Şiddet sınır tanımıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’ndan Derya Yıldırım ve Avukat Elif Tirenç İpek Ulaş, kadına ağına yapılan başvuruları değerlendirdi. Değerlendirmede, “Türkiye’de ve bölgede kadına, çocuğa yönelik şiddet sınır tanımıyor” denildi.

Amed’de, 7 Mart 2019’da kurulan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’ndan İnsan Hakları Derneği Amed Şubesi Yöneticisi Derya Yıldırım ve Rosa Kadın Derneği avukatlarından Elif Tirenç İpek Ulaş, kadınların Ağ’a başvurularını Jinnews’e değerlendirdi.

Başvurular engelleniyor

İnsan Hakları Derneği Amed Şubesi Yöneticisi Derya Yıldırım, genellikle aile içi şiddet ve cinsel saldırı olaylarına dönük başvuruların yapıldığını aktardı. Cinsel saldırıya uğrayan kadınların hemen başvuru yapamadığını da ifade eden Yıldırım, kadınların durumu kabullenebilmek için bir sürece ihtiyacı olduğunu belirtti ve, “Kadın durumu kabul ettikten sonra toplumda yaşayacağı baskıyı değerlendiriyor. Hepsini aştıktan sonra, ‘cezalandırma olur mu’ diye düşünüyor” dedi. Tüm bunların sonucunda kadınların başvuru yapmaya cesaret ettiğini dile getiren Yıldırım, kadınların karakolda ve savcılıkta muhatap olduğu kişilerin, “Ailedir, bir şey olmaz, kadınsın sen, ne olacak kocan vurduysa” diyerek kadının başvuru yapmasını engellediğini belirtti.

Başvuru önündeki diğer engellerin faillerin cezasız kalması ve toplumsal baskı olduğunu belirten Yıldırım, sadece başvuru üzerine işlem yapabildiklerini kaydetti. Kadının başvurusu üzerine açılan davanın takibinden psikolojik yardıma kadar birçok alanda destek olduklarını dile getiren Yıldırım, cezasızlığa dikkat çekti. 

Cezasızlık kadında yıkıma yol açıyor

Kadının bütün engelleri aştıktan sonra başlattığı adalet mücadelesinde “iyi hal” indirimi ve “tahrik” gibi söylemlerin failin beraat etmesini sağladığını dile getiren Yıldırım, “Davalarda gerçek bir yargılamanın olmaması, kadının beyanının esas alınmaması, cezasızlık politikası, ciddi bir yıkıma yol açıyor” dedi. 

Kırsalda kadın katliamları arttı

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’nı kurduklarından bu yana üç ayrı rapor hazırladıklarını dile getiren Avukat Elif Tirenç İpek Ulaş ise, “Hazırlanan raporlarda kadınların genellikle çok yönlü şiddete maruz kaldıklarını gördük” dedi.

Bugüne kadar yürütülen farkındalık çalışmalarının olumlu sonuçlarını aldıklarını dile getiren Elif, kırsal alanda artan kadın katliamlarına dikkat çekti. Kırsal alanda kadınların sadece devlet kurumlarına başvurabildiklerini ifade eden Avukat Elif Tirenç İpek Ulaş, devlet kurumlarının kadın sorununa çözüm üretemediğini dile getirdi. 

Mücadele sınır tanımıyor

Kayyum öncesi belediyelerde kadın dayanışma merkezlerinin, kadınlara ulaşmak için çalışmalar yürüttüğünü ama atanan kayyumların bu kurumları kapattığını ifade eden Elif, “Birkaç yıldır kayyumların atanmasıyla birlikte kadın merkezlerinin kapatılması, yargı tacizi gibi etkenler, kırsal kesime ulaşma konusunda sıkıntıların yaşanmasına neden oldu” dedi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’nın kırsal kesime ulaşmanın yollarını zorladığını ifade eden Elif, “Türkiye’de ve bölgede kadına, çocuğa yönelik şiddet sınır tanımıyor” dedi.

Mücadele Ağı’na başvuran kadınların yaş sınırına da değinen Elif, 18 yaş altında da çok fazla başvuru aldıklarını kaydetti ve ekledi: “Şiddet sınır tanımayınca mücadele de sınır tanımıyor.”

JINNEWS/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.