Sömürgecinin küstahlığı sürüyor

Dünya Haberleri —

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron / foto: AFP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron / foto: AFP

  • Macron'un Cezayir'e yönelik suçlayıcı ifadelerine Cezayir Cumhurbaşkanlığı’ndan yanıt geldi: “Bu sözler, Fransız sömürgeciliğine karşı direnen 5 milyondan fazla şehidin anısına yönelik kabul edilemez bir hakarettir.”

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Fransa’nın sömürgeci tarihini yok sayarak Cezayir için sarf ettiği “Cezayir tarihi gerçeklere dayanmıyor” sözlerine Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’dan yanıt geldi.

“Fransa, Cezayir’in kurumlarına ve gücüne saygı duymalıdır” diye belirten Tebbun, aksi durumda Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'un Fransa’ya geri dönmeyeceğini kaydetti.

Yapılan açıklamada Macron’un sözleri için “Fransız sömürgeciliğine karşı direnen 5 milyondan fazla şehidin anısına yönelik kabul edilemez bir hakaret" ifadeleri kullanıldı.

Her iki ülke arasında krize neden sözler sonrasında Fransa; Fas, Cezayir ve Tunus'un kendi vatandaşlarının ülkeye dönüşleriyle ilgili konsolosluk işlemlerini reddetmelerini gerekçe göstererek, bu ülkelerin vatandaşları için vize şartlarının sıkılaştırıldığını duyurmuştu. Fransa ordusu ise geçen hafta, Cezayir'in hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattığını açıklamıştı. 

Ülkesinin sömürgeci geçmişini yok saydı
Macron, Cezayir’in yeni tarihinin “Fransa’ya düşmanlık üzerinden kurulduğunu” iddia etmiş ve şunları öne sürmüştü: "Cezayir'in ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransa'nın sömürgesi olmadan önce Cezayir ulusu var mıydı? Cezayir daha önce de sömürgeydi. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduğu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklamak harika. Cezayirliler buna inanıyor."

10 milyon kişi katledildi
Cezayir, 1830-1962 yıllarında Fransa tarafından 132 yıl boyunca sömürge altında tutuldu. Cezayir İnsan Hakları Savunma Birliği’ne göre, Fransız sömürgesi döneminde yaklaşık 10 milyon kişi katledildi. Cezayir, 8 yıl boyunca verdiği bağımsızlık savaşı ile Fransız sömürgeciliğine son vermişti. 
PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.