Sırtınızdan gitarınız eksik olmasın

Kültür/Sanat Haberleri —

Kürtçe Gitar Repertuarı kitabı

Kürtçe Gitar Repertuarı kitabı

  • Son 13 yılda yayınlanan Kürtçe şarkıların sözleri ve gitar akorlarını içeren Kürtçe Gitar Repertuarı kitabı Ceylan Yayınları'ndan yayınlandı.

Kitapta, popülerlik derecesine bakılmaksızın Kürt müziğine şarkıları yoluyla katkı sağlamış sanatçı ve grupların şarkıları yer alıyor. Kitabı hazırlayan müzisyenlerden oluşan ekip, gitar, piyano, ukulele çalan veya çalmaya çalışan kişileri hedeflediklerini anlattı. Kitabın içinde akor gösterimleri, ritim vuruş diyagramları ve ritimlerin nasıl çalınacağını gösteren videoların QR bağlantıları da bulunuyor.

ETHA’nın haberine göre Ceylan Yayınları'ndan basılan kitap, Ceylan Yayınları'nın web sitesinden ve kitap satış sitelerin temin edilebilecek. 

Helezonik Kreşendo ekibi kitabın önsözünde şu satırları paylaştı:
"Bundan yaklaşık 13 yıl önce bir grup müzisyen ve müzik eğitimcisi olarak Kürtçe Gitar Repertuarı hazırlamış ve yaklaşık 200 şarkılık bu çalışmayı 2 cilt halinde yayınlamıştık. Halen pdf'sine web sitemizden ücretsiz ulaşabileceğiniz bu çalışmanın önsözü şu cümle ile bitiyordu: 'Sırtınızdan gitarınız içinizden mücadele ruhu eksik olmasın.’

13 yılda 112 şarkı
"Kitabın içinde 112 şarkı var. Bu şarkıların büyük bölümü son 13 yılda üretilen Kürtçe sözlü şarkıların içerisinden seçildi. Şarkıları seçerken gitar ile çalmaya uygun olması, söz-müzik niteliği gibi kıstasları en temele aldık. Fakat bir yandan da kitaptan faydalanacak kişilerin daha çok gitar çalan ya da öğrenen kişiler olacağını düşündüğümüz için farklı ritim kalıplarının ve tonların da olmasına dikkat ettik. Öte yandan bu kitap aynı zamanda bir dinleme önerisi gibi görüleceği için elimizden geldiğince çok sayıda müzisyenin eserine yer verdik.
Her şarkı için eşlik yapılacak ritim kalıbını diyagram olarak hazırladık ve her kalıp için bir çalma videosu çektik. Videoları şarkıların sayfalarına karekod olarak yerleştirdik. Mutlaka eksikler ve yanlışlar vardır. Bunların iletilmesi çalışmayı güçlendirir.

Kitap hepimizindir

Kitap, ticari bir kaygı ile hazırlanmadı ve çok sayıda müzisyenin kitapta emeği var. Bir de buna şarkıyı üretenlerin, kaydedenlerin, düzenleyenlerin emeğini koyduğumuzda anlıyoruz ki bu kitap hiç kimsenin değil, hepimizindir. Kitap kısa bir süre sonra helezonikkresendo.com adresinden ücretsiz indirilebilecek şekilde yayınlanacaktır. Çünkü 'Gülmek bir halk gülebiliyorsa gülmektir.'"

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.