Şengal kimsenin tarafında değil

Endamê Mekteba Siyasi ya PADÊ Hisên Hecî

Endamê Mekteba Siyasi ya PADÊ Hisên Hecî

  • PADÊ Eşbaşkanı Hüseyin Hecî, Şengal’in Irak’ta yaşanan savaşta hiçbir gücün taraftarı olmadığını söyledi.

İşgalci Türk devleti, Irak’ı savaş politikalarının içerisine çekerek, çatışmayı daha da derinleştirmeye çalışıyor. Özellikle Türk Savunma bakanı Yaşar Güler ile Genelkurmay Başkanı’nın KDP ile yaptığı görüşmeden sonra Şengal halkına karşı 9 Ekim anlaşmasının uygulanması açıklamaları artmaya başladı. Rojnews’e konuşan PADÊ Eşbaşkanı Hüseyin Hecî, “Son birkaç yılda, o kadar çok hükümet, parlamento ve bakan geldi ve gitti ki, Irak hükümeti kendisi için hiçbir şey yapmadı” dedi.

Türk devleti heyetinin Irak ziyaretine dikkat çeken Hüseyin Hecî, şöyle devam etti: “Türk devleti heyetinin gelişi, Türk devleti ve Irak bakanlarının görüşmesi, bölgede istikrar ve güvenliğin tesisi için değildir. Aslında Şengal Irak üzerinde süren savaşta hiçbir gücün yanında değil. Şengal, 2014’ten beri kendi kendini yönetiyor. Kendi kendini savunuyor. Halk, bir ölçüde Şengal’e geri döndü. Biz savaştan yana değiliz. Şengal’in çıkarlarını korumaya çalışıyoruz.”

Şengal’de Êzîdî savaşçılar var

PADÊ Eşbaşkanı Hüseyin Hecî, Irak’taki sancılı durum ve bunun Şengal’e etkisi konusunda Başbakan Muhammed Sudani hükümetine uyarılarda bulunarak önemli çağrılarda bulundu. Hüseyin Hecî, sözlerini şöyle sürdürdü: “Irak hükümetine Şengal’i savaşın bir parçası yapmaması yönünde çağrıda bulunuyoruz. Şengal’deki savaşçılar, Êzîdîlerin çocuklarıdır. Şengal’de yüzlerce şehit vermişlerdir. Irak hükümeti ciddi bir hükümetse bu insanları koruyacaktır. Şengal savaşçıları, Irak topraklarının bir kısmını korudu, halkını korudu. Ancak mevcut siyasi oyunlar ve komplolar ne Irak’ın ne de Şengal’in çıkarınadır.”

Hüseyin Hecî, çatışan güçlerin yanında yer almak istemediklerini belirterek, şunları ekledi: “Artık Irak birçok güç ve partinin çatışmalarını yürüttüğü siyasi bir alan haline geldi, Şengal’i de bu çatışmanın parçası yapmayalım. Şengal’i bu belaya, çatışmaya sürüklemeyelim. Çalışmalarımızı bu temelde sürdüreceğiz. Bu savaş politikasına taraf olmamaya çalışacağız.” ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.