Seçim 14 Mayıs'ta

10 Mart 2023 Cuma - 16:15

Oy kullanmak

Oy kullanmak

  • Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. YSK Başkanı, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı.

YSK Başkanı Ahmet Yener, seçim tarihinin 14 Mayıs olarak kararlaştırıldığını açıkladı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Anayasa'nın 116.maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran'da yapılması gereken Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılması kararını imzaladı. Karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Kararda, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 116’ncı maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verilmiştir" denildi.

İmzadan sonra konuştu

Erdoğan, Saray'daki kararı imzalamasının ardından açıklama yaptı. Erdoğan, seçimlerin neden 14 Haziran'da değil de 14 Mayıs'a çekildiğini, kendince izah ettikten sonra depremle ilgili verileri paylaştı. Bir kez daha ağır kış şartları, hasar gören altyapı ve 500 kilometreyi bulan yıkım alanının büyüklüğünün, işlerini zorlaştırdığı mazeretini tekrarlayan Erdoğan, "Bu 11 ilimizde yaşayan 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen, geniş bir çevrede hissedilen depremde 47 binin üzerinde insanımız vefat ederken, 115 binden fazla insanımız da yaralı olarak kurtarıldı" dedi. Erdoğan, nasıl hemen inşaatlara başladıklarını ve nasıl kısa sürede bitireceklerini anlattıktan sonra "Partimize adaylık başvurusu yapacak herkes önce, belirlenecek asgari tutarı AFAD’ın deprem yardım hesaplarına bağış olarak yatıracaktır" dedi.

Kendisi aday oluyor

Erdoğan, alınan erken seçim kararında 'güncelleme' diyerek sergilediği anayasal hile gibi kendisinin adaylığıyla ilgili tartışmaları da bir kenara bırakarak, aday olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak bizimle yarışacak ve TBMM'de temsil için mücadele edecek herkesten samimi çağrımıza destek bekliyoruz. Hazırladığımız bütün müzikleri yasaklıyoruz, müziksiz bir kampanya olacak, ikili görüşmeler suretiyle bu kampanyamızı sürdüreceğiz" dedi.

YSK kararını duyurdu

Erdoğan’ın seçim tarihine ilişkin imzaladığı kararnamenin Resmi Gazete’de yayınlanması ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener de açıklama yaptı. Yener, milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanı seçiminin 14 Mayıs’ta olacağını açıkladı. YSK Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs’ta yapılmasına karar verdiklerini duyurdu. ANKARA

 

*****

HDP tekrar AYM'ye başvuruyor

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, kapatma davasıyla ilgili kararın seçim sonrasına bırakılması için yeniden Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracaklarını söyledi.

Eşbaşkan Sancar, dün Fox TV’de Çalar Saat programında İlker Karagöz’ün sorularını yanıtladı. Kapatma davasıyla ilgili kararın seçim sonrasına bırakılması için yeniden başvuru yapacaklarını ifade eden Sancar, HDP’ye açılan kapatma davası seçim sürecinde görüşülmemesi gerektiğini söyledi.  Sancar, “Böyle bir belirsizliğin seçmenlere yaşatılması kabul edilebilir değil, YSK seçim takvimini açıkladıktan sonra hukukçularımızla değerlendireceğiz, süreci uzatmadan başvurumuzu yapacağız” dedi.

Bilindiği gibi Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemli davada partinin sözlü savunma tarihinin üç ay süreyle ertelenmesi ve Hazine yardımı yapılan hesaplarına konulan bloke kararının kaldırılması talebiyle yaptığı başvuruyu, önceki gün görüştü. AYM, 14 Mart’ta yapılacak olan sözlü savunma tarihinin 11 Nisan’a ertelenmesine, partinin Hazine yardımı yapılan hesaplarına konulan bloke kararının kaldırılmasına karar verdi. 

11 Nisan manidar bir tarih

HDP Hukuk Komisyonu’ndan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Serhat Eren, kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini, söz konusu gelişmeleri Anadolu Ajansı’nın servis ettiği haberler üzerinden öğrendiklerini söyledi. Deprem nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne sözlü savunma tarihinin üç ay süreyle uzatılması talebinde bulunduklarını aktaran Eren, “Deprem sürecinde partimizin oynadığı rol ve misyon, eşbaşkanlarımız, MYK üyelerimiz, milletvekillerimiz, yazılı savunma sürecini hazırlayan hukuk komisyonumuzun üyeleri ve dava avukatlarımızın sahada olması, yine savunma grubunda yer alan bazı avukat arkadaşlarımızın bürolarının yıkılması, savunma imkanlarından yoksun bıraktı. AYM’ye bireysel başvurular 3 ay ertelenirken, deprem nedeniyle yargılamalar 6 Nisan’a ertelenirken, partimizin sözlü savunmasını hazırlayan hukukçuların büyük bir kısmı deprem bölgesinde kalmalarına rağmen AYM bu talebimizi kısmen kabul etti” dedi. 

Anayasa Mahkemesi’nin sözlü savunma için 11 Nisan’a gün verilmesinin manidar olduğunu kaydeden Eren, “Seçim takvimine girmiş bulunuyoruz. Aday listeleri de 10 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu’na teslim ediliyor. Bu durumu göz önünde bulundurduğumuzda, sözlü savunmanın 11 Nisan’a bırakılması manidar. AYM, aynı zamanda partimizle ilgili kapatma istemli davada 14 Mayıs’tan önce de karar verebileceğini ortaya koymuştur. Başından beri partimize siyasi saiklerle açılan davada, AYM’nin maalesef hukuksal motivasyondan çok, siyasal bir motivasyonla hareket ettiğini belirtebiliriz” diye konuştu.

İktidara manevra alanı

Bu durumun HDP’nin kapatılmasıyla ilgili belirsizlik sürecinin devam ettiği anlamına geldiğini ifade eden Eren, şöyle devam etti: “Maalesef AYM iktidarın hamlelerine manevra alanı yaratmaya devam ediyor. Henüz karar resmi olarak tebliğ edilmedi ama özellikle 11 Nisan’a bırakmakla AYM iktidarın ajandasına göre hareket edeceğini kısmen ortaya koymuş görünüyor. Bu açıdan AYM’nin verdiği kararın hukuka uygun olmadığını ifade etmek isterim.”

 

*****

Kurdistani İttifak toplandı

Kurdistani İttifak Çalışması, seçim gündemiyle DBP’nin ev sahipliğinde toplandı. 

Kurdistani İttifak Çalışması, HDP'nin Cumhurbaşkanlığı adayı çıkarma eğilimini yeniden gözden geçirmesi kararı üzerine toplandı. HDP’nin kararını değerlendirmek üzere Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ev sahipliğinde partinin Amed’de bulunan Genel Merkez Danışma Bürosu’nda gerçekleştirilen toplantıya, DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Sinan Çiftyürek, Devrimci Demokratik Kürt Derneği’nden (DDKD) Halim İpek ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) Mehmet Emin Kardaş ile HDP milletvekilleri Necdet İpekyüz, İmam Taşçıer ve Nusrettin Maçin katıldı. 

Kurdistani İttifak, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tutunacağı tutum ve aday çıkarma eğilimine dair görüşlerini HDP’ye iletecek. HDP, bileşenleriyle gerçekleştireceği toplantının ardından Cumhurbaşkanı adayı çıkarma eğilimini Emek ve Özgürlük İttifakı’nın toplantısına taşıyacak. Son karar, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın toplantısında verilecek ve kamuoyuna deklare edilecek. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2023 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.