Sanatta YPJ ve Öcalan

Kadın Haberleri —

.

.

  • Rojava: Kadın Devrimi’ sergi projesi, aktif, katılımcı ve cephede cesur bir savaşçı olarak kadının rolünü yeniden tanımlayan Kürt hareketine ışık tutuyor. Sanatçı Gelawêj Waledxanî, ilhamını ‘devrimin pratikleştiren, ideolog ve yazar’ Öcalan’dan aldığını söylüyor.

Norveç’in başkenti Oslo’da geçen cumartesi gününden beri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan gerçekleştirilen projede bir bölüm olarak kış ayları boyunca kamuoyuna açık olacak. Birçok YPJ savaşçısının portresinin sıralandığı eserde, ‘Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez’ şeklindeki Öcalan’a ait sözler İngilizce yazılmış.
Kürt sanatçı Gelawêj Welidxanî’nin (Gelawesh Waledkhani) Rojava: Kadın Devrimi adlı sergisi 7 Kasım’da Oslo’da açıldı. Sergi tek eserden oluşuyor. Welidxanî’nin pek çok kadın savaşçının portresine yer verdiği sergi, Mesen Kültür Ajansı’nın sponsorluğunda Rosenkrantz gate 14’te halka açılıyor.
Eserden söz eden sergi küratör ve sponsorları, gazeteci Carne Ross’un 2017 tarihli bir makalesinde bahsettiği “Dünyanın Gördüğü En Feminist Devrim” tanımlamasını da hatırlatıyor.

İlhamı Öcalan

Gelawêj Welidxanî, eserleri çizerken ilhamını, kendi deyimiyle “Devrimi pratikleştiren, ideolog ve yazar Abdullah Öcalan”dan aldığını vurguluyor. Welidxanî, PKK Genel Sekreteri Öcalan’ın uluslararası komplo sonucu 1999’da kaçırıldığını, aktivitesini yazılarıyla zindanda devam ettirdiğini hatırlatıyor.
Sanatçıyı en çok etkileyen de, Jineoloji’yi kuran ve teşvik eden Öcalan’ın çalışmaları olmuş. Welidxanî’ye göre Jineoloji, “‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ kelimelerine dayanan demokrasi, sosyalizm, ekoloji ve feminizmi kuran bilim ve felsefedir.”
YPJ savaşçılarının portrelerinden oluşan eserlerinin ebatı 2,5 x 6 metre. Eserler, kış boyunca Rosenkrantz Gate 14’de asılı kalacak. Burası halka açık bir sergi mekanı.

Kamuoyu tartışsın diye

Mesen Kültür Ajansı, sergiyle amaçlarının, düşünce özgürlüğünü ve kamuoyunda tartışmaları teşvik etmek olduğunu söylüyor.
Gelawêj Waledxanî’nin portre çizimlerinin üzerine Öcalan’ın sözleri İngilizce olarak yerleştirilmiş: A society can never be free without women’s liberation (Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşemez).
Waledxanî’nin çizim ve yazı çalışmasında güçlü ve dinamik siyasi bir inanç göze çarpıyor. Proje, aktif, katılımcı bir vatandaş ve cephede cesur bir savaşçı olarak kadının rolünü yeniden tanımlayan veya eski haline getiren Kürt hareketine ışık tutuyor.

Dışarıya da taşırmak istiyor

Bu sanat projesi, korona döneminde dışarıda da kendisini kamuoyuna ulaştıracak imkanlar yaratmak istiyor. Küratörler, sanatla korona nedeniyle basının gündem dışı bıraktığı mülteci krizi, Kürtlerin özgürlük ve demokrasi için verdikleri savaş gibi siyasi konuları öne çıkarmak istediklerini söylüyor.
Küratörlere göre kadına yönelik şiddet de korona krizi döneminde arttı, demokratik haklar tırpalandı; bu sergiyle bu konulara da dikkat çekiliyor.
Gelawêj Waledxanî’nin projesi için de “Gelecek kamuoyu tartışmaları açısından önemli. Çünkü görünür kılınmayan süreçlere ve mücadelelere işaret ediyor. Bu mücadele ve süreç hem burada hem de dışarıda yaşanıyor.

OSLO

Gelawêj Waledxanî kimdir?

Oslo’da yaşayan bir Kürt sanatçı. 1982’de Güney Kürdistan’ın Xaneqîn kasabasında doğdu. 2013’te master öğrenimini Güzel Sanatlar alanında yaptı. Hala Güzel Sanatlar Akademisinde öğrenim görüyor. Bugüne kadar birçok bireysel sergi açtı. Son olarak Galerie BOA (Oslo) ve Nord-Trøndelag (Namsos) Kültür Müzesi’nde sergi açtı. Pek çok karma sergide de yer aldı.
Sanatçının Diljîn (2019) ve Mecîd adlı iki kısa filmi de bulunuyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.