Alenen ihanete uğradık

  • Şengal Katliamı sonrası toplu veya tekli mezarlardan çıkarıldıktan sonra DNA testleri sonuçlanan 41 Êzîdînin cenazesi Şengal’de düzenlenen bir merasimle toprağa verildi. Şengal Özerk Yönetim Eşbaşkanı Xwedêda İlyas, henüz açılmayan toplu mezarlara dikkat çekerek, "Herkesin gözleri önünde ihanete uğradık" dedi.

DAİŞ çetesinin, 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik işgal saldırısında binlerce Êzîdî katledildi, binlerce Êzîdî kadın ise kaçırılarak köle pazarlarında satıldı. Katledilen binlerce Êzîdî, DAİŞ tarafından toplu mezarlara gömüldü. Şengal’de şu ana kadar tespit edilen 92 toplu mezar bulunuyor. Irak, Birleşmiş Milletler gözetiminde 15 Mart 2019’da toplu mezarların açılması çalışmalarına başladı. Şu ana kadar sadece 55 toplu mezar açıldı. Açılan toplu mezarlarda ise katledilen bin 32 yurttaşın kemiklerine ulaşıldı. Irak, kemikleri bulunan yurttaşlardan DNA testi ile kimliğini netleştirdiği 242 Êzîdî yurttaşın cenazesini ailelerine teslim edebildi.

Bağdat Adli Tıp Kurumu'nda, DNA testi alınarak kimliği netleştirilmesi beklenen 790 yurttaşın cenazesi bulunuyor. DNA testleri sonuçlanan ve kimliği netleştirilen 41 yurttaşın cenazesi daha önceki gün Şengal'de bir merasimle toprağa verildi. Cenazeler için Qinê, Herdan ve Koço köylerinde düzenlenen üç ayrı merasime askeri komutanlar da dahil oldu. KDP de toplu mezarların baş sorumlusu olmasına rağmen merasimlerde yer alarak, sorumluluğunu örtmeye çalıştı.

 

 

9 yıl geçmesine rağmen

Herdan’da düzenlenen merasime katılan Şengal Özerk Yönetim Eşbaşkanı Xwedêda İlyas, tören alanında Rojnews’e konuştu. Üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen toplu mezarların çoğunun hala açılmadığnı anımsatan Xwedêda İlyas, halkın hala farklı şekillerde fermanla karşılaştığını belirterek, halkın topraklarına dönmesinin engellenmesiyle ferman hakikatinin unutulmaya çalışıldığını ifade etti.

 

 

Kirli bir politika yürütülüyor

Êzîdîler üzerinden kirli bir politika yürütüldüğünü kaydeden Xwedêda İlyas, şunları söyledi: “İktidarları altındaki halkımızı gerçeklerden kaçacak ve doğruları söyleyemeyecek hale getirdiler. Halkımız kendi doğrusunu ifade edemediği, irade sahibi olamadığı sürece fermanların önünde duramaz. Ferman boyunca halkımız katledilerek toplu mezarlara gömüldü, Şengal talan edildi. Bugün burada binlerce insan var. 10 yaşından küçük çocuklar dışında herkesin gözleri önünde ihanete uğradık. Ne yazık ki halkımız bu gerçeği söylemiyor. Herkes fermanın ve toplu mezarların nedeninin Barzaniler ve onların düşmala olan iş birlliği olduğunu çok iyi biliyor.” ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.