Sembollerimizi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz

Yurt Dışı Haberleri —

Mark Campbell ve Beritan Silemani

Mark Campbell ve Beritan Silemani

  • İrlandalı gazeteci Mark Campbell ve Kürt kadın aktivist Beritan Silemani hakkında PKK bayrağı taşıdıkları gerekçesiyle açılan davaya başlandı. Campbell "Suçlanması gereken Kürtler değil Türkiye’yi destekleyen İngiltere hükümeti" dedi. Silemani ise "Kürt halkının değerlerini savunmaktan vazgeçmeyeceğiz" diye ekledi.

HİKMET ERDEN/LONDRA

Haklarında PKK bayrağı taşıdıkları gerekçesiyle ‘terör propagandası’ yaptıkları iddia edilerek dava açılan İrlandalı gazeteci Mark Campbell ve Kürt kadın aktivist Beritan Silêmani’nin duruşmaları Londra Westminster Magistrates Court’ta görülmeye başlandı.

 

Margaret Oven, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan flamasını taşıyarak mahkeme binasına girdi

Mahkeme binası önünde “İngiltere’nin Kürt kriminalizasyonu ve Türk devleti ile ortaklığına son” yazılı pankart açılırken, aralarında insan hakları savunucusu Margaret Owen, yazar Rahila Gupta’nın da olduğu çok sayıda kişi destek için mahkemeye geldi. 

Bayrak delil oldu

Savunma avukatları Ali Has, Jessie Smith, Tayyiba Bajwa’nın hazır bulunduğu dava İçişleri Bakanlığı’na bağlı avukatın iddiaları ile başladı. Bakanlık avukatı, Campbell ve Beritan’ın taşıdıkları bayrak ile suç işlediklerini ileri sürerek ‘terör propagandası’ yaptıklarını iddia etti. Ardından 23 Nisan 2022’de yapılan eylemde Campbell ve Beritan’ı gözaltına alan polisin tanık ifadesine başvuruldu. Eylemde polisin el koyduğu bayraklar da mahkemeye delil olarak sunuldu. Daha sonra polise bağlı bir araştırmacı ve bir dedektif ‘bilirkişi’ olarak dinlendi.

Kürt halkının sembolü

Ardından savunma avukatlarının bilirkişi olarak atadıkları akademisyenler Dr. Cengiz Güneş ve Dr. Marie Curie’nin raporları mahkemeye sunuldu. Duruşmaya online olarak katılan Dr. Marie Curie bayrağın Kürt siyasal hareketindeki yeri ve tarihçesini akademik kaynaklar ile detaylı bir şekilde anlattı. Özellikle bayrağın tarihsel ve kültürel önemine vurgu yaptı ve Öcalan’ın Kürt sorunun çözümündeki barışçıl rolüne karşın Türk devletinin Kürtlere yönelik baskıcı politikalarına değindi. DAİŞ ile mücadelede YPG’nin Öcalan flamaları ile savaştığına dikkat çekerek, 'suç' sayılan bayrağın da kullanıldığını belirtti.

Savunma avukatları ise yaptıkları konuşmada geçmişte ERNK bayrağı olarak bilinen bayrağın sadece PKK’nin değil İran, Irak, Suriye ve Türkiye’deki Kürt hareketleri ve Kürtler tarafından bir direniş sembolü olarak kabul edildiğin söyledi. Bayrakla aslında tüm Kürtlerin ‘yargılama’ konusu yapıldığını belirtti. Mahkeme ileri bir tarihe ertelendi. 

 

 

Suçlanması gereken İngiltere

Gelecek duruşmada savunma yapacaklarını ifade eden gazeteci Mark Campbell gazetemize yaptığı açıklamada, Kürtlerin terörize edilmeye çalışıldığının altını çizerek, "Suçlanması gereken İngiltere hükümetidir. Çünkü dünyanın en kötü rejimlerinden birine silah sağlıyor. Irak, Türkiye ve Suriye’de Kürtlere karşı soykırım politikası uygulanıyor” dedi. İngiliz hükümetine çağrıda bulunan Campbell, “Kürt meselesi barışçıl ve siyasi bir şekilde çözülmeli. Politik bir meseleyi suçlamaya devam edemezsiniz. Bu, aslında Türkiye, İran, Irak ve Suriye’deki Kürtlerin temel insan haklarının inkarıdır. Suçlamayı reddetmek ve İngiliz hükümetinin Türk rejimiyle suç ortaklığını vurgulamak için buradayız” dedi.

Vazgeçmeyeceğiz!

Kürt kadın aktivist Beritan Silemani de Kürt halkının kendi değerlerini savunmaya devam edeceğini söyleyerek ekledi: “İnancımız ve irademiz ile mücadele ediyoruz. Bizler haklı bir mücadeleyi savunuyoruz. Hiç kimse bir halkı özgürlüğünden koparamaz. Bizi yargılayanlar bilmeli ki; biz bu özgürlük ve barış mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Kürt halkının özgürlüğü ve birliği Kürtlere karşı uygulanan zulüm yasalarını tanımayacaktır. Özgürlük Kürt halkı ve Kurdistan için olacaktır."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.