Şengal’in statüsü tanınsın

DAİŞ çetesinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaptığı katliamın 6. yıl dönümünde onlarca kentte yapılan protesto eylemlerinde 'Şengal’in özerkliğini tanıyın' mesajı verildi.

 

Almanya’nın Herford, Achim, Giessen, Mannheim, Nürnberg, Stuttgart, Wesel, Berlin, Köln, Frankfurt, Heilbronn, Dortmund ve Düsseldorf; İsviçre’nin Bern, Lozan, Winterthur ve Zürih; İsveç’in Stockholm ve Uppsala; İngiltere’nin başkenti Londra; Fransa’nın Toulouse ve Marsilya; Avusturya’nın başkenti Viyana; Danimarka’nın başkenti Kopenhag; Hollanda’nın Den Haag ile Kıbrıs’ın Limassol kentlerinde, Şengal Katliamı kınandı, Êzîdîlerin durumuna dikkat çekildi.

HERFORD

Herford kentinde yaşayan Êzîdîler, 3 Ağustos Şengal Soykırımı’nın 6. yıl dönümünde açık alanda bir anma düzenledi. Êzîdîlerin yanı sıra Alman sendika ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı anma, ’Kurdisches Bündnis für Integration und Kulturelle Vielfalt’ (KBIKV) tarafından organize edildi. Katliam sonrası Aslan Kızılhan tarafından bölgede çekilen fotoğrafların sergilendiği Herford Münsterkirchplatz Meydanı’ndaki anma, soykırımda yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. KBIKV Sözcüsü Erdal Ekinci‘nin alandakileri selamladı. Ardından sözü alan Friedensinisiative temsilcisi Irmgard Pehle, özellikle Êzîdî kadınların durumuna dikkat çekerek, "Binlerce Êzîdî kadın pazarlarda satıldı, katledildi. Yaşayıp yaşmadıkları bilinmiyor" dedi. Konuşmasına dönemin Alman hükümetinin politikasını eleştirerek devam eden Pehle, sözlerini şöyle sürüdürdü: "Almanya o dönem koalisyon güçleri içinde gecikmeli olarak yerini aldı. Dönemin hükümeti Êzîdîlere daha çok yardım edebilirdi."

Soykırım sırasında bölgeye ilk gidenlerden ve resimler çeken Aslan Kızılhan, Bielefeld Mala Êzîdîyan adına Gernus Ibrahim ve DGB sözcüsü aynı zamanda 'Kürdistan‘a Barış ve Umut İnisiyatifi' aktif üyelerinden Friedel Böhse de birer konuşma yaptı. Etkinlik atılan sloganlarla sona erdi.

ACHİM

Almanya'nın Bremen kentinin Achim kasabasında Şengal Katliamı düzenlenen bir mitingle protesto edildi. Frauenrat Zeynep E.v. tarafından organize edilen etkinlik, Kürdistan ve Şengal'de DAİŞ saldırısında şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. TJA, HCÊ bayraklarının yanı sıra katliamda yaşamlarını yitirenlerin fotoğrafları açıldığı eyleme katılan Bremen Meclisi Eşbaşkanı Tuncer Yalınkılıç ve NAV-YEK Eşbaşkanı Zerdeşt Günay, birer kısa konuşma yaptı. Konuşmalarda Şengal’in statüsünün derhal tanınması gerektiği belirtilerek, katliam günü Şengal halkının yardımına koşan gerillalar ve şu an Heftanîn bölgesinde devam eden direniş selamlandı. Ayrıca, 3 binin üzerinden fazla kişinin hala kayıp olduğu, Şengal halkının topraklarına geri dönmesi için özerk bölge olarak tanınması gerektiği, Kobanê’de Türk devletinin savunduğu ve desteklediği çetelerin yenilgiye uğraması ardından başlayan 74. Ferman’ın planlı bir katliam olduğu ve özelikle DAİŞ çetesinin kadınlara yönelik pervazsızca saldırısı ve pazarlarda satılması Êzîdî halkı tarafından kabulenecek bir durum olmadığı vurgulandı. Mitingde sık sık, "Seşizlik katliama ortak olmaktır", "Diktatör Erdoğan", "Çocuk katili Erdoğan" sloganları atıldı.

