Sırtında çekçek, küfesinde çocuk

Kadın Haberleri —

.

.

  • Suriye’de 2011’den beri devam eden savaşın en büyük mağdurları olan kadınlar, göç etmek zorunda bırakıldıkları kentlerde yeni bir savaş veriyorlar. Kaçıp sığındıkları sınır kentlerinde dışlanıyor, çaresizliklerinden yararlanılarak imam nikahıyla ikinci hatta üçüncü eş olarak satılıyor ve fuhuşa zorlanıyorlar. 

EMRULLAH ACAR- MA/RIHA

Göç İdaresi’nin 24 Şubat 2021 tarihli verilerine göre, Riha’da 422 bin 986 Suriyeli yaşıyor ancak gerçek sayının resmi rakamın çok üstünde olduğu biliniyor.

Kentte yıllardır yoksulluk, ayrımcılık ve şiddetin gölgesinde yaşam mücadelesi verenlerin başında da kağıt toplayan kadınlar geliyor. Kağıt toplamak için icat edilen kocaman bir çuvalı çekçek denilen el arabasıyla her gün yağmur, soğuk ve yokuş demeden sürükleyen kadınlar, çekçekin içine koydukları küfelerin içinde de çocuklarını taşımak zorunda kalıyor. 
Kentin insan akışının en fazla olduğu merkez Haliliye ilçesinde ara sokaklarda sık sık karşılaştığı kadın atık toplayıcıları dikkat çekti. Kadınların ağır yüklerine evde bırakamadıkları çocukları ve karınlarında taşıdıkları bebekleri de ekleniyor.
 
Çocukları kasada büyüyor

Kimi zaman 200 kilo alan çuvalların üzerine yerleştirilen küfelerin içine konulan yaşları 0 ile 4 arasında değişen çocukları ile kadınlar, Riha sokaklarını karış karış geziyor. Kent sokaklarında hijyenden yoksun küfelerde gezdirilen çocuklar, şehrin gürültüsüne rağmen çocuk olmanın gereği olarak zaman zaman uyuyor. Akranlarıyla oyun oynayacak yaşta olmalarına karşın bu hakları ellerinden alınan çocuklar, biraz büyüdüklerinde ise kendileri de bu yükü sırtlıyor. Sabah güneşin doğuşuyla işe koyulan kadın ve çocuklar, akşam ezanına kadar çalışıyor. Bu ağır işin karşılığı ise 100 kilo atık için sadece 15 TL olurken, günde en fazla 250 kilo atık toplanabiliyor. 
 
En fazla 15 TL kazanabiliyor

Suriye’nin Heleb kentinde bomba patlaması sonucu bacağından yaralanan Hatice Haci (55) ise, 2 yıl önce Riha’ya gelmiş. Yakınında patlayan bombadan kaynaklı bacağında hasar meydana gelen Haci’nin eşi ise sakatlanması sonrası kendisini terk etmiş. 6 çocuğuyla kağıt toplayarak yaşamını idame ettiren Haci, sakat ayağına rağmen günde en fazla 100 kilo kağıt topluyor, bu da günde 15 TL yapıyor.
 
Yükü 3 kat ağır 

Kağıt toplamaya çıkan Vetha Yusuf ise 19 yaşında olmasına rağmen 2 çocuğu var ve hamile. Hem sırtladığı arabayı hem de sepetteki çocuğu ve karnındaki bebeği taşıyan Yusuf’un yükü 3 kat daha ağır. Yanında küçük çocuklarıyla kağıt toplayan Yusuf, günde 25 TL kazanabiliyor.

“Suriye’de hayat zordu ama burada da kolay değil” diyen kadınlar, savaşın bitmesi durumunda memleketlerine geri dönmek istediklerini söylüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.