Kovan, Şengal’de zılgıtlarla karşılandı

Kadın Haberleri —

  • YPJ’nin kurtardığı Êzîdî kadın Kovan İdo Xirto, 10 yıl sonra Şengal topraklarına döndü. Kadınların alkış ve zılgıtlarla karşıladığı Kovan, “Esir düşen tüm Êzîdî kadınların aynı mutlulukla karşılanmasını umut ediyorum. Bu, çok güzel bir duygu” dedi.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri ile QSD (Demokratik Suriye Güçleri) 27 Ocak’ta Hesekê’de bulunan Hol Kampı’ndaki İnsani ve Güvenlik Hamlesi başlatmıştı. 6 Şubat’a kadar devam eden operasyona katılan YPJ savaşçıları, 3 Ağustos 2014’te Şengal’deki soykırım saldırılarında kaçırılan Kovan İdo Xirto isimli genç bir Êzîdî kadını kurtarmıştı.

Kovan İdo Xirto, önce Rojava’da bulunan Mala Êzidiyan (Êzîdî Evi) tarafından YBŞ ve YJŞ savaşçılarına teslim edildi, ardından Şengal savunma güçleri olan YBŞ ve YJŞ savaşçılarına ulaştırıldı.

Kovan İdo Xirto, 10 yıl sonra kaçırıldığı Şengal topraklarına geri döndü. Kovan’ı Êzîdî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ), ailesi ve çok sayıda kadın zılgıt ve güllerle karşıladı.

ANF’de yer alan habere göre Kovan, “Bu şekilde karşılandığımdan ötürü çok mutluyum. Umut ediyorum ki esir düşen tüm Êzîdî kadınlar aynı mutlulukla burada karşılanacak ve özgürleşecektir. Bu, çok güzel bir duygu” dedi.

Kovan İdo Xirto’nun amcası Xelef Şivan ise Kovan’ı kurtaran tüm güçlere teşekkür ederek, anne ve babasından hala haber alınamadığını belirtti ve ekledi: “Irak hükümeti, kayıp ailelerimizin bulunması için şu ana dek hiçbir çalışma geliştirmedi. Irak’ın sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor.” ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.