GİESSEN

Giessen Demokratik Toplum Merkezi’nin (DKTM) çağrısıyla bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Berliner Platz’ta Şengal Katliamı’nı protesto etti. Saat 17.00’de toplanan kitle Kirchenplatz’a kadar yürüdü. YXK’lilerin de katıldığı yürüyüşte sık sık katliama dönük sloganlar atılarak kınandı. Yürüyüş ardından yapılan açıklamada, Kürdistan halkına karşı geliştirilen katliamların daha güçlü örgütlülük ve ulusal birlikle boşa çıkarılacağı, Kürdistan’da var olan direnişe layık olabilmek için ise daha fazla eylemsellik içerisinde olacakları ve direnişin daha fazla kararlılıkla sürdürüleceği mesajı verildi. Eylem okunan bildiri ardından sloganlarla sona erdi.

MANNHEIM

NCK Lu/Ma(Kürt Kültür Merkezi), Ronahî ve Berivan Kadın Meclisi (Meclisa Jin ya Ronahi û Bêrivan) ve FEDA Mannheim örgütünün çağrısıyla Mannheim Wasserturm'da bir araya gelen kitle, Êzîdîlere DAİŞ tarafından yapılan soykırıma dikkat çekilerek, Şengal'e yönelik devam edilen saldırılara dikkat çekilerek tepki gösterdi. Mannheim Wasserturm'da yağmura rağmen yapılan eylemdeki konuşmalarda "Şengal’in yarasını kapatmak yerine bombalıyorlar" denilerek, Türkiye’nin yaptığı hava saldırılarına tepki gösterildi. Mitingde Sol Parti Mannheim (Die Linke) adına konuşma yapan Roland Schuster'de Êzîdî Soykırımı’nı kınayan konuşmasında Türk devletinin bölgedeki soykırım ve işgal politikasını eleştirerek, Alman devletinin desteği ve silah satışını eleştirdiği konuşmasında, Türk devletine silah satışının durdurulmasını istedi. Yapılan konuşmaların ardından miting sona erdi.

NÜRNBERG

Medya Halk Evi’nin çağrısıyla Kornmark Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda Kürdistanlı ve Alman dostu, DAİŞ çetesinin Êzîdî soykırımını protesto etti. Eylemde 'DAİŞ katletti, dünya izledi', 'Kürdistan'daki katliamı durdurun' pankartı ve Şengal katliam fotoğrafları taşınırken sık sık, 'Katil Erdoğan, diktatör Erdoğan', 'Türk ordusu Kürdistan'dan defol' sloganları atıldı. Eylemde yapılan açıklamada, DAİŞ barbarlığına karşı direnişine PKK, YPG, YPJ güçlerinin koştuğunu ve Êzîdîleri koruduğunu belirtilerek, "Her an soykırım ve katliam tehlikesi ile karşı karşıya olan Êzîdîlere statü tanınmalı ve uluslararası hukuk işletilerek korumaya alınmalıdır" denildi.

STUTTGART

Stuttgart kentinde ise Şehit Meryem Kadın İnsiyatifi’nin Schlossplatz’da düzenlediği eylemde Almanca bildiriler okundu. Şengal’de yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından katliamı anlatan Almanca bildiriler okundu. Eylemde "Feminisiteye karşı kendi kaderini tayin etme, Şengal’e Statü” pankartı ve Şengal katliamında Şengal halkının yaşadıklarını anlatan dövizler yer aldı. Eylemde sık sık, 'Bijî Berxwedana Şengal', 'Jin, Jiyan Azadî', 'Bütün işgalciler Kürdistan’dan defol' sloganları atıldı.

WESEL

Wesel kentinde de bir protesto mitingi ve yürüyüşü yapıldı. Mala Êzîdîyan Wesel’in çağrısıyla Wesel Am Berliner Tor’da saat 17.30’da bir araya gelen Kürdistanlı bir mitingle katliamı kınadı. Mitingde yapılan konuşmalarda 6 yıl önce DAİŞ çetesince gerçekleştirilen katliam protesto edildi. Agirê Roje grubu tarafından Şengal Katliamı ile ilgili yapılan konuşmalardan sonra kitle yürüyüşe geçti. Am Berliner Tor da başlayan ve 1 kilometre boyunca DAİŞ’in elinde bulunan kadınların sessizliğini sembolik eden sesiz bir şekilde yapılan yürüyüş sonunda yapılan konuşmalarda, Kürt halkının bugüne gelmesinde şehitlere olan bağlılığının rol oynadığı dile getirildi. Rojava Devrimi’nden Kuzey Kürdistan’daki siyasi gelişmelere kadar Kürt halkının kazanımlarının şehitlerin kanıyla kazanıldığı ve bu kazanımların korunması için de mücadelenin yükseltilmesi gerektiği de belirtilen konuşmalarda Kürt halkının Kürdistan’ın dört parçasında tarihi bir mücadele sürecinde olduğu vurgulandı. Avrupa’da yaşayan Kürtlerin ve dostlarının da bu sürecin ruhuna uygun hareket etmesi gerektiği kaydedildi.

