Sınır hattını boşaltmak istiyor

Sait Dede

Sait Dede

  • Gever’deki askeri saldırılarla sınır köylerini boşaltmanın amaçlandığını belirten HDP Milletvekili Sait Dede, “Tampon bölge oluşturmaya çalışıyorlar” dedi.

Hakkari’nin üç farklı devlete sınır olan konumuyla önemine işaret eden HDP Milletvekili Sait Dede, Türkiye’nin bu bağı koparmak istediğini vurguladı. 

Medya Savunma Alanları’na işgal saldırılarını sürdüren Türk devleti, Şırnak’tan Hakkari’ye uzanan sınır hattı boyunca da “askeri operasyon” adı altında köyleri kuşatma altına alıyor. Son olarak Hakkari’nin Gever ilçesine bağlı Şîşemzîn, Xurekana Temo ve Xurekana Seyîda köyleri çevresinde bulunan Astenga Reş bölgesinde 26 Haziran’da askeri saldırı başlatan Türk ordusu, Şîşemzîn köyünü ablukaya alarak, köylüleri zorla çatışma bölgesine götürdü. Gözaltına alınan köylülere, işkence edildi. Türkiye’nin her askeri saldırısında köylülere de yöneldiğini belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, bölgede yaşananları anlattı.
 
Topyekun bir savaş var
 Cumhuriyet tarihi boyunca Kürtlere karşı imha, inkar ve soykırım politikasının uygulandığını anımsatan Dede, “Devlet son 6-7 yıldır Ortadoğu’da farklı politikalar yürütüyor ve bu kapsamda amaç Kürtleri statüsüz bırakmak, Kürdistan’ı sömürge olarak tutmaktır. Kürt halkına karşı topyekun bir savaş politikası yürütülüyor. Dolayısıyla bu yüzyılda Kürt halkının menfaatlerini düşünmeyen Kürt, tarihe ihanetçi olarak geçecektir. Asla ama asla işgalci ile birarada olmamalı; karşısında onurlu, dik bir şekilde durmalı” dedi.
Başûr ve Rojava’ya taşan işgal saldırıları ile Bakur ve Türkiye’de Kürtlere yönelik siyasi, sosyal ve fiziksel baskıların birbirinden bağımsız olmadığını, tecridin de bunun bir parçası olduğunu kaydeden Dede, “Tamamı Kürt ve Kürdistan’a karşıdır. Bugün bu uygulamanın yürütücüsü de AKP-MHP iktidarıdır. Kürtler de tarihten bu yana faşizan uygulamalara karşı hep direndi ve direnmeye devam ediyor” diye konuştu.
 
Köyler boşaltılmak isteniyor
Hakkari’nin üç farklı devlete sınır olan konumuyla önemine işaret eden Dede, Türkiye’nin bu bağı koparmak istediğini vurguladı. Dede, şunları söyledi: “Özellikle sınır köylerine yönelik bir baskı, operasyon ve tutuklama konsepti uygulanıyor. Bu saldırılarla köyleri boşaltmaya ve bölgeyi tampon bölge yapmaya çalışıyorlar. Kürt halkı, iktidarın mutlaka ama mutlaka bu operasyonlardan sonuç alamayacağını iyi biliyor. Bu operasyonlar ve saldırılara karşı Kürt halkı boyun eğmeyecek.”
 
İnsanlar aç ve adalet istiyor
AKP-MHP’nin baskı politikalarıyla iktidarını sürdüremeyeceğini söyleyen Dede, şunları ekledi: “Askeri saldırıların çözüm olmadığı apaçık ortadadır. Tek yaptıkları, militarist ve şovenist kesimleri bu politikalarla yanında tutmaktır. Artık bu politikalar da tutmaz oldu, çünkü insanlar aç ve adalet istiyor. Artık Ortadoğu’da Kürtler olmadan bir oyun, bir sahne kurulamıyor. Türkiye siyasetinde de bu böyledir. Aslında temelde yok etmek istedikleri bu roldür. Türkiye siyasetini belirleyen temel güç Kürtlerdir. Bu nedenle kimse umudunu kaybetmesin. Herkes bu saldırı ve işgal karşısında sesini daha gür çıkarmalıdır.”  HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.