Siran’in hikayesi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Siran’ın oğlu Yeravent Mosisiyan

Siran’ın oğlu Yeravent Mosisiyan

  • Ermeni Soykırımı sırasında henüz 9 yaşında iken annesi ve kız kardeşleri katledilen zorla evlendirilerek Müslümanlaştırılıyor. Siran’ın oğlu Yeravent Mosisiyan, annesinin hikayesini hafızasında diri tutmaya devam ediyor.

Ermeni Soykırımı’nın üzerinden 109 yıl geçmesine rağmen yaşatılan trajedi farklı şekillerde devam ediyor. Kurbanların anıları Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nden zulüm gören herkesin hafızasında canlılığını koruyor.

1914’te başlayıp 1916’ya kadar süren soykırım sonucu yaklaşık bir buçuk milyon Ermeni katledildi. Soykırım elbette sadece fiziki değildi Ermenilere karşı işlenen insanlık dışı suçun birçok boyutu vardı. Ötekileştirme, kimliğini, dilini ve dinini yok etme, asimilasyon, göçertme gibi sistematik saldırılar günümüze kadar sürdü.

O dönem soykırımdan kurtulan Ermenilerin bir kısmı Irak, İran, Suriye, Rojava ve Lübnan gibi ülkelere kaçmak zorunda kaldı.

Acısını kalbinde taşıyor

Yeravent Mosisiyan’ın anne ve babası soykırımdan kaçarak Rojava’ya geldi ve buraya yerleşti. 1947 yılında Qamişlo’da doğan Yeravent Mosisiyan, yaşı ilerlemiş olmasına rağmen anne ve babası ile akrabalarının Ermeni Soykırımı’na ilişkin anlattığı hikayeleri hala unutmadı, acısını kalbinde taşıyor.

Babası Abraham Mosisiyan ve annesi Siran Sarkisyan soykırımdan kaçtığı günlerde bir köyden başka bir köye sığınarak yaşamaya tutunmaya çalışıyor.

Zorla müslümanlaştırıldı

Annesini, “Çilli ve güzel Siran” olarak tanımlayan Yeravent, unutamadığı hikâyeyi şöyle anlatıyor: “Annemin ailesinin bir arazisi vardı. Müslüman bir aile o arazide işçi olarak çalışıyordu. Bu Müslüman aile annemin annesini ve iki kız kardeşini öldürerek, mülküne el koydu. O dönem 9 yaşında olan annem zorla bir Müslümanla evlendiriliyor.”

Yeravent’in anlattığına göre annesi Siran, evlendirildikten sonra zorla Müslümanlaştırılıyor ve yaşı çok küçük olduğu için kendisi de Müslüman olduğuna inanıyor.

Amcası Siran’ı zorla evden çıkararak evlendirildiği erkekten kurtarmaya çalışıyor. Fakat kendisini Müslüman olarak gören Siran amcasıyla gitmeyi kabul etmiyor.

Yeravent, hikâyenin devamını, “Ardından amcası annemi alıp şu an hangi bölgede olduğunu hatırlamadığım bir nehirden geçirmeye çalışıyor. Korkuyla titreyen annem amcasına, ‘Sen Hristiyansın beni öldüreceksin’ diyor. Daha sonra annemi güçlükle nehirden geçirerek aslında Hristiyan olduğuna ikna ediyor. Hikâyenin sonunda babam Abraham Mosisiyan’ı gören annem onunla evleniyor” sözleriyle anlatıyor. ANHA/ QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.