Alman Hükumeti ve Avrupa Birliği'ne Êzîdîlere yapılan soykırımları kınamaları çağrısı yapılan eylem, sık sık 'Katil Erdoğan', 'Şengal'in statüsü tanınsın', 'Yaşasın YBŞ' sloganları ile son buldu.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de ise Almanya Parlamentosu önünde bir eylem düzenlendi. Meclisa Siwanen Jinen Êzidî, Destan Kadın Meclisi, Êzîdî Federasyonu NAVYEK, Navenda Kürdistaniyên Azad tarafından organize edilen yürüyüşe çok sayıda kurum temsilcisi de katıldı. Saygı duruşuyla başlayan mitingde bir konuşma yapan Nujiyan Günay, "Başta Êzîdî inancı hedef alındı ve bununla Êzîdî halkını yok etmeye çalıştılar. Osmanlı ve daha önceden yapılan katliamlar da başarısız olanlar bu katliamı gerçekleştirmek istediler. Gerillalar buna ‘dur’ dedi 9 kişi. Kürt halkının iradesini taşıyarak katliama karşı durdular ve bunun başarıyla yaptılar. Bundan dolayı bizler borçluyuz ancak, mücadele ederek öderiz borcumuzu" diye konuştu. Berlin CİK temsilcisi Mele Davut Övseme de hangi inanç olursa olsun birlikte yaşanması ve birlikte mücadele çağrısında bulundu. NAV-YEK Sözcüsü Yılmaz Günay da birlik ve sağ duyulu yaklaşım çağrısında bulundu.

Meclisa Siwanen Jinen Êzidî adına konuşan Nure Alkış ise "Bizim geleceğimize yön verdiler. 9 gerilla Êzidîlerin mücadelesine yön verdi. Bunun sayesinde birçok Êzidî genci örgütlenip topraklarını koruyorlar şimdi. Bunun tek mirasçısı var o da özgürlük hareketidir. Bizler bir kez daha sözümüzü yeniliyoruz ve asla mücadelemizden taviz vermeyeceğiz" diye konuştu. Soykırımda yaşamını yitirenlerin bir kısmının isimlerinin okunduğu eylem, 'Bijî berxwedana Şengalê', 'Bijî yekitiya biratî', 'Jin, Jiyan, Azadî' sloganları atıldı.

KÖLN

Köln kentinde, Köln Viyan Kadın Meclisi ve Leverkusen Nucan Kadın Meclisi’nin düzenlediği miting HBF önünde saygı duruşu ile başladı. Eylemde Almanca 'Şengalli kadınlara özgürlük demek insanlık demek', 'Şengal Soykırımı kabul edilsin, statüsü tanınsın' yazılı pankartlar taşındı. Bugün de Şengal’e dönük saldırılara dikkat çeken Kürdistanlılar, 'Görmediler, duymadılar, konuşmadılar!' yazılı dövizlerle Avrupa ülkelerinin tutumuna dikkat çekti. Kadınlar, DAİŞ tarafından kaçırılarak köle pazarlarında satılan kadınları sembolize etmek için kara çarşaflar giyerek ellerini zincirledi. Katliamı beyaz kefenler giyerek, katliam ardından göçe zorlanan Êzîdîleri ise ayak izleriyle anlattı. Êzîdî Kadın Hareketi’nin bildirisinin okunması ardından, Die Linke adına Murat Yılmaz da bir konuşma yaptı.

