Savaş'ta ilk ay bilançosu: 12 bin ölü

Dünya Haberleri —

Gazze'ye İsrail hava saldırıları Foto: AFP

Gazze'ye İsrail hava saldırıları Foto: AFP

  • İsrail Hamas savaşında bir ay tamamlandı. Her iki gücün de sivil yaşamları hiçe sayarak doğrudan yaptığı saldırılarda can kayıpları 12 bin sınırına dayandı. 

7 Ekim’de kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nin duvarlarını aşarak içerisinde bir müzik festivali de olmak üzere onlarca yerleşim birimini basan İzzeddin el-Kassam Tugaylarının ani saldırısı büyük çoğunluğu sivil 1400’den fazla yaşama mal oldu. İsrail’in ardı sıra Gazze’ye dönük başlattığı saldırıda da sivil hayatlar hiçe sayıldı. Yerleşim yerleri aralıksız olarak bombalanıyor. Evler, hastaneler, fırın ve Elektirik ile su şebekeleri ağır bombardıman altında. Gazze Sağlık Bakanlığının son verilerine göre; çoğu sivil olmak üzere 9 binden 770 Filistinli hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı da son 48 saat içinde 5 kişinin de hayatını kaybetmesiyle çatışmalarda şimdiye kadar ölen BM çalışanı sayısının 89'a yükseldiğini açıkladı. 

BM: Yeter artık
Hiçbir insani ve hukuki normu dikkate almadan yürütülen İsrail/Hamas saldırıları karşısında sürekli çağrı yapan Birleşmiş Milletler (BM) tüm büyük kuruluşlarının başkanlarının nadiren yayımladıkları bir ortak açıklama ile Gazze'de "derhal insani bir ateşkes ilan edilmesi gerektiğini" söyledi ve "Artık yeter" dediler. Açıklamada "Neredeyse bir aydır dünya İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında giderek artan can kaybını ve parçalanan hayatları şok ve dehşetle izliyor" denildi.
UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda Prdogramı ve Save the Children gibi yardım kuruluşları, her iki taraftaki can kayıplarını "dehşet verici" diye tanımlarken, Hamas'ın 7 Ekim'de aldığı esirleri derhal, koşulsuz serbest bırakmasını talep etti. Açıklama şöyle devam etti; "Ancak Gazze'de daha çok sivilin öldürülmesi ve 2,2 milyon Filistinli'nin gıdaya, suya, ilaca, elektriğe ve yakıta erişiminin kesilmesi bir zulüm." Açıklamada ayrıca 7 Ekim'den bu yana Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA için çalışan 89 kişinin öldürüldüğü ve bunun tek bir çatışmada kayıtlara geçen en çok sayıda BM personeli kaybı olduğu vurgulandı.

Blinken ile Fidan 2,5 saat görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İsrail, Lübnan ve Irak’ı kapsayan Ortadoğu turu çerçevesinde geldiği Türkiye’de Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile 2,5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşme ardından ortak bir açıklama yapılmaması uzlaşamadılar şeklinde yorumlandı. Türk medyası yazılı bir metnin yayınlanabileceğin bilgisini paylaşıyor. 
Dışişleri Bakanı Blinken, yaptığı görüşme sonrası geldiği havalimanında medyanın sorularını yanıtladı. Blinken, insani yardım, gerilimin bölgeye yayılmasının engellenmesi ve kalıcı barışın sağlanması konusunda görüşmeler yapıldığını söyledi. Yaptığı bölge ziyaretinin başarılı olup olmadığına ilişkin soruya Blinken, "Tüm başlıklarda çalışmalar devam ediyor" dedi.
ABD’li bakan, insani yardımların Gazze’ye girişi konusunda ilerlemeler sağlandığını kaydetti. Blinken, ilerleyen günlerde yardımların Gazze’ye girişinin arttığının görüleceğini söyledi. Amerikalı bakan, rehineler konusu için de Hamas üzerinde etkisi olan ülkelerin çalışmalarının önemine dikkat çekti. Blinken, görüştüğü kişilerin, ABD’nin diplomasi alanında lider rolünün önemine vurgu yaptıklarını da aktardı.
Ankara, bu ziyaret öncesinde garantörlük ve güvenlik mekanizması başlıklarını gündeme getirmişti.

Kente her an girebilirler
Haarets gazetesinin haberine göre İsrailli yetkililer, piyade güçlerinin önümüzdeki 48 saat içinde Gazze kent merkezine girileceğini tahmin ettiklerini belirtti.  El Cezire’nin haberinde de İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’nin açıklamasına yer verildi. Hagari, İsrail kuvvetlerinin “Gazze şehrini kuşattığını” belirterek “Artık bir güney Gazze, bir de kuzey Gazze var” dedi. Hagari, askerlerin “kıyı şeridine ulaştığını ve onu tuttuğunu” belirtti. Hagari, “Şu anda yer altı ve yer üstü terör altyapısına yönelik yaygın saldırılar var” ifadelerini kullandı. 
Filistinli telekom şirketi Paltel de Gazze’de iletişim ve internet hizmetlerinin yeniden tamamen kesildiğini duyurdu. 

Ahed Tamimi gözaltına alındı
İsrail askerleri Ramallah'ta Filistin direnişinin sembol isimlerinden Ahed Tamimi'yi gözaltına aldı. Ahed Tamimi 17 yaşındayken gözaltına alınmış ve 8 ay hapis yatmıştı.
İsrail güçleri, Gazze'nin kuzeybatı, orta ve güneybatı bölgelerini yoğun şekilde bombalıyor. Saldırılar, Gazze Şeridi'ndeki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi'nin yanı sıra yerleşim alanlarını, yolları, şehrin liman bölgesini ve Gazze'nin kuzeybatısından güneybatısına kadar çeşitli yerleri hedef aldı. Bombardıman, İsrail'in Gazze Şeridi'nde iletişim hatlarını kesmesi, bu nedenle de Gazze'deki tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen çökmesiyle eş zamanlı gerçekleşti. Saldırı nedeniyle kentin çeşitli bölgelerinden dumanlar yükselirken, ambulanslar bombalanan alanlara giriş sağlayamıyor. 
İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde ise direnişin sembol isimlerinden 23 yaşındaki Ahed Tamimi'yi gözaltına aldı. Ahed Tamimi'nin annesi Neriman Tamimi, Ramallah'ın Nebi Salih beldesindeki evlerine baskın yapan askerlerin kızını götürdüklerini söyledi. Neriman Tamimi, İsrail askerlerinin baskın sırasında evlerine zarar verdiklerini ve kullandıkları cep telefonlarına da el koyduklarını anlattı. Ahed Tamimi 2017'de İsrail güçleri tarafından tutuklanmış ve 8 ay hapis yatmıştı. Hayatında üç kez İsrail kurşunuyla yaralanan Ahed Tamimi, Hanzala Cesaret Ödülü sahibi. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.