Şengal halkı, hileli girişi yutmadı

.

.

  • Seçimleri bahane ederek 9 Ekim Anlaşması’ın hayata geçirmek için Şengal’e girip yerleşmek isteyen Irak ve KDP güçleri, Şengal halkının direnişi sonucu çekilmek zorunda kaldı. 

Şengal Özerk Yönetimi’nin KDP’nin Şengal’e yönelik silahlı müdahale hazırlığının olduğunu açıklamasının ardından önceki gün sabah saatlerinde KDP ve Irak’a bağlı askeri güçler Şengal’e girmek istedi. Yapılacak seçimler bahane edilerek, Şengal’e dayayan güçler, bir kez daha halkın iradesiyle, direnişiyle, güçlü duruşu ve örgütlülüğüyle karşılaştı. Kadınlar yolları tutuk, gençler barikatlar kurdu, yaşlılar caddelerin ortasına oturup, eylem yaptı. Zaman kaçma zamanı değil, direnme zamanı diyerek, Şengal halkı Irak ve KDP güçlerinin karşısında dimdik durdu. Şengal’de Irak ve KDP güçleri direnenlerin karşısında duramadı. Saatler sonra Şengal çevresinden güçlerini geri çekip döndü. 

Şengal çevresinde önceki gün sabahın erken saatlerinde KDP ve Irak ordusuna ait askeri güçlerin hareketliliği yaşandı. Buşur’dan Şengal’e giden yollarda KDP ve Irak ordusu güçleri konuşlandırıldı. Halk da Buşur ile Şengal arasındaki ana caddelerde toplandı. Özellikle Tirbika yolundan Rabia’dan Sinunê’ye geçen yolda ve Borik’ta çok sayıda Şengalli bir araya gelerek, KDP ve Irak ordusuna tepki göstermeye başladı. Rabia, Zaxo ve birçok bölge ile Şengal arasındaki kontrol noktalarında KDP’ye bağlı askeri güç toplanıp Şengal’e girmek istedi. KDP’nin girişimlerine karşı Şengal halkı tüm yollarda ve kontrol noktalarında toplanarak, askeri güçlere karşı yollarda barikat kurdu. Yine çok sayıda kişi de Guhbel ve Borik asayişleri önünde toplandı. Çoğunluğu kadınların oluşturduğu çok sayıda kişi de ana yolların üzerinde oturma eylemi başlatarak, askeri güçlerin geçişine izin vermedi. Gençler, lastik ve taşlarla yolu trafiğe kapattı, kadınlar da yola oturdu. 

Êzîdî gençler, Şengal’e ihanet edenlerin, Êzîdî kadınların DAİŞ’in eline geçmesine sebep olan ihanetçilerin, Şengal’in kutsal topraklarına girmelerine asla izin vermeyeceklerini söyledi. Kirli plan ve saldırılara karşı direnen, alanlara çıkan Êzîdî kadınlar, 2014’te başlarına gelen fermandan şimdiye kadar KDP’ye karşı tavırlarının, duruşlarının net olduğunu belirterek, Êzîdî kadınlar olarak Şengal’e ihanet edenlerin hiçbir şekilde kutsal toprağa girmelerine izin vermeyeceklerini vurguladı. Êzîdî kadınlar, “Kirli ayakları Şengal’in kutsal toprağına değmeyecek” dedi. 
Devam eden halk direnişi sonucunda, KDP güçleri bölgeden çekildi.

Özerk Yönetim: İzin vermeyeceğiz

Şengal Özerk Yönetimi, bu girişim öncesi yazılı bir açıklama yaparak, girişimi provokasyon olarak nitelendirdi ve bu girişim karşısında sessiz kalmayacağını, Şengal’in işgalini hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini ve meşru savunma hakkını sonuna kadar kullanacağını vurgulamıştı. 
Şengal Özerk Yönetimi’nin açıklaması şöyleydi: “Aldığımız bilgilere göre, KDP askeri güçlerle Şengal’e gelip provokasyon çıkarmak ve halkımızı karşı karşıya getirmek istiyor.
Biz Şengal Özerk Yönetimi olarak, atılmak istenen bu adımı çok tehlikeli görüyoruz. Provokasyonlar karşısında kamuoyunun sessiz kalmaması gerektiği konusunda uyarıyoruz. Bilindiği üzere Irak’ta seçim sürecindeyiz, seçimlerin demokratik ve özgür bir şekilde gerçekleşmesi için Özerk Yönetim olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirdik. Şengal’de bugüne kadar ve özellikle 2017’den bu yana herhangi bir olay yaşanmamasını Irak’ın ve Êzîdî halkının geleceği için çok önemli görüyoruz. Şengal’in güvenliği ve seçim süreci çok iyi gidiyor, demokratik ve güvenli şekilde seçim çalışmalarını yürütüyor. Bunun kanıtı da, Babê Şêx Şengal’i ziyaret etti, evimizi gezdi, halka büyük bir coşkuyla onu karşıladı. Gönül rahatlığıyla ve günle halkı ziyaret etti.