FRANKFURT

Frankfurt kentinde de Amara ve Sara Kadın Meclisi’nin Hauptwache Liebfrauenbrunnen Meydanı’nda organize ettiği eyleme, Women Defend Rojava grubu, Courage ve ADKH kadın örgütleri de destek sundu. Saygı duruşu ardından JXK, Amara Kadın Meclisi, Courage ve ADKH’nin mesajlarının okunduğu eylemde soykırım protesto edildi. Kadın kırımı ve Êzîdî soykırımının yazıldığı pankartların da taşındığı eylemde 3 Ağustos’un Êzîdî Soykırımı’nı anma günü ilan edilmesi çağrısı da yapıldı.

HEİLBRONN

Heilbronn’da DKTM, Tevgera Jinen Ciwan’ın (TJC) organize ettiği eylem ile protesto edildi. Kadınların eylem boyunca kara çarşaf giyerek, DAİŞ zulmüne dikkat çeken dövizlerle oturduğu eylem, konuşmalardan sonra, 'Terörist Erdoğan' sloganları ile sona erdi.

DORTMUND

Dortmund kentinde de Rozerîn Kadın Meclisi’nin çağrısı ile bir protesto eylemi düzenlendi. Dortmund Merkez Tren İstasyonu (HBF) önünde yapılan ve çok sayıda Kürdistanlının katıldığı eylemde bildiri okundu.

DÜSSELDORF

Düsseldorf’da ise Schadowplatz’da yapılan eylem bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde soykırıma ilişkin bildirilerin dağıtıldı. Etkinlikte sık sık, 'Şehîd namirin', 'Jin, Jiyan, Azadî', 'Uluslararası dayanışmayı yükseltelim', 'DAİŞ lideri Erdoğan' sloganları atıldı.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern’de Mizgin Kadın Meclisi öncülüğünde Bahnhofplatz'da düzenlenen eylemde, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik İşgal ve katliam saldırıları da protesto edildi. Şengal’de katledilen kadınlar şahsında Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan eylemde, 'Soykırıma karşı kaderini tayin hakkı, Şengal'in statüsü tanınsın', 'Yasta değil, isyandayız', 'Kadın isterse dünya durur', 'Kürtler soykırıma uğruyor, Avrupa seyrediyor' yazılı pankart ve dövizler ile PKK, YPG, YPJ ve YBŞ bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri taşındı. Mizgin Kadın Meclisi ve TJK-E aktivistleri tarafından işgal ve katliamlara karşı Kürt ulusal birliğinin sağlanması temelinde yapılan konuşmalarla devam eden eylemde Şengal'de katledilen kadınları temsilen bir teatral gösteri düzenlendi. Katliamdan kurtulan Ayşe Şengalî’nin de bir konuşma yaptığı eylemde Almanca bildiriler okundu. Eylem sloganlarla sonlandırıldı.

LOZAN

Lajin Kadın Meclisi tarafından St. Laurent Kilisesi önünde Şengal katliamının yıldönümü vesilesiyle yapılan basın açıklamasında katliama yönelik Fransızca bildiri okundu.

WİNTERTHUR

Winterthur kentinde ise katliama ilişkin stant açıldı. Aktivistler tarafından bildiriler dağıtılırken çevredekilere katliama yönelik bilgilendirme yapıldı.

ZÜRİH

Aynı amaçla Zürih kentinde de kanton parlamentosu önünde bir eylem yapıldı.

STOCKHOLM
İsveç'in başkenti Stockholm'un Sergelstorg Meydanı ve metro merkez istasyonunun çıkışında Êzîdî soykırımı protesto edildi.

Eylemlerde İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kadın Meclisi'nin, İsveç medyasına gönderdikleri basın açıklamaları okundu. Açıklamada, DAİŞ’in Şengal'deki saldırılarda 5 bin civarında Êzîdî kadınının kaçırdığı ve köle olarak kullandığı hatırlatıldı. DAİŞ çetesinin saldırısının bir kadın soykırımı olduğunun vurgulandığı açıklamada, Êzîdîlerle dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı. Eylemlerde 'Kadına yönelik şiddet politiktir", 'Kürt halkıyla dayanışma", 'Türk ordusu Kürdistan'dan defol" ve 'DAİŞ ve Erdoğan aynıdır" sloganları atıldı.

UPPSALA

İsveç’in Uppsala kentindeki Storatorget Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar, bir eylem gerçekleştirdi. İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kadın Meclisi'nin yaptığı açıklama okundu. 'Yaşasın Şengal Direnişi' yazılı pankart, PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın flamalarının taşındığı eylemde İsveç hükümeti ve Avrupa Birliği'ne Êzîdîlere yapılan soykırımları kınamaları çağrısı yapıldı.

