Şengal’in özerkliği tanınmalıdır

Kadın Haberleri —

HATİCE ŞEN

HATİCE ŞEN

  • Türk savaş uçaklarının Şengal’i bombalamasına bir tepki de TJA’dan geldi. TJA aktivisti Hatice Şen, saldırılara sessiz kalmamasını belirterek, “Şengal’in özerkliği tanınmalıd ve sahip çıkılmalıdır” dedi. 

 

Türk ordusuna ait savaş uçaklarının önce  Şengal merkezi ardından da Sikêniyê köyünde bulunan hastaneyi bombalamasına kadınların tepkisi sürüyor.
Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Hatice Şen, Şengal’e yönelik saldırılara sessiz kalanların buna ortak olduğunu ifade etti. 

Êzîdîlerin kadim bir halk olduğuna dikkat çeken Şen, “Êzîdîler, inançlarını hakikat yolunda yürütüyorlar. Tüm saldırılara rağmen geleneklerini, kültürlerini korumuşlardır” dedi. Şen, 21. yüzyılda yok olmayla yüz yüze kalan kültür ve inançların korunması gereken bir yerde katliam yapılmaya çalışıldığını söyledi.

Şengal boşaltılmak isteniyor

Hatice Şen, DAİŞ’in Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği katliamda, Êzidîlerin ilk defa kendilerini savunduğunu belirterek, Êzidî halkının kendi sistemini kurmasından rahatsızlık duyulduğunu ifade etti. 
Şen, “Bundan dolayı DAİŞ zihniyetinin yaptığı katliamın devamı getirilmek isteniyor. Amaçları; Şengal’den Êzîdî halkını çıkarıp, boşaltmak ve Başûr’da bir boşluk yaratmaktır. Bu durum, sadece Şengal için değil, Şengal şahsında dört parça Kürdistan’da bir soykırım gerçekleştirme planıdır” dedi. Şen konuşmasında Êzidî halkının ve kadınların mücadelesi ile Şengal’in bir statüye kavuştuğunu belirterek, “Özerkliğini ve sistemini kendileri ilan etti. Haklarına dair kararları kendileri veriyor. O yüzden Şengal halkının iradesine saygı gösterilmeli” dedi.

Hatice Şen, hiç kimsenin  Şengal’de yapılan katliama sessiz kalmaması gerektiğini de dile getirerek, “Şengal’in özerkliği tanınmalı ve sahip çıkılmalıdır” dedi.  

Zihniyet aynı

Konuşmasında Afganistan’daki mücadeleye de değinen Hatice Şen, Şengal’e saldırılar ile Afganistan’daki son durumun aynı zihniyetin ürünü olduğunu kaydetti. “Afganistan’da yaşananlar ve Kürtlerin hedef alınması, Şengal’e yönelik saldırılar tesadüf değil” diye belirten Şen, Şengal’e sahip çıkılması için çağrıda bulundu: “Birbirimize sahip çıkmadığımız sürece, birlik olmadığımız sürece Kürtler katledilmeye ve soykırıma uğramaya devam edecek.”

RJAK üyeleri serbest bırakılmalı

15 gündür KDP asayişi tarafından Hewler’de alıkonulan RJAK üyesi 3 kadından haber alınmadığını da değinen Hatice Şen,“Başûr’un kadınlara dönük yaklaşım ve tutumlarını gözden geçirmesi gerekir. En erken zamanda RJAK üyesi 3 kadın arkadaşımız derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.  

JINNEWS/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.