KDP provokasyon yapıyor

Seçimin son haftasında, KDP’nin silahlı güçlerini Şengal’e getirmesi açık bir provokasyon ve karışıklık çıkarmadır. Bu seçimde KDP adaylarının genelde ve Şengal’de kazanamayacağı ortaya çıktı ve görünüşe göre partileri içinde ciddi sorunlar var. Bu yenilgiyi savaşla, çatışmalarla, provokasyonlarla gizlemek, örtmek istiyor.

KDP güçlerini istemiyoruz
KDP silahlı güçlerinin Şengal’e girmelerini kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Onlara karşı büyük bir direniş göstereceğiz, halkımızın iradesini çiğnetmeyeceğiz. Halkımıza hangi saldırının geleceğini bilmek lazım, meşru müdafaa hakkımızı kullanacağız. Şengal’in işgalini kabul etmiyoruz. Fermana sebep olanları kabul etmemiz mümkün değil. Şengal’de kargaşa, huzursuzluk çıkması halinde sorumlusu KDP olacağını açık bir şekilde belirtiyoruz. Irak’ı da sorumluluğunu üstlenmeye, Êzîdî halkına yönelik provokasyon ve zulme izin vermemeye çağırıyoruz.” ŞENGAL

Türbeyi üs yapmak istiyor

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, KDP’nin  silahlı güçlerini Şengal’e geçirmesinin amacının seçim propagandası adı altında üs kurmak olduğunu belirtti.
Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, dün Sunün’de bir basın toplantısı yaptı. Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Merwan Bedel, 9 Ekim 2020’de Bağdat ve Hewlêr hükümetleri arasında imzalanan anlaşmaya dikkat çekerek 9 Ekim’den sonra KDP’nin Şengal’e yerleşme çabalarının arttığını ama bu çabaların boşa çıkartıldığını ifade etti.
KDP’nin Irak Parlamentosu seçimlerini gerekçe göstererek güçlerini Şengal’e yığmaya çalıştığını ifade eden Merwan Bedel, şunları söyledi: “Şengal’in gündeminde seçim ve propaganda çalışmaları var. Şimdiye kadar Şengal’de seçim kampanyası yürüten hiç kimse bir engelle karşılaşmadı. 2 Ekim günü Şengal’de KDP heyetinin yolunun kapatılması 20 gündür gündemdeydi. KDP’nin 17. Ofisinin üyelerinin Şengal’e dönmesi isteniyordu. Bu ofisin sorumlusu Aştî Koçer’dir. Bu ofisin geri dönmesi çabaları da Şengal karşıtı anlaşmanın bir parçasıydı."
Özerk Yönetim olarak Êzîdîlere karşı yürütülen bu siyaseti kabul etmeyeceklerini belirten Merwan Bedel, KDP güçlerinin Şengal’e gelme çabalarından önce KDP yetkilileriyle görüşerek Şengal’e gelmemeleri konusunda uyardıklarını ifade etti.
KDP’nin yapılan uyarıları dikkate almadığını ve seçimi kendisine bir gerekçe olarak kullanarak sözde kanuni bir çerçevede Şengal’e girmeye çalıştığına dikkat çeken Bedel, KDP’nin Êzîdîlere ait türbeleri parti üssü olarak kullanmak istediğini ifade etti. Daha öncesinde yüksek mertebeli Êzîdî  dindarların Şerfedîn türbesine geçmek istedikleri sırada KDP tarafından engellendiğine işaret eden Bedel, “17. Ofisin sorumluları türbeyi üs olarak kullanmak istiyor. Biz bunu kabul etmedik” dedi.
Bedel, KDP ve Irak arasında bir anlaşma olduğunu kaydederek, şunları ifade etti: “Biz Irak’a da bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik ama Iraklı yetkililer KDP güçlerinin Şengal’e gelmesini seçim propagandası kapsamında kanuni görüyordu. Şimdi diyorlar ki neden adaylarımızın propaganda yapmasına izin vermiyorsunuz. Eğer seçim süreci her yerde demokratik bir şekilde yürütülse bizden daha fazla demokrasiyi tanıyan kimse olmadığını görürlerdi. Madem onlar bizim Êzîdi partilerimizin burada çalışma yürütmesine izin vermiyorlar biz de onlara müsade etmiyoruz. Onların gelişinin seçimle bir alakası yok, burada üs açmak istiyorlar. Büyük bir gücü Şengal’e geçirmek için hazırlanıyorlar.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.