LONDRA

Tüm Avrupa merkezlerinde olduğu gibi Britanya’nın başkenti Londra'da da bir eylem düzenlendi. Britanya Halk Meclisi, Londra Kürt Halk Meclisi ve Kürt kadın İnsiyatifi’nin çağrısıyla ünlü Trafalgar Meydanı’nda toplanan kitle, 'Kürdistan’da katliamları durdurun', 'Kahrolsun faşizm' sloganları aralıksız atıldı. Londra Kürt Halk Meclisi adına Mehmet Kardu kısa bir konuşma yaparak, Êzîdî Katliamı’nın katliamcı Osmanlı zihniyeti geleneğinden geldiğini vurguladı. Kardu, "Êzîdî halkının DAİŞ barbarlığına karşı PKK yetişip direnmiştir. Êzîdî halkının çığlığına PKK'liler koşmuştur. KDP'nin bu süreçte Êzîdîleri, DAİŞ çetesine bırakmasını da unutmayacağız, bu soykırım geleneği osmanlıdan gelmektedir" ifadelerine de yer verdi. Eylem sloganların ardından sonlandırıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen bir eylemle soykırım protesto edildi. Vieuxport’ta toplanan Kürdistanlılar, 'DAİŞ Kürt kadınları dünyanın gözünün önünde pazarlandığını biliyor muydunuz?', '3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ 5 bin Kürt kadını kaçırdığını biliyor muydunuz?', 'Şengal’deki kadınların özgürleşmesi insanlığın özgürleşmesidir' yazılı pankartlar taşıdı. Flama ve bayraklarının taşındığı eylemde, katliam saati olan 11.00’de katliama dikkat çekmek için siren sesi açılıp katliam kınandı. Eylem yaklaşık iki saat sürerken çok sayıda bildiri de dağıtılıp sloganlarla sona erdi.

TOULOUSE

Fransa'nın Toulouse kentinde Kürdistanlılar ve NPA'dan Kürt dostları da Şengal'deki katliamları protesto etti. Eylemde siren sesi eşliğinde saygı duruşu ve oturma eylemi de yapıldı.

DEN HAAG
Hollanda’nın Den Haag kentinde de Soykırımın yıl dönümü nedeniyle eylem yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan eylemde DAİŞ çetesinin protesto edilerek, sık sık 'Jin, jiyan, azadî' sloganı atıldı.

VİYANA

Avusturyanın başkenti Viyana’da katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Viyana DKTM’nin organize ettiği miting, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından hazırlanan bildiri okunarak,  bir açıklama yapıldı. Açıklamada 2014’te DAİŞ, 2020’de ise DAİŞ çetesi ile kol kola olan Erdoğan ve onun güdümündeki çetelerin Kürdistan topraklarını işgal ederek yeni bir Kürt soykırımı yapmakta olduğu ve bir an önce bu katliama dur denmesi ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının başta Şengal olmak üzere Rojava’da işgalin durdurularak insani yardımların ulaşması için Mexmûr üzerindeki ambargonun kaldırılması talep edildi. Bildirilerin de dağıtıldığı, yaklaşık iki saat süren miting sloganlar eşliğinde son buldu.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, Danimarka KTM ve Sêvê Kadın Meclisi’nin medyaya gönderdiği basın açıklamasının okunduğu eylemde, gazeteci-yazar Tore Rorbæk, Êzîdîlerin yaşadığı katliamı ve vahşette nelere şahitlik ettiğini dile getirdi. Êzidî genç kadın Lana Ali de yaşadıklarını anlattığı konuşmasını, Şengal’in statüsünün önemine dikkat çeken sözlerle bitirdi. Leyla İmret’in de konuşma yaptığı eylem boyunca bildiriler dağıtıldı ve 'Jin, Jiyan, Azadî' sloganı atıldı.

LIMASSOL

Kıbrıs’ın Limassol kentinde Teofilos Kürt Toplum Merkezi ve Kadın İnisiyatifi’nin çağrısı ile düzenlenen eylem Moloz parkında stant olarak yapıldı. Eylem, okunan bildirinin ardından sloganlarla sona erdi. HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.