Seçmeli ders kılıflı ideoloji eğitimi!

Eğitim Sen

Eğitim Sen "Seçmeli ders" eylemi

  • Yeni eğitim-öğretim yılı, iktidarın ders müfredatına müdahaleleri sonucu tartışmalarla başladı. Müfredata “Türk Toplumunda Aile” ve Osmanlı döneminde verilen “Adab-ı muaşeret (görgü kuralları)” dersleri de eklendi. Bu durum “AKP’nin eğitim sistemine ideolojik müdahalesi” olarak yorumlanıyor.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 1 No’lu Şubesi Örgütlenme Sekreteri Tahir Çetin, iktidarın milliyetçi, cinsiyetçi ve dinci kodlarla yeni bir nesil yaratmaya çalıştığını söyledi.

İktidarın seçmeli ders konusunda ideolojik amaçlarını öncelediğini ve bunu uyguladığını söyleyen Çetin, “Seçmeli dersler çocukların ilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesi konusunda konulması gereken derslerdir. Ama maalesef mevcut iktidarın son dönemdeki uygulamalarına baktığımızda, siyasal ve ideolojik amaçlarını, çocuklara empoze etmeye çalışan aracı dersler olarak görülüyor. Okullardaki mevcut idareciler, siyasi kadro elemanları gibi çalışıyor. Hal böyleyken, bilime dayalı dersler seçildiği zaman, ‘yeterli öğretmen yok, okulun fiziki şartları uygun değil’ gerekçeleriyle reddedilip kendi ideolojilerine yakın derslere yönlendiriyorlar” dedi.

Bilime dayalı branşlar norm fazlası oldu

Müfredata yeni eklenen derslere başka branştan eğitimcilerin girmesinin eğitim sisteminde sorun yaratacağını dile getiren Çetin, “Şimdiden, bilime dayalı olan branşlardaki hocalarımız bir bir okullarda norm fazlası olmaya başlıyor. İl Milli Eğitim Müdürlükleri de bu norm fazlası olan öğretmenleri farklı branşlara yönlendiriyor. Bir felsefe öğretmenin farklı bir branşa girmesi, eğitim kalitesini düşürecek en önemli etkenlerden biridir” ifadelerini kullandı.

Merdiven altı din eğitimi veriyorlar

Son günlerde Amed ve Êlih’te çocukların namaza götürülmesi görüntülerine dikkat çeken Çetin, şunları söyledi: “Kendilerinden sorumlu yetişkinlerin elinde çikolata ve gofretler, yanlarında onlarca çocuk, tekbir çekerek orada yürüyor. O gofret ve çikolatalar çok şey anlatıyor. Merdiven altı yerler çok fazla, örneğin bizim bulunduğumuz sitede de defalarca başvuru yapmamıza rağmen kim olduğu belli olmayan şahısların küçücük çocuklara eğitim verdiğini görüyoruz.”

Söz konusu anlayışla mücadele etmeyi sürdüreceklerini ifade eden Çetin, “Çocuklarımızı bunların eline bırakmayacağız. Böyle geldi ama böyle gitmeyecek. Bu konu sadece eğitim emekçilerinin problemi değil, bütün ülkenin sorunudur. STÖ’ler, halk, topyekûn bunlara karşı bir mücadele vermek zorundayız” dedi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.