Sendikalar harekete geçmeli

  • Migros ve Baldur işçilerinin taleplerinin kabul edilmesini isteyen Kocaeli Emek ve Demokrasi Bileşenleri, sendikaların ücretsiz izin uygulaması ve işten atılmalara karşı harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Kocaeli’de Çayırova ilçesinde sendikaya üye olduğu için işten atılan Migros depo işçileri, 30 gündür buna karşı direni.  Baldur işçileri de “İşten atılanların işe iadesi, sendika ve Toplu İş Sözleşmesi haklarının tanınması” talepleriyle 39 gündür grevde.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Bileşenleri, işçilere destek olmak amacıyla İzmit’te bulunan İnsan Hakları Parkı‘nda açıklama yaptı. Açıklamada, “Direniş ve dayanışma kazanacak. İşi, emeği için direnen işçiler yalnız değildir” yazılı pankart açılırken, sık sık “Yaşasın sınıf dayanışması”, ”İşçiler açken patronlara huzur yok” ve ”Baldur, Migros işçileri yalnız değildir” sloganları atıldı. Direnişte olan işçiler ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun yanı sıra birçok yurttaşın katıldığı açıklamada, Kocaeli Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü Yeliz Yılmaz Karstarlı konuştu. 

Karstarlı, salgınla bir yılda işçilerin açlık ve yoksulluğa terk edildiğine dikkat çekerek, iktidarın işçilerin taleplerini görmezden geldiğini söyledi. Karstarlı, iktidarın açıkladığı bütün teşvik paketlerinde işverenlere teşvik çıktığını ifade ederek, “Hükümet ve patronlar pandemiyi fırsata dönüştürüp işçi haklarını budarken işçilerin çalışma ve yaşam koşulları her geçen gün daha da ağırlaşmıştır” dedi.

59 bin işçiye ücretsiz izin

 Karstarlı, salgınla geçen bir yılda Kocaeli’de işçilerle ilgili istatistikleri şöyle aktardı: “Sosyal Güvenlik Kurumu aylık bülteni sigortalı istatistikleri Ekim 2020’ye göre, ilimizde aktif sigortalı sayısı 604 bin 182 kişidir. İŞKUR İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre; pandemi süresi boyunca ilimizde faaliyet gösteren toplam 17 bin 237 işyerinde çalışan 150 bin 138 işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlanmıştır. 17 Nisan 2020’den 31 Aralık 2020’ye kadar ücretsiz izne gönderilerek nakdi ücret desteği alan işçi sayısı ise 59 bin 843 kişidir.”

Bin 168 liraya mahkum

Rakamlar incelendiğinde ortaya çıkan tabloya da değinen Karstarlı, “Kocaeli’de her dört çalışandan biri salgın boyunca normalde aldıkları ücretin en fazla yüzde 75’ini alabildiler ve gelirlerinin dörtte birini kaybettiler. Her üç çalışandan biri salgın sürecinde gelir kaybına uğradı, daha fazla yoksullaştı. Her 10 çalışandan biri ücretsiz izne çıkarılarak, aileleriyle birlikte ayda bin 168 lirayla yaşamaya mahkum edildi” şeklinde konuştu.

Saldırı tüm işçilere

 Kocaeli’nin bir emek kenti olduğuna işaret eden Karstarlı, yaşanan olumsuzlukları karşı mücadelenin önemine vurgu yaparak, şu çağrıda bulundu: “Sendikalar bir an evvel ücretsiz izin uygulaması ve işten atmaların son bulması için harekete geçmelidir. Bu saldırı tüm işçi sınıfınadır ve bu saldırıya birlikte karşı konulmalıdır. Gelin; ücretsiz izin ve işten atmaların son bulması, tam zamanlı iş, tam ücret, işsizlik sigortası fonunun sadece işçiler ve işsizler için kullanılması için birlikte mücadele edelim.” 

Açıklamanın ardından Migros depo ve Baldur işçileri söz alarak, eylemlerinin gelişim sürecini anlattı ve direnişlerine gösterilen dayanışma için teşekkürlerini iletti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.