Silahlılarmış gibi belge düzenlediler

.

.

  • Hakkari-İran sınırında iki kolberin katledildiği sırada gözaltına alınan 9 kolberden Behzat Hatemî, İran’a teslim edildikleri sırada Türk askerlerinin silahlı olduklarına dair haklarında belge düzenlediğini söyledi.

İran sınırında bulunan Hakkari'nin Gever ilçesine bağlı Bilindbasan köyü kırsalında 20 Eylül’de sınır ticareti yapan kolberlere ateş açılması sonucu Sozdar Ehmedî (19) ile Elişan Ehmedî (16) katledildi. Askerlerce gözaltına alınan Mikail Hatemî, Ferzad Hatemî, Diyar Hatemî, Ahîn Hatêmî, Guldanî Hatemî, Zêro Hatemî, Kinyas Hatemî, Axacan Hatemî ve Behzat Hatemî, üç gün gözaltında tutulduktan sonra İran’a teslim edildi. Gözaltına alınan kolberler arasında bulunan Behzat Kasemi, yaşananları MA’ya anlattı.

Katledilen iki kolberin arkadaşı olduğunu söyleyen Hatemî, saldırının olduğu akşam 10 arkadaşıyla birlikte yola çıktığını hatırlattı. Hatemî, şunları anlattı: “Akşam saatlerinde sınıra doğru yola çıktık. Havadan helikopterle bulunduğumuz alana yakın bir bölgeye askerler indirme yaptı. Akşam geç saatlerinde İran’dan Türkiye sınırlarını geçerek Deraw köyüne yakın bir yere vardık. Askerler etrafımızı sarmaya başladı ve yakalanacağımızı anladık. Askerler bizi vurmasın diye ‘kolberiz’ diye defalarca bağırdık. ‘Kolberiz’ diye bağırmamıza rağmen askerler, bağrışmalarımıza kulak asmadan, bize yaklaşıp ateş etmeye başladı. Bizi öldüreceklerini anlayıp etrafa kaçıştık. Ateş etmeye devam eden askerlerden uzaklaştıktan sonra uzak bir yerde 9 arkadaş toplandık. Sozdar ile Elişan’ın eksik olduğunu anladık." 
Günün ışımasıyla birlikte etraflarının sarıldığını kaydeden Hatemî, “Askerler hepimizi yakalayıp karakola götürdü. Karakola gittiğimizde askerler Sozdar ve Elişan’ın öldüğünü söyledi. Akşam saatlerinde de öldürülen arkadaşlarımızın cenazelerini getirdiler. ‘Kolberiz desek bize hiçbir şey yapmazlar’ diye düşündük ama iki arkadaşımızı vurdular. Orada çok ağır bir zulme uğradık” dedi.

Hatemî, gözaltındayken bir silah getirip kendilerinin olduğunu söylediklerini belirterek, ‘Parmak izlerimize bakın eğer bize ait çıkarsa bizi tutuklayın’ diye itiraz ettiklerini söyledi. Hatemî, şunları ekledi: "Oraya silahı getirme sebepleri suçlarını örtbas etme çabasıydı. Silahların yanımızda olduğunu bizi İran’a teslim ettiklerinde belgeye yazdılar. Ama tüm dünya kolberlerin ne iş yaptığını ve yanımızda silah taşımadığımızı biliyor. Aslında orada amaç ‘yanlarında silah vardı bu yüzden öldürdük’ demek istiyorlardı. Arkadaşlarımızı, atlarımızı öldürdüler.” HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.