Savaşı haftalarca sürdürecekler
Dünya Haberleri —

Beyrut /foto:AFP
- ABD ve İsrail, savaşın haftalarca süreceği mesajını veriyor. İran rejimi ise Körfez ülkelerine saldırıları genişleterek ekonomik yıkımı arttırmaya çalışıyor.
ABD-İsrail ve İran arasındaki savaşın 33’üncü gününde, Tel Aviv cephesinden savaşın daha da uzayacağı açıklamaları geliyor. İsrail, Tahran ve Lübnan’ın güneyinde saldırılarını yoğunlaştırırken, İran rejimi Körfez ülkelerini hedef almaya devam ediyor.
Tahran’da çok sayıda patlama sesi duyuldu ve kentin bazı bölgelerinde elektrikler kesildi. Tasnim Haber Ajansı, Tahran’ın doğusunda bulunan bir enerji santraline ait trafo merkezinin vurulduğunu öne sürdü. Saldırıdan kısa süre önce İsrail ordusu, Tahran’daki bir yerleşim bölgesinde yaşayanlara “askeri bir altyapının” hedef alınacağı gerekçesiyle sığınakta kalmaları çağrısında bulunmuştu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a karşı yürütülen savaşta hedeflerinin yarısından fazlasına ulaştıklarını savundu. Netanyahu, “Bu rejimin içeriden çökeceğini düşünüyorum” derken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise saldırı süresinin “haftalarla” ölçüleceğini belirterek, İran’ın “asla nükleer silaha sahip olmaması”, “teröre finansman sağlamayı bırakması” ve “komşularını tehdit eden silahlar üretmemesi” gerektiğini söyledi. İsrail askeri sözcüsü de İran'a yönelik saldırıların “önümüzdeki haftalar boyunca” devam etmeye hazır olduğunu ekledi.
Savaşın Lübnan ayağında da İsrail ve Hizbullah arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. İsrail ordusu, Lübnan’daki saldırıların başlamasından bu yana 10 askerin hayatını kaybettiğini, 261 askerin yaralandığını, bunlardan 22’sinin durumunun ağır olduğunu bildirdi.
BM askerleri de hedef
Lübnan’daki gerilim, Birleşmiş Milletler (BM) güçlerini de etkiledi. Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL/Finul), ülkenin güneyinde meydana gelen bir patlamada iki barış gücü askerinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Daha önce yaşanan benzer bir olayda da bir BM askeri ölmüştü. İsrail ordusu olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtirken, sorumluluğun kendilerine yüklenmemesi çağrısı yaptı.
Petrol tankerlerine saldırdı
İran ise İsrail’e füze dalgasının yanı sıra Körfez ülkelerini ateş altına aldı. Dubai Limanı açıklarında Kuveyt bayraklı Al-Salmi adlı petrol tankerini vurdu. Saldırı sonucunda tankerin gövdesinde hasar oluştu ve gemide yangın çıktı. Olayda can kaybı ya da yaralanma yaşanmazken, çevrede petrol sızıntısı riski oluştuğu belirtildi. Ayrıca Dubai’de hava savunma sistemlerinden kaynaklanan “enkaz parçalarının” düşmesi sonucu dört kişinin yaralandığı açıklandı.
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ise Şarkiye ve Riyad bölgelerini hedef alan balistik füze saldırılarının hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini duyurdu. Riyad bölgesinde 7, Şarkiye bölgesinde ise 1 balistik füze saldırısının engellendiği belirtildi.
Bir günde 6 sivil yaşamını yitirdi
İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), İsrail-ABD-İran savaşında son 24 saat içinde gerçekleştirilen 422 saldırının bilançosuna ilişkin yayınladığı açıklamasında saldırıların Tahran, Huzistan, Elburz, Kum, Hürmüzgan, Fars ve Tebriz kentlerinde yoğunlaştığını bildirdi. Saldırılarda 33 askeri üs, Devrim Muhafızları üsleri, Besic merkezleri, askeri havaalanları, polis merkezleri, petrol kuyuları ve yer altı nükleer tesislerinin hedef alındığı aktarıldı. 24 saatlik saldırılarda 6 yurttaş yaşamını yitirdi ve 21’i yaralandı. Savaşın başından bu yana 236’sı çocuk bin 574 yurttaş yaşamını yitirdi. TAHRAN















