Sandıklara sıkı koruma

  •  Yeşil Sol Parti, İstanbul’da seçim çalışmalarına hız verdi. İstanbul’un 39 ilçesinde seçim bürosu sayısını 150’nin üzerine çıkaracak parti, bin 917 okulda kurulacak 31 bin 280 sandıkta 62 bin 500 müşahit, 4 bin okul sorumlusu ve 2 bin avukat görevlendirecek.

 

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL

Kapatılma olasılığına karşı Yeşil Sol Parti listelerinde seçimlere girecek olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki seçimlerde İstanbul’da 1 milyon 204 bin oy alarak 12 milletvekili çıkarmıştı. Yeşil Sol ise 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde oy oranını ikiye katlamayı hedefliyor. Bunun için sandıkları korumaya yönelik de ciddi bir hazırlık yapılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri için “İstanbul’u kaybedersek Türkiye’yi kaybederiz” diyen AKP'li Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için tüm stratejisini İstanbul üzerinden kurmuş görünüyor. 2019 yerel seçimlerinde HDP’nin İstanbul’dan aday çıkarmaması AKP’ye kaybettirmişti. Muhalefet güçleri buradan aldığı güçle 14 Mayıs seçimleri için tüm imkanlarını seferber ederken, muhalefetin önünde duran en büyük problem ise seçim güvenliği meselesi. Seçimlerde kurulacak 190 bin 736 sandıkta toplam 60 milyon 904 bin 499 kişi oy kullanacak. 16 milyon insanın yaşadığı ve Türkiye’nin en büyük metropol kenti olan İstanbul’da 31 bin 280 sandıkta 10 milyon 560 bin 963 kişi oy kullanacak. 

 

HDP Seçim İşleri Komisyonu Eşsözcüsü Ramazan Yavuz

 

Sandık görevlisi yerine müşahit

HDP Seçim İşleri Komisyonu Eşsözcüsü Ramazan Yavuz, HDP’nin kapatılma ihtimaline karşı seçimlere Yeşil Sol Parti listelerinden girdikleri için yasal olarak resmi sandık görevlisi görevlendirmediklerini belirtti. Bu açığı yerellerde müşahit görevlendirerek kapatacaklarını dile getiren Yavuz, “İstanbul’da kurulacak 31 bin 280 sandıkta 62 bin 500 müşahit, bin 917 okulda 4 bin okul sorumlusu ve 2 bin avukat görevlendireceğiz” dedi.

İnsanüstü bir çabayla

“21 yıldır AKP-MHP iktidar bloku tarafından yönetilen bir Türkiye gerçekliği var. Dolayısıyla bu süreç bizim açımızdan çok önemli, HDP olarak seçime girmememizin belli dezavantajları olacak ama biz bu olumsuzluklara takılmadan önümüze bakacağız” diyen Yavuz, “Türkiye halklarının huzura ve refaha kavuşmaları için insanüstü bir çaba sarf etmemiz gerektiğini biliyoruz. Faşizmi bu seçimlerde gerileteceğiz” diye konuştu. 

Muhalif partilerle görüşülüyor

Seçim güvenliğine ilişkin farklı çevrelerle görüşmelerinin devam ettiğini kaydeden Yavuz, şunları paylaştı: “İstanbul’da CHP, Sol Parti gibi siyasi çevreler ile görüşmelerimiz devam ediyor. Genel merkez düzeyinde yapılan görüşmeler var. Bu görüşmeler sonuçlandığında yerelde buna uygun bir çalışma izleyeceğiz.” 

