Şöhret Kapısı'ndan seyirciler geçti

Kültür/Sanat Haberleri —

Şöhret Kapısı oyunu

Şöhret Kapısı oyunu

  • 10. Amed Tiyatro Festivali'nde İstanbulimpro’nun interaktif Şöhret Kapısı oyunu, seyircileri içine almayı başardı.  

Amed Şehir Tiyatrosu ve Amed Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun (DBŞT), bu yıl “Çiraya Me Geş Dibe (Işığımız çoğalıyor)” sloganıyla düzenlenen 10. Amed Tiyatro Festivali devam ediyor. 25 Nisan'da başlayan 4 Mayıs'a kadar sürecek tiyatro festivalinde, Türkçe, Kürtçe, Ermenice oyun gösterimlerinin yanı sıra atölye çalışmaları da oluyor. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT) tarafından organize edilen festival, Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen resepsiyonla açıldı. Açılışa tiyatro grupları, sanatçılar, sivil toplum temsilcileri ve çok sayıda tiyatrosever katıldı. Tişrîn Barajı'ndaki saldırıda şehit düşen Kürt tiyatrocu Bavê Teyyar (Cuma Halil İbrahim) için sinevizyon gösterimi yapıldı. Ayrıca, Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’nun 2018'de vefat eden oyuncusu Mehmet Emin Yalçınkaya’nın adı Kongre Merkezi’ndeki bir sahneye verildi.

Festivalin ilk gününde, dansın evrensel diliyle görsel bir hikâyeyi buluşturan “Palma” adlı dans performansı sahnelendi. Serhat Kural’ın koreografisiyle hayat bulan Palma’nın müzikleri Onur Seçki’ye, ışık tasarımı Utku Kara’ya, kostüm tasarımı ise Ece Özlem Yeşilbaş’a ait. Oğuz Turgutgenç’in repetitörlüğünde gerçekleştirilen performansın sonunda oyunculara plaket takdim edildi.

Festival, DBŞT tarafından hazırlanan Ruknettin Gün’ün yönettiği Romeo û Juliet (Niha Çawa ye?) adlı oyun ile devam etti. Prömiyerini yapan oyunu izlemeye çok sayıda sanatçının yanı sıra Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Solunu dolduran tiyatroseverler oyuna tam not verdi.

Şöhret Kapısı

Doğaçlama performans yapan İstanbulimpro’nun Şöhret Kapısı oyunu Amed Şehir Tiyatrosu’nda, önceki gün saat 20.00’de gösterildi. İnteraktif biçimde sahnelenen oyunun yıldızları seyirciler oldu. Zeynep Özyurt Tarhan ve Koray Tarhan, seyirciyi sinematik, eğlenceli ve sürprizli bir serüvene davet etti. Şöhret Kapısı, klişeler, bilindik durumlar, tanıdık karakterler, film türleri arasında öngörülemez maceraların peşinde, benzersiz ve tekrarı mümkünsüz bir oyun sergilerken izleyicilerin büyük beğenisini topladı.

Yüreğim Dağlarda

Bağımsız tiyatro topluluğu olan Hangardz’ın William Saroyan’ın yazdığı Yüreğim Dağlarda adlı Ermenice oyunu, dün saat 15.00'te sahnelendi. Tara Demircioğlu ve Yeğya Akgün’ün yönettiği oyun; seyirciyi kök, toprak, bellek, aidiyet, hasret gibi kavramlar üzerinde düşünmeye davet ediyor. Oyun, birbirini şefkatle kabul eden karakterleriyle her bakımdan hafızasızlaştırılmaya çalışılan bir kültür şehrinde beraber yürütülen varoluş mücadelesini son derece nahif bir dille hatırlatıyor.

Adam Tiyatro’nun sahnelediği 39 Buçuk Basamak adlı oyunun  da saat 20.00’de izleyiciyle buluşması bekleniyordu. Oğuz Utku Güneş’in yönettiği oyun erken Cumhuriyet yıllarında İstanbul’da geçiyor. 

Atölyeler yapılıyor

Festivalde ayrıca atölye çalışmaları da yapılıyor. Süreyya Karacabey’in “Sahne için yazmak” atölyesi 26-27 Nisan'da Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Koray Tarhan’ın doğaçlama performans atölyesi ise dün saat 10.00’daydı. Mizgin Bilmen’in Rejîsoriya Şanoyê (Tiyatro Yönetmenliği) atölyesi de 2 Mayıs saat 11.00’de Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi toplantı salonunda gerçekleşecek. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.