Şengal'de biz direndik, bizimdir!

Yurt Dışı Haberleri —

Hambur'da Şengal protestosu

Hambur'da Şengal protestosu

  • Diasporada yaşayan Kürdistanlılar birçok merkezde Şengal’e yönelik Irak Merkezi Hükümeti’nin tehditlerini "Şengal’de biz direndik, biz kazanacağız" sloganıyla protesto etti.

Irak Merkezi Hükümeti’nin Şengal'e yönelik tehditleri diasporada yaşayan Kürdistanlılar tarafından protesto edildi. Şengal'in sahiplenildiği eylemlerde tehditlere boyun eğilmeyeceği belirtildi.

FRANKFURT:

Kararı iptal edin

Almanya’nın Frankfurt kentinde FCDK/KAWA’nın çağrısı ile organize edilen eylem Irak Frankfurt Başkonsolosluğu önünde düzenlendi. Yapılan konuşmada Bağdat yönetiminin aldığı kararı iptal etmesi ve Şengal’in resmi statüsünün tanınması istendi. 

FCDK/KAWA adına bir heyet Irak Konsolosluk temsilcileriyle görüşme yaptı ve Şengal’e ilişkin dosya sundu.

SAARBRÜCKEN:

Bırakıp kaçanlar koruyamaz

Almanya'nın Saarbrücken kentinde Şengal’e yönelik tehdit ve saldırılar protesto edildi. Êzîdî Kadın Hareketi (TAJE) tarafında organize edilen eylem Europagaleri’nin önünde gerçekleşti.

Konuşmalarda DAİŞ saldırıları karşısında Êzîdî halkını bırakıp kaçanların, Êzidî halkını koruyamayacağının herkes tarafından bilindiği belirtildi.

Şengal'in DAİŞ'ten temizlenmesi ardından halkın güven içinde yaşadığına dikkat çekilen konuşmalarda uluslararası kamuoyuna Şengal saldırılarına tepki gösterilmesi çağrısı yapıldı.

HAMBURG:

Tehditler Türkiye merkezli

Hamburg’un Sternschanze semtinde düzenlenen protesto mitinginde bir konuşma yapan yazar ve insan hakları savunucusu Anja Flach “Şengal toprakları bin yılardan bu yana Êzîdî inancına mensup insanlar için kadim bir yerdir. Şengal’in asıl sahipleri olan Êzîdîler burada özgürce yaşamak ve kendilerini yönetmek istiyor" dedi. 

Irak hükümetinin Şengal'e yönelik tehditlerinin Türk devletinin planları çerçevesinde gerçekleştiğine dikkat çeken Flach,"Türk devleti buraları işgal ederek Osmanlıcılık hayallerini gerçekleştirmek istiyor" ifadelerini kullunadı.

Protesto eylemi "Biji berxwedana Şengalê" sloganı ile sona erdi.

 

STUTTGART:

Tehditlere boyun eğmeyiz

Almanya’nın Stuttgart kentinde bir araya gelen Kürt gençleri hem Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridi hem de Şengal'e yönelik tehditleri bir sivil itaatsizlik eylemi ile kınadı.

22 yıldır sistematik ve ağır tecridin uygulandığı Önder Öcalan’ın özgürlük vaktinin geldiğini belirten gençler, “Önder Apo bizim kırmızı çizgimizdir” dedi. Eylem sloganlarla sona erdi.

STOCKHOLM:

Êzîdîler ortak edilmeli

İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak'ın İsveç Büyükelçiliği önünde bir protesta eylemi düzenlendi. Kürdistan'ın tüm parçalarından halkın katıldığı eylemde, Şengal'in özerk statüsünün tanınması istemiyle hazırlanan mektup büyükelçilik yetkililerine teslim edildi.

Konsolosluk önünde yapılan konuşmalarda “Katliamlardan geçen halkın kendisini koruma hakkı vardır. Irak hükümetinin Şengal’e ilişkin alacağı karara Êzîdî halkının ortak olması gerekir” denildi.

KOPENHAG:

Elinizi Şengal'den çekin

Danimarka’da yaşayan Kürtler, Şengal’e yönelik tehdit ve baskıları protesto etmek amacıyla Kopenhag’daki Irak Konsolosluğu önünde bir eylem düzenledi.

Eylemde, “Şengal irademizdir, irademize dokunma”, “Yaşasın Şengal direnişi”, “Elinizi Şengal’den çekin”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Eylem kapsamında Irak Konsolosluğuna bir dosya da verildi.

DEN HAAG:

Tasfiye anlaşmasıdır

Hollanda’nın Den Haag kentinde “Şengal’de biz direndik, biz kazanacağı” sloganı ile Irak Konsolosluğu önünde eylem yapıldı. Bağdat ile Hewlêr arasında Şengal’e ilişkin imzalanan anlaşmaya tepki gösterilen eylemde yapılan açıklamada, “Tasfiye anlaşması” olarak adlandırılan anlaşmanın Êzîdîlerin güvenliğini hedeflediğine dikkat çekildi.

Anlaşmanın yeni katliamlara kapı aralamak anlamına geldiği de belirtilirken, Bağdat ile Hewlêr hükümetlerinin Êzîdîleri DAİŞ saldırılarına karşı koruyamadığı da hatırlatıldı.

BRÜKSEL:

DAİŞ saldırırken neredeydiler?

Irak Merkezi Hükümeti’nin Şengal özerk yönetimine yönelik tehditleri Belçika’nın başkenti Brüksel’de Irak Konsolosluğu önünde düzenlenen bir eylem ile protesto edildi.

Eylemde NAV-BEL adına Davut Kesen ve Civaka Êzidîya adına konuşma yapıldı. Konuşmalarda Şengal’e yönelik saldırı politikasının DAİŞ politikası ile paralel bir şekilde yürütüldüğü belirtildi ve binlerce Şengalli kadın ve çocuğun DAİŞ çetelerinin elinde pazarlarda satılırken, Irak devletinin hiçbir şey yapmadığı hatırlatıldı. 

Eylem, “Biji berxwedana Şengalê”, “Şengal’e statü” sloganları ile sona erdi.

OSLO:

Yalnız bırakmayacağız

Irak'ın Norveç Büyükelçiliği önünde Bağdat-Hewlêr anlaşmasını protesto etmek ve Şengal’i sahiplenmek amacıyla Oslo’da bir eylem düzenlendi. Norveçlilerin destek verdiği eylemde Lida Weert ile Omer Emîn birer konşuma yaptı. Bağdat ile Hewlêr arasında Şengal Savunma Güçleri'nin tasfiyesini amaçlayan anlaşma hatırlatılarak, “Şengal’i sahiplenmek için buradayız” ve "Şengal’i asla yalnız bırakmayacağız” denildi.

Katliamlara maruz kalan halkın kendisini koruma hakkı olduğu da dile gelen konuşmalarda, mevcut anlaşmanın Şengal’i yeniden katliamlarla yüz yüze bırakacağı da belirtildi.

Eylem "Şengal yalnız değildir", "Bijî berxwedana Şengal”, “Kürdistan'a dayanışma" sloganları ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.