını basit ve gülünç nedenlerle yaktı. Gözlem heyetinin kurum kütüphanesinden kitap almadığı, cezaevi temizlik ve işleyiş kurallarına uymadığını, oda ve yerleşim planına uyumsuz olduğu, cezaevinde bulunduğu süre içinde farklı zamanlarda açlık grevlerine katıldığı gibi gerekçelerle infazları yakıyor.”

“Ağabeyimin pişmanlık duymadığı ve topluma uyum sağlamayacağına kanaatına varılmış” diyen Elif Kalkan, “30 yıldır tutuklu bulunan bir insanın cezaevi gözlem heyeti tarafından keyfi nedenler üreterek daha fazla cezaevinde kalmasının hukuki ve insani hiçbir dayanağı yoktur. Bu süre içeride ve bizler dışarıda mücadele veriyoruz ve Tevfik gibi yüzlerce tutuklu aynı süreci yaşıyor” diye konuştu.

Böyle bir toplantı yapılmadı

Telefon ile ailesine ulaşan Tevfik Kalkan ise Cezaevi Gözlem Kurulu’nun kendisi hakkında bir toplantı yaptığını ve bu toplantının sonucunda İnfaz Hakimliği’ne rapor sunduğunun kendisine iletildiğini söyledi. Böyle bir toplantının olmadığını ifade eden Kalkan, “Böyle bir toplantı varsa bunun tutanağı olur. Varsa o zaman tutanağını versinler. Tutanağı vermiyorlar” dedi.

Sahte belge ile iş yapıyorlar

Kendisine verilen kararda toplantıya katılanların isimlerinin olmadığını ama İnfaz Hakimliğine gönderilen belgede isimlerin olduğunu sözlerine kaydeden Kalkan, “O belgeye imza atan gardiyanlardan birine sordum. Senin bu karardan haberin var mı? ‘Yok’ diyor. Peki neden imzan var diyorum. ‘Bilmiyorum haberim yok’ cevabı veriyor. Yine tahliyemi ertelemeye yönelik öne sürdükleri hiçbir iddianın belgesini sunamıyorlar. Sunamazlar çünkü hukuki bir karar yok ortada. Bana gönderilen belgeler ile infaz hakimliğine gönderilen belgelere birbirine uymuyor. Yani bariz bir şekilde sahte işlemler yapılmış. Sahte belge ile iş yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Kimseden yanıt alamıyorum

İnfazı ertelenen Kalkan, cezaevinden gazeteci Hüseyin Aykol’a gönderdiği mesajda şu ifadeleri kullandı: “Bugün itibarıyla, yani 20 Eylül 2021 günü, 30 yılım doluyor ve tahliye olmam gerekiyordu. Son derece keyfi, hukuk dışı yaklaşım ve kararla, ‘seni bırakmıyoruz’ denilerek tahliyem engellendi. Gerekçe ne? Neyi yazarsan, gerekçe o oluyor. Bilgi, belge hak getire. Kısa bir süre önce İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulundum. 1 Ocak 2021’den sonra kuruma alınanlar hakkında başlatılması gereken uygulama bize de bir şekilde uygulanıyor. Burada hukukun temel ilkelerine aykırı bir durum yaşanıyor. Özcesi gelemiyorum. Şakir Bülbül, Aydın Akdoğan, İsmail Yakın ile birlikte 4 kişiyiz aynı durumda olan. İşin bir başka boyutu cezası bir yılın altına düşenleri ilçe cezaevlerine gönderirken, burası bunu da yapmıyor. Burası da oralar gibi Adalet Bakanlığı’na bağlı. Durumu soruyorum ama kimseden yanıt alamıyorum.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.