Şarkılarımız özgürlük için

Kültür/Sanat Haberleri —

Onur Evin

Onur Evin

  • Sanatçı Onur Evin’in “Em Nadin” albümü KOM Müzik’ten çıktı. Evin’in yeni çıkan albümünde yer alan şarkılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin son bulması için 2019’da başlayan açlık grevinin yanı sıra, sokağa çıkma yasaklarında Sur, Cizre ve Nusaybin gibi pek çok Kürt kentinde yaşananları anlatıyor. Mart ayında dinleyiciyle buluşan albümdeki şarkılar arasında cezaevi direnişi ve Cizre bodrumunda katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un verdiği mücadele de var. 

2003 Newroz’uyla birlikte

Kürt sanatçı Evîn, 1990’da Van’ın Mendanê köyünde dünyaya geldi. Çocukluğundan bu yana müziğe ilgi duyduğunu, çocukken tenekeleri davul olarak kullanıp, süpürgeyi de saz niyetine tutarak şarkılar söylediğini belirten Evin, 2003 Van Newroz’undan sonra müziğe ilgisinin arttığını anlattı. 

Ancak Evîn ile ailesi, baskı ve ekonomik sorunlar nedeniyle 2003’de İstanbul’a göç etti. İstanbul’da müzik ile yakından ilgilendiğini dile getiren Evîn, 2009’da “Dilber Were” adlı bir şarkı yazıp seslendirdiğini, 2012’de ise 9 şarkından oluşan “De Tê Were” adlı bir albüm çıkardığını paylaştı. 

‘Em Nadin’ albümü

Evîn, Mart 2022’de ise “Em Nadin” albümünü çıkardı. Evîn, yeni çıkan albümü şöyle anlattı: “Bu albüm benim için çok anlamlı. Çünkü, Kürdistan’da tarihimiz talan ediliyor. 2015’te albüm çalışmalarına başladığımızda Sur, Cizre ve Nusaybin gibi ilçelerde tank ve toplarla bombalar yağdırılıyordu. Bir bütün olarak ülkemiz üzerindeki saldırı ve işgale karşı ‘Em Nadin’ demiş olduk.” 

Halkın sanatçısıyız

Evîn, “Biz, dilimiz, kültür ve sanatımız özgür değil” diyerek sanatçıların bu baskı karşısında politik bir duruş sergilemesi gerektiğine vurgu yaptı. Sanatını, dilini ve kültürünü korumaya çalışan Kürtlerin hala öldürüldüğünü ifade eden Evîn, “Ülkemiz ve dilimiz özgürleşene kadar halkımızın sanatçısı olacağız. Şarkılarımızı özgürlük için söylemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.