Şengal’de ulusal koordinasyon

Şengal Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu

Şengal Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu

  • Şengal’de geri dönüş, yeniden inşa, belediye seçimleri ve idari kurumlar için ortak bir siyasi cephe oluşturulması amacıyla Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu kuruldu.

Şengal’de siyasi ve toplumsal tüm güçlerin birlik ve beraberliği için tarihi bir adım atıldı; Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu kuruldu.

Şangal’de yaşanan sorunlara ilişkin ortak bir çalışma yürütülmesi için Şengal’deki 7 kültürel, siyasi ve toplumsal gücün katılımıyla Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu ilan edildi. Ortak açıklama, Hristiyan Temsilci İsa Şemhun, Sünni Temsilci Adil Silêman, Türkmen Temsilci Abdulrezzak Reza, Şii Temsilci Seyid Mehmud, PADÊ Temsiclisi Hüseyin Heci, Teqeddum Temsilcisi Seid Bedduş ve YNK Temsilcisi Dawid Cindi imzasıyla yapıldı.

Hedef ve amaçları

Koordinasyon'un Şengal’deki tüm bileşenlerin ve taleplerinin Irak hükümeti ile uluslararası topluma ulaşması sağlanana dek mücadele edeceği vurgulanan açıklamada, hedef ve amaçlar şöyle sıralandı:

* Şengalli göçmenler için bir çözüm bulunması ve göçmenlerin dönüşü önündeki engellerin kaldırılması için Irak hükümeti ve uluslararası toplumla iş birliğinin sağlanması.

* Göçmenlerin dönüşünün desteklenmesiyle birlikte Şengal’deki istikrar gelişecek ve bölgede yaşam yeniden hareketlenecek. Bu amaçla kamplarda kalan göçmenlerin dönüşü için çalışmalar yürütülmesi.

* Şengal’de yeni bir hükümetin inşası sürecine katılım, bununla birlikte Şengal halkının rızasıyla Şengal halkı için birlikte çalışabilecek belediye başkanı, kaymakam ve ilçe yöneticilerinin seçilmesi.

* Kazımi hükümeti ile Federe Kurdistan Hükümeti arasında imzalanan ve bölgedeki halkların iradesine aykırı olan 9 Ekim Anlaşması’nın yeniden düzenlenmesi amacıyla çalışmalar yürütülmesi.

* Koordinasyon, bölgede yaşayan tüm din, mezhep ve halkların yardımıyla Şengal’deki istikrarın ve birlikte yaşamın gelişimine destek verecek ve bu, DAİŞ çetesinin Şengal’e yönelik saldırılarından doğan sorunların çözümüne olanak sağlayacaktır.

Irak hükümeti esas almalı

Şengal Özerk Yönetim Eşbaşkanı Xwedêda İlyas, Irak hükümetinin Şengal’e ilişkin sorunların çözümü için Şengal’de yeni kurulan Ulusal Bileşen ve Güçler Koordinasyonu’nu esas alması gerektiğini bildirdi.

Rojnews'ten İbrahim Êzîdî'ye konuşan Xwedêda İlyas, kurulan yeni koordinasyonun üç başat çalışmayı önüne koyduğunu belirterek, “Şengal’e dönüşlerin sağlanması, Şengal’in yeniden yapılandırılması ve son olarak yeniden yapılanmayla kurulacak bütün idari yapıların Şengal halkı için hizmet etmesi” şeklinde  özetledi.

Şengal’in sorunlarının çözümü için Irak hükümetinin artık bu koordinasyonu muhatap ve esas alması gerektiğini kaydeden Xwedêda İlyas, "Bu ittifak Şengal halkının çıkarları için kurulmuştur. İttifak kurulduktan sonra kimse bu koordinasyonun önüne geçemez” dedi. ŞENGAL

 

*****

Türkiye saldırılarını durdurmalı

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Hüseyin Haşim, işgalci Türk devletinin Irak topraklarına yönelik saldırılarını kınayarak, işgalci Türk devletinin ülkenin egemenliğine yönelik ihlallerinin ulusal güvenliği tehdit ettiğini söyledi.

Türk ordusunun, Federe Kurdistan ve Irak topraklarına yönelik saldırıları aralıksız devam ediyor. Onlarca askeri üs kuran Türk devleti, Irak topraklarından bölgedeki köyleri bombalayarak sivil halkı da katlediyor. Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Hüseyin Haşim, konuya ilişkin Rojnews’e konuştu. Hüseyin Haşim, Irak hükümetinin Irak topraklarında her gün operasyon düzenleyen Türk devletine karşı somut bir adım atması gerektiğini belirterek, “Bu saldırılar sivilleri olumsuz etkiliyor ve sınır bölgesinde yaşayan insanların göç etmesine neden oluyor. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili tedbirler alınacak. Türk devleti uluslararası kararlara ve yasalara saygı duymalı ve Irak ile sivil yurttaşlara yönelik saldırılarına son vermelidir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.