Sêvê, Pakize ve Fatma’nın davasında ilerleme yok

Kadın Haberleri —

.

.

  • Silopiya’da katledilen üç Kürt kadın siyasetçinin 7 yıldır davasında bir ilerleme yok. Konuyu meclise taşıyan HDP’li Nuran İmir, Adalet Bakanı’nın cevaplaması talebiyle soru önergesi verdi.

Şirnex’in (Şırnak) Silopiya (Silopi) ilçesinde 4 Ocak 2016’da Türk devletin keskin nişancıları tarafından katledilen üç Kürt kadın siyasetçi Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın davasında 7 yıldır bir ilerleme yok.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şirnex Milletvekili Nuran İmir, her üç kadın siyasetçinin katledilmesine dair Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. 

Failler hakkında hukuki yaptırım yok

Soru önergesinde üç Kürt kadın siyasetçinin yaralı olmasına ve ambulans çağırılmasına rağmen yaralıların saatlerce bekletildiği ve daha sonra yaralı olan üç kadın siyasetçiye yeniden ateş açıldığı kaydedildi. 2016’dan bu yana onlarca kez Bakanlığa soru önergesi verildiği anımsatılan önergede, “Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ettik, fakat bütün sorularımız yanıtsız kalmakla beraber açılan soruşturma dosyasında 7 yıldır bir ilerleme sağlanmadı. Başı paramparça olan ve sadece kıvırcık saçları sayesinde teşhis edilebilen Sêvê Demir’in bedeninden 11 kurşun çıkarılırken, Pakize Nayır’ın vücudundan 5, Fatma Uyar’ın vücudundan ise 3 kurşun çıkarılmıştı. Yaşanan bu olayın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen olayın failleri hakkında hukuki bir yaptırım uygulanmadı. Açılan soruşturma dosyasına kısıtlılık kararı konuldu” denildi.

 Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle şu sorular yöneltildi:

  • O dönem bölge Milletvekillerimiz ve grup başkan vekilimiz tarafından İçişleri Bakanlığı dahi bilgilendirildi. Orada yaralı insanların olduğu aktarılmasına rağmen bulundukları mevkiye tekrar ateş açılmasının sebebi neydi?
  • Buradaki bombardıman emrini kim veya kimler vermiştir? Buradaki emir komuta zinciri araştırılmış mıdır?
  • Katledilmelerinin Üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın HDP ve diğer kadın kurumlarında siyaset yaptıkları apaçık ortadayken bu ölümlere ilişkin açılan soruşturma dosyasına kısıtlılık kararının konulmasının gerekçesi nedir?
  • Bu katliamı gerçekleştiren failler ya da ihmali bulunanlar hangi gerekçe ile ve kimden korunmaktadır?
  • 7 yıldır Bakanlığınıza soruyoruz gerçekleşen bu katliama ilişkin bilginiz nedir? Bu katliamla ilgili sorularımıza cevap verip, kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız?
  • Bakanlık olarak bu sürece dair bir araştırma yaptınız mı? Yapmadıysanız sebepleri nelerdir?”

ANKARA / JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.