Son Hıristiyanlar da göç yolunda

Toplum/Yaşam Haberleri —

HALEP HRISTIYAN

HALEP HRISTIYAN

  • Suriye savaşının başlamasından bu yana, Halep'teki çoğu Hıristiyan, özellikle 2016 yılının ortalarında silahlı örgütlerin şehri ele geçirmesinden sonra zorunlu göçe maruz bırakıldı.

Suriye savaşının ardından Halep'teki Hıristiyan nüfusu yok olmakla karşı karşıya kalmış durumda.

Halep'teki Roma Katolik Kilisesi Rahibi Matanios Haddad, ‘’Hıristiyanların çoğunlukta olduğu mahalleler neredeyse boşaldı” diye konuştu.

Suriye savaşının başlamasından bu yana, Halep'teki çoğu Hıristiyan, özellikle 2016 yılının ortalarında silahlı örgütlerin şehri ele geçirmesinden sonra zorunlu göçe maruz bırakıldı.

Halep kenti de, Suriye'nin en büyük Hıristiyan topluluğuna sahip bir yerleşim yeri. 1915 Ermeni ve Sayfo Süryani Soykırımı ile sonrasında süren soykırım politikaları ve 1924 Hakkari Sürgünü de dahil olmak üzere soykırımlardan kaçan Asuri-Süryani-Keldani ve Ermenilerin göç ettiği yerlerden biriydi

Hristiyan nüfusu yüzde 4'e düştü

Arap Reformu İnisiyatifi'nin "Halep Hristiyanları: Çalkantılı Bir Tarih ve Çalkantılı Bir Tarih" başlığıyla yaptığı araştırmaya göre, kentteki Hıristiyan nüfusunun oranı 1944'te yüzde 36 iken, şehirdeki savaşlar sonrası göç etmeleri nedeniyle 2016'da yüzde 4'e düştü.

Gazetesabro’nun haberine göre Halep'te yaşayan Elias Sa'deh, Temmuz'un başlarında Fransa'ya göç edip mülklerinin çoğunu sattıktan sonra, kardeşinin Halep'teki evinin de kapılarını kapatmak zorunda kaldı.

Elias Sa'deh, “Dün hayat dolu olan ev, Gabi'nin ailesiyle birlikte ayrılmaya karar vermesinin ardından bomboş kaldı. Belki de bir daha asla geri dönmeyecekler" diye konuştu.

Gabi, Halep'in El-Maidan semtinde sahibi olduğu restoranını, arabasını ve şehrin kuzeyindeki çiftliğini sattıktan sonra ayrılma kararı aldı ve sadece "terk edemeyeceği" evini bıraktı.

Soykırımın tekerrürü

Halep'teki Roma Katolik Kilisesi Rahibi Matanios Haddad, North Press'e verdiği röportajda, "Halep Hıristiyanlarının yüzde 80'inden fazlası savaşın başlangıcından bu yana şehri terk etti ve göç hala devam ediyor" sözlerini kullandı.

Haddad, “Şu anda gerçekleşen senaryo, Hıristiyanların katliamlardan ve Osmanlı'nın dini zulmünden kaçtığı dönemde Suriye Hıristiyanlarının başına gelenlere benziyor” diye ekledi.

“Hükümet bu sorunlara çözüm bulamazken, kırılgan ekonomik ve güvenlik koşullarına sahip düşmanca bir ortamda bir Hıristiyan bile yaşayamaz” diyen Haddad konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Koşullar böyle devam ederse yakın gelecekte özelde Halep, genel olarak da Suriye'nin Hıristiyanlardan arınacağından korkuyorum.”

1915 gibi

Sa'deh, evleri ve mahallelerinin Gabi'nin çocukluğuna ve gençliğine dair anıları içerdiğini ve bunun için de Halep şehrinin ruhunun bir parçası olduğunu dile getirdi.

Fakat Gabi'nin karşılaştığı baskılar ve saldırılar, kendisine ve ailesine "daha iyi bir gelecek" sağlamak için tıpkı 1915 yılında başlayan soykırım gibi topraklarını terk etmeye zorladı.

Sadece iki kişi kaldı

Sa'deh, Gabi'nin evinin bulunduğu binada 12 Hıristiyan'dan sadece iki yaşlı insanın oturduğu dairenin kaldığını söylerken, “Geri kalanlar ise gitmeyi tercih etti” diyor.

Doktor George Hajjar ise, “Süleymaniye, Awja al-Jib, al-Midan, al-Aziziyah, al-Siryan, al-Jadida ve Bawabat al-Qasab ve al-Til mahalleleri, tamamen Hıristiyanların yaşadığı ve ayrıca Hıristiyan kiliselerine ve okullarına ev sahipliği yapan bir yer. Bununla birlikte, 1960'lardan bu yana, 1980'ler boyunca sayılarının feci şekilde azaldığı mevcut Suriye krizine kadar Hristiyan göç dalgaları başladı" diyor.

Hajjar, Hıristiyanların kendilerini savaştan kaçmalarına rağmen, yine de savaşın güvenlik ve ekonomik etkilerinin onları etkilediğini aktardı.

Halep sakinleri, Hıristiyanların zorunlu göçe maruz kalmasından yakınıyor. Hajjar'a göre, Hıristiyanların henüz göç etmemiş olanları korumak için “güvenlik güvenceleri, siyasi ve ekonomik garantilere” ihtiyaçları var. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.