 

Yeşil Sol Parti İstanbul İl Eşsözcüsü Beser Çelik

 

En az iki katına

Seçimlere 33 gün kaldığını anımsatan Yeşil Sol Parti İstanbul İl Eşsözcüsü Beser Çelik ise İstanbul’un kozmopolit yapısına dikkat çekerek, Yeşil Sol Parti ve Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bütün kesimlere hitap eden bir blok olduğunun altını çizdi ve iddialarının çok büyük olduğunu ifade etti. Şahin, “Emek ve Özgürlük İttifakı bu ülkede ötekileştirilmiş, yok sayılmış bütün azınlıkların, kadınların, gençlerin kendini ifadede ettiği, herkesin yüzünü döndüğü bir bloktur. Herkese temas edecek şekilde çalışacağız, örgütleneceğiz ve oyumuzu iki katına çıkaracağız” diye konuştu. AKP iktidarının 21 yılda bu halka çok ciddi zulüm uyguladığını vurgulayan Çelik, “Bu politikalara karşı hedefimizi büyütmek zorundayız. İktidarın savaş ve ötekileştiren politikalarından nasibini almış herkesle buluşarak ve dokunarak bu hedefimizi gerçekleştireceğiz” dedi. 

Stratejik bir seçim bilinciyle

Yeşil Sol Parti’nin Meclis'teki temsiliyetinin önemine vurgu yapan Çelik, seçim güvenliği için de “Bizim açımızdan çok önemli ve stratejik bir alan” dedi. Çelik, şöyle devam etti: “Yeşil Sol Parti, Meclis'te olmadığı için yasal olarak resmi sandık görevlisi veremiyor, ancak müşahit görevlendirebiliyor. Müşahit görevlilerinin itiraz etme hakkı yok, ancak gözlemci olabilir, söz hakkı kullanabilir, ıslak imza alabilir. Bu seçim, Türkiye halkları için çok stratejik bir seçim. Doğal olarak bunu gören, bugüne kadar kendisini ifade edemeyen bütün insanların sesi olacağı tek parti biziz.”

150 seçim bürosu

Yeşil Sol Parti, İstanbul’un birçok ilçesine seçim irtibat büroları da açmaya başladı. HDP seçim işleri komisyonundan aldığımız bilgilere göre; sayısı milyonları bulan el bildirileri dağıtılacak, yüz binlerce seçim afişi kentin her noktasına asılacak, bilbordlar da yer alacak. İstanbul’un 39 ilçesinde 150 seçim bürosu açılacak, 50’nin üzerinde seçim anons aracı da kenti karış karış dolaşacak.

 

*****

Yurt dışı sandıklarında HDP temsilcisi yok

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlere Yeşil Sol Parti (YSP) listelerinden girme kararı alan HDP’nin yurt dışındaki sandık kurullarında temsilci bulunduramayacağına karar verdi. Sandıklarda HDP yerine MHP bulunacak.

MHP, HDP’nin sandık kurullarında görev alamayacağına dair YSK’ya başvuru yaptı. HDP de sandık kurullarının durumuyla ilgili YSK’ya başvuru yapmıştı. Kurul, seçime girmeme kararı kesinleşen HDP’nin sandık kurullarında görev alamayacağına hükmetti. Bu durumda, HDP temsilcileri 14 Mayıs’ta yurt dışı sandık kurullarında görev yapamayacak. HDP’nin yerine 2018 seçimlerinde ülke genelinde dördüncü parti konumunda bulunan MHP temsilcileri görev yapacak.

Türkiye’deyse HDP’yi takip eden partiler sandık kurullarına girecek.

Siyasi Partiler Yasasına göre; son genel seçimde ilk 5 sırada bulunan siyasi partilerin temsilcileri sandık kurullarında görev alabiliyor. İlk 5, her seçim çevresinde ayrı olarak belirleniyor. Yani sandık kurullarında görev alacak partiler seçim çevrelerine göre farklılık gösterebiliyor. Yurtdışı Seçim Kurulu’ysa tek seçim çevresi olarak kabul ediliyor. Ülke genelinde son seçimde ilk üçü paylaşan siyasi partiler yurtdışı sandık kurullarında görev alabiliyordu. 24 Haziran 2018 seçimlerinde ülke genelinde AKP, CHP ve HDP ilk üç sırayı paylaşmıştı. Bu nedenle de bu üç parti, yurtdışı sandık kurullarında 14 Mayıs seçimleri için üye bulundurma hakkı elde etmişti. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.