Sessiz kalanlar tecride ortaktır

Dünya Haberleri —

Roma'da

Roma'da "Umut Zamanı" paneli

  • İtalya’nın başkenti Roma’da “Umut Zamanı” şiarıyla geniş kapsamlı bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan İtalya eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı Avukat Franco Danieli, “Öcalan’ın yakalanmasından sorumlu olan güçler, bugün sessiz kalarak Öcalan’ın üzerindeki tecride ortak oluyor” dedi. 
  • Uluslararası komplonun 25. yıldönümünde bir araya gelen İtalyan siyasetçi, yazar, akademisyen ve sanatçılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki göstererek, Öcalan’ın özgürlüğü için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

 

SERKAN DEMİREL/ROMA
 
9 Ekim Uluslararası Komplosu’nun 25. yıldömünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere siyasi tutsakların özgürlüğünü talep etmek ve Kürt halkının kendi kaderini tayin etme hakkı ve özgürlüğünü savunmak için uluslararası komplonun önemli ayaklarından birisi olan İtalya’nın Roma kentinde “Umut Zamanı” şiarıyla geniş kapsamlı bir panel düzenlendi. 
Yüzlerce kişinin katılımıyla Roma Ararat Kültür Derneği bahçesinde iki bölüm olarak düzenlenen panelin ilk bölümünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Roma günleri ve İmralı tecridi ele alınıp tartışıldı. Panelin ilk bölümüne konuşmacı olarak, İtalya eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı Avukat Franco Danieli, Öcalan’a Özgürlük Zamanı Komitesi Sözcüsü Giovanni Russo Spena, Roma 8. Bölge Belediye Başkanı Amedeo Ciaccheri, Yeşiller eski Genel Başkanı Paulo Cento ve Abdullah Öcalan’ın İtalyan Avukatı Arturo Salerni, Araştırmacı Yazar Michela Arricale ve Avukat Simonetta Crisci katıldı. 

Sadece Kürtlerin görevi değil
Moderatörlüğünü Öcalan’ın İtalyan avukatlarından Arturo Salerni’nin yaptığı panelde ilk olarak Öcalan’a Özgürlük Zamanı Komitesi Sözcüsü Giovanni Russo Spena söz aldı. Öcalan’ın dönük gerçekleştirilen uluslararası komploda İtalya’nın sorumluluğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Giovanni Russo Spena, “Öcalan 24 yılından beri tutsak ve bugün ağır tecrit altında tutuluyorsa bunda uluslararası toplumun büyük sorumluluğu var” dedi. Öcalan üzerindeki tecridin artık bir işkenceye dönüştüğünü ifade eden Spena, tecridi kırmak ve Öcalan’ı sahiplenmek için sadece Kürt halkının değil dünya halklarının da harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. 

Sorumlusu biz Avrupalılar
Yeşiller eski Genel Başkanı Paulo Cento, Öcalan’ın yürüttüğü mücadelenin sadece Kürdistan’la sınırlı olmadığını ifade ederek, “Öcalan’ın fikirleri ve mücadelesi bugün sınırları aşmış durumda” diye kaydetti. Öcalan üzerindeki tecridin başta İtalya olmak üzere Avrupalı devletler tarafından açıktan kınanması gerektiğini belirten Cento, “Öcalan’ın davası haklı ve meşru bir davadır. Bunu herkes öyle görmeli. Bu onurlu direnişi sadece Ortadoğu halkları değil, tüm dünya hakları desteklemeli ve Öcalan’ın fikirlerine sahip çıkmalı” diye konuştu. Öcalan’ın özgürlüğü için Avrupa’da bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Cento, “Öcalan’ın tutuklanmasında sorumlu olan biz Avrupalılar, onun özgürlüğü için çalışmak zorundayız” diye çağrıda bulundu. 

Avrupa tecride ortak oluyor 
Araştırmacı Yazar Michela Arricale, İmralı’da Öcalan’ın insanlık dışı uygulamalarla karşı karşıya olduğunu kaydederek devamla şunları ekledi: “Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye, altında imzası olan uluslararası yasaları çiğneyerek İmralı’da bir tecrit rejimi kurmuş durumda. Avrupa Konseyi ise siyasi çıkarları nedeniyle sessiz kalmayı tercih ederek, tecride ortak oluyor. Ama herkes iyi bilmeli ki, İmralı’da ihlal edilen insanlıktır.”  

Erdoğan’ı değil Kürtleri destekleyin
Roma 8. Bölge Belediye Başkanı Amedeo Ciaccheri ise  Öcalan’ın paradigmasının dünya hakları açısından önemine dikkat çekti. Öcalan’ın fikirlerinin kapitalist sisteme alternatif olduğunu belirten Belediye Başkanı Amedeo Ciaccheri, “Öcalan, kapitalist sistemin yarattığı bütün sorunların üstesinden gelecek bir paradigma bizlere sunuyor. Biz Avrupalılar buna destek vereceğimiz yerde, Öcalan’ı esir tutan Türk devletine destek veriyoruz ve Erdoğan’ı destekliyoruz. Bu kabul edilemez” dedi. Türk devletinin Kürt halkına karşı yürüttüğü savaşın Avrupa tarafından desteklendiğini dile getiren Ciaccheri, “Avrupa bu tutumuna bir an önce son vermeli ve Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması için hareket etmelidir” diye ekledi. 

Komploda rolü olanlar tecride ortak
İtalya eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı Avukat Franco Danieli ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Roma’da kaldığı günlere değinerek konuşmasına başladı. Öcalan’ın İtalya’dan çıkarılması için o dönemki İtalya hükümeti üzerinde büyük bir baskı olduğunu hatırlatan Danieli, “İtalya üzerindeki baskılara dayanamayarak, Öcalan’ın siyasi iltica başvuru hakkını elinden aldı. Öcalan’ın esir alınmasında birçok ülke rol oynadı. O gün Öcalan’ın yakalanmasından sorumlu olan güçler, bugün sessiz kalarak Öcalan’ın üzerindeki tecride ortak oluyor” diye konuştu. “Öcalan’ın için özgürlük zamanı gelmiştir” diyen Danieli, uluslararası toplum ve yetkili kuruluşlara Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması için harekete geçme çağrısında bulundu. 

Avrupa solu için büyük bir umut
Panelin ikinci bölümünde ise Abdullah Öcalan’ın Demokratik Uygarlık Manifestosu’nun üçüncü cildi olan Özgürlüğün Sosyolojisi kitabı ve ünlü İtalyan karikatürist ZeroCalcare’in Öcalan’ın yaşamını anlattığı “Umut Zamanı” (Tempo di Speranza) adlı çizgi romanının tanıtımı yapıldı. 
İlk olarak söz alan ünlü İtalyan karikatürist ZeroCalcare,  Öcalan’ın paradigmasının ve Rojava Devrimi’nin Avrupa soluna büyük bir umut olduğuna kaydetti. ZeroCalcare, “Maalesef bugün yeni bir dünyanın inşasında büyük bir öneme sahip olacak bir paradigmanın sahibi İmralı’da tecrit altında tutuluyor. Egemenler, Öcalan’ın paradigmasında korkuyor çünkü, Öcalan’ın İmralı adasından geliştirdiği fikirler bugün içinde yaşadığımız birçok krize çözüm üretiyor. Öcalan paradigmasının merkezine kadını, toplumu ve insani değerleri ortaya koyuyor” dedi. 

Yeni bir dünyanın inşasını sunuyor
Akademisyen Laura Corradi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Özgürlük Sosyolojisi kitabında dikkat çektiği noktaları anlattı. Carradi, “Öcalan bizlere yeni bir dünyanın nasıl inşa edilmesi gerektiğini sunuyor.  Öcalan’ın fikirlerinin hayat bulması ve onun özgürlüğü için her alanda çalışmalıyız ve Kürt halkıyla dayanışmayı büyütmeliyiz” dedi. 
Panel yapılan konuşmaların ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi ile son buldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.