Seçmeli ders de resmi değil

.

.

  • Kürtçe seçmeli dersler için binlerce öğrenci başvuru yaparken, 12 yılda sadece 132 öğretmen ataması yapıldı.  Kürtçe Öğretmenler İnisiyatifi Sözcüsü Emin Ay, okullarda seçmeli olarak verilen Kürtçenin resmi olarak kabul edilmediğinin altını çizdi.

Türk Eğitim Bakanlığı, bu yıl "Yaşayan Diller ve Lehçeler" adı altında 50 Kürtçe öğretmeni atayacağını açıkladı. Kürtçe dil çalışmaları yürüten derneklerin verilere göre; son 12 yılda sadece 132 Kürtçe öğretmen atandı. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 24 bin 368 öğrenci Kürtçe seçmeli dersi tercih etti. Bu yıl kaç öğrencinin Kürtçeyi tercih ettiği açıklanmadı. Söz konusu tercihler göz önünde bulundurulduğunda atanan öğretmen sayısının çok düşük olduğu belirtiliyor. 

MA’ya konuşan Kürtçe Öğretmenler İnisiyatifi Sözcüsü Emin Ay, okullarda seçmeli olarak verilen Kürtçenin resmi olarak kabul edilmediğinin altını çizdi. Ay, "Örneğin resmi bir evrak yazarken Kürtçe yazamazsınız. Devlet yetkilileriyle Kürtçe konuşamazsınız, Kürtçe konuşanlar bile kendileri inisiyatif alarak konuşur” dedi. 

Olumlu bir politikası yok

Devletin Kürtçeye yönelik olumlu bir politikasının olmadığını kaydeden Ay, "Kürtçe, Meclis’te ‘bilinmeyen bir dil’ olarak geçiyor. Şu ana kadar birçok Kürtçe tiyatro ve konser yasaklandı. Kürt dili, kültürü ve sanatına yönelik yasaklar yeni bir şey değil ve bunu sürdürecekler. Bu yasakların nedenleri asimilasyon politikalarıdır, ancak bu saldırılara karşı koyuş da var. Bu da sanatı, kültürü ve dili güçlü kılıyor" şeklinde konuştu.

 

Kürtçe Öğretmenler İnisiyatifi Sözcüsü Emin Ay

 

Seçmeli ders bile engelleniyor

Kürtçeye dönük baskılar nedeniyle birçok öğretmenin alan değiştirdiğini ifade eden Ay, okul yönetimlerinin ise Kürtçeyi seçmemeleri yönünde aileleri engellediğini söyledi. Ay, şöyle konuştu: “Elimizdeki istatistiklere göre; 2012’den 2023’e kadar sadece 120 öğretmen atandı. İlk yıllarda yüksek lisans belgesiyle atanan bu öğretmenlerin birçoğu bölüm değiştirdi. 79 aktif Kürtçe öğretmeni kaldı. Bu kadar az olmasının birçok nedeni var. Biri ailelerin dile ilgisizliği ise diğeri de okul yönetimlerinin seçilmiş ders formlarını ailelere vermemesidir. Hatta verirken de bazı dersleri seçip veriyorlar. Sendikalar ve öğretmenler, ders konusuna kayıtsız kalıyor ve okul yöneticilerinin haksızlıklarına karşı seslerini yükseltmiyor.”

Ana dilde eğitim şart

Partiler, kültür ve sanat kurumları, medya ve sendikaların birlik olup ana dilde eğitim konusunda yüksek sesle talepte bulunması gerektiğini vurgulayan Ay, şunları ekledi: “Dilin gelişmesi ve etkin bir şekilde olması için çocukların o dilde eğitim alması lazım. Haftada iki saat çok az. Dilimizi sahiplenerek bütün saldırıları boşa çıkartabiliriz. Her alanda Kürtçe yaşamalıyız."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.