Sessizliğinizi kabul etmiyoruz

Yurt Dışı Haberleri —

Strasbourg

Strasbourg

  • "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” küresel hamlesi kapsamında Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi önünde bir mitingde bir araya gelen Kürtler ve dostları, CPT’ye “sessizliğinizi kabul etmiyoruz” dedi. Eylem ve miting Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde gerçekleşti.

EREM KANSOY/STRASBOURG

Kürtler Strasbourg’da yaptıkları eylemle Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önlemek Komitesi’ne (CPT) seslenerek, “Sessizliğinizi kabul etmiyoruz. Israrlıyız. Önderimiz özgür olana kadar alanları terk etmeyeceğiz” diyerek, uluslararası kurumları tecride karşı harekete geçmeye çağırdı.

Küresel çapta 10 Ekim'de başlatılan "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” hamlesi kapsamında Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi önünde bir miting düzenlendi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin protesto edildiği ve özgürlük talebinin dile getirildiği eylem Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde gerçekleşti. “Öcalan’a Özgürlük” dövizlerinin taşındığı ve sloganının atıldığı eylem Strasbourg Halk Meclisi Eşbaşkanı üyesi Fikret Çelik’in konuşmasıyla başladı. Çelik, “Artık Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün vakti gelmiştir” diyerek Avrupa’da bulunan ilgili kurumları sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti.

Zindanı parçalayalım

Daha sonra söz alan KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ise şunları dile getirdi: “Dört parça Kürdistan’da herkes alanlarda. Tek ses, tek mesaj olarak 'Bizi Önder Apo’dan koparamazsın diyorlar'. Şimdiye kadar çok sayıda miting ve eylemle Kürt halkı Öcalan’a Özgürlük kampanyası kapsamında yapıldı. Bu eylem ve mitingleri İmralı zindanını yıkacak seviyeye getirmemiz gerekiyor. Kürt halkı 26 yıldır Önderliğinin özgürlüğü için alanlarda mücadele etme. Kürt halkı artık sömürgeciliği kabul etmiyor. Sonunda kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz.

 

 

Kirli hesaplar yapamazsınız

KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever ise “Avrupa Konseyi ve CPT iyi bilsin ki bizim muhatabımız Türk devleti değil CPT’dir, Avrupa Konseyi’dir. Kürt halkı özgür bir yaşam için direnmektedir. KCDK-E olarak çağrımızı yineliyoruz, Önder Apo üzerinden kirli hesaplar yapamazsınız, komplo zamanı nasıl ki yüzlerce kişi Güneşimizi Karartmazsını dediyse bugün de aynı irade ve bağlılık vardır” dedi.

Önder Apo’suz yaşamı kabul etmiyoruz

Daha sonra sanatçı Diyar Dersimi sahneye çıktı. Konuşmasında “Yıllarca demokrasi adına kurulan bu kurumların önünde yıllardır halkımız alanalarda. İmralı’daki tecrit ve işkence sisteminin ortağı bu kurumlardır. Bizler Önder Apo’nun felsefesi ve bilinciyle sanatımızı yapıyoruz. Önder Apo’suz bir yaşamı kabul etmiyoruz. Direnişinizi selamlıyoruz” dedi. Daha sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için bestelediği ezgileri seslendirdi.

Görevinizi yapın

TJK-E adına Kezban Doğan “25 yıl önce uluslararası komployla Önder Apo rehin alındı. Onlar bu tarihi yenilemek istediler ama şunu unuttular. Önder Apo bir kişi değil, Şeyh Said’in, Seyid Rıza’nın, Sivas, Maraş, fermanların intikamıdır. Halkların, inançların önderidir. Her şeyden önce kadının yoldaşıdır. İnsan haklarını savunduğunu iddia eden kurumlara sesleniyoruz: İsminizin, sorumluluklarınızın gereğini yapın. İşkenceye karşıysanız buna uygun hareket edin. Önder Apo biziz, bizim irademiz, umudumuzdur. İrademiz özgür olana kadar durmayacağız” diye konuştu.

 

KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad

 

Özgür olana kadar buradayız

KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad ise “Kurdistan’ın dört parçasından İmralı’ya selamlarımızı iiletiyoruz. İmralı kapıları açılana, Önderimiz özgürleşene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek AK ve CPT’ye seslendi: “Kürt halkı Önderliğine özgürlük istiyor. AK ve CPT’nin sessizliğini kabul etmiyoruz. Israrlıyız. Sonuna kadar alanlarada olacağız. Sayın Öcalan özgür olana kadar mücadele edeceğiz” dedi. Türk devletinin soykırım saldırılarına da dikkat çeken Zeynep Murad, “Nasıl ki DAİŞ zihniyeti kırıldıysa bu soykırım politikaları da kırılacak” diye ekledi.

 

AP Milletvekili Thomas Pringle

 

Yoldaşlığım devam edecek

İrlanda’dan AP Milletvekili Thomas Pringle “Burada bulunmaktan şeref duyuyorum ve Kürt halkına desteklerimi sunuyorum. Hem Avrupa Konseyi’de hem İrlanda Parlamentosu’ndan bir birey olarak Kürtlerin mücadelesini savunuyorum ve destekliyorum. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele edeceğimi bilmenizi isterim. İrlanda halkının mesajını sizlere getirdim. İrlanda halkı sizin dört parça Kurdistan’da özgür yaşamanızı istiyor. Özgürlük mücadelemizin tarihi birbirine benziyor sizler için mücadeleye devam edeceğiz. Yoldaşlığım sizlerle devam edecek” diye konuştu.

 

DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan

 

Adaletin peşindeyiz

DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan ise yaptığı konuşmada Avrupa kurumlarının tecride karşı sessizliğine tepki göstererek şöyle konuştu: “Sonuç alana kadar çalışmalıyız. Siyasi, vicdani olarak mücadelemizi sürdürmeliyiz. Korkacağımız, kaybedeceğimiz hiçbir şey yok. Biz adaletin peşinde gidiyoruz. AB, AK, AP, AİHM, CPT Sayın Öcalan üzerindeki işkenceye karşı sessizler. Biz de bu sessizliğe karşı sesimizi yükseltmeliyiz. AK pozitif bir rol oynayabilir. Türk devleti Sayın Öcalan üzerinde müthiş bir hukuksuzluk yürütülüyor. Sağlığına, güvenliğine dair kaygılarımız var. Üç yıldır kimse gidemiyor yanına. Rolünüzü oynayın.”

Sanatçı Sidar Amedi sahne alarak seslendirdiği parçalarla gerilla direnişini selamladı, Öcalan’a özgürlük istedi. Eylem boyunca sık sık “Biji Serok Apo”, “Öcalan’a özgürlük”, “Zap, Avaşin, Metina, Berxwedana gerilla” sloganı atıldı.

 

* * *

Önderimizi özgürleştireceğiz

Eyleme katılan kadınlardan Efrînli Asya Reşîd: Ulusal önderimiz için geldik buraya. Önderimizi kendi gücümüzle, irademizle ayakta durmamızı bize öğretti. Önderimizin kıymetini bilemedik. Avrupa, dünyada Kürtler için demokrasi ve insan hakları yok. Önderimizi kendimiz özgürleştireceğiz. Önder Apo özgürleşirse dünyaya adalet gelir. Kürtler artık eski Kürtler